Περίεργα - Παράξενα

Μπανάνα κολλημένη σε τοίχο πωλείται για... 120.000 δολάρια!

μπανανα-insta.png

Συχνά στην Τέχνη έχει εξίσου μεγάλη αξία η πρόκληση από το ίδιο το έργο.

Και είναι πράγματι προκλητικό να ζητάς 120.000 δολάρια για μια μπανάνα κολλημένη στον τοίχο με μονωτική ταινία. Πιο προκλητικό, βέβαια, είναι το γεγονός ότι ήδη δύο άνθρωποι έχουν αγοράσει από ένα αντίγραφο του νέου έργου του Μαουρίτσιο Κατελάν.  

Το έργο του Ιταλού καλλιτέχνη παρουσιάστηκε την Τετάρτη στο Μαϊάμι από την Perrotin, μια γκαλερί σύγχρονης τέχνης που ιδρύθηκε στο Παρίσι και έχει συνεργαστεί πολλές φορές στο παρελθόν με τον Κατελάν. Σύμφωνα με τη γκαλερί, είναι η πρώτη εμφάνιση έργου του Κατελάν σε έκθεση τέχνης εδώ και 15 χρόνια. Ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης είναι ο δημιουργός της χρυσής λεκάνης τουαλέτας που είχε κλαπεί τον περασμένο Σεπτέμβριο από το ανάκτορο Μπλένιμ της Βρετανίας, ενώ ένα άλλο έργο του, το «Him» που εμφανίζει ένα γονατιστό Χίτλερ, είχε πουληθεί στην τιμή ρεκόρ των 17,2 εκατομμυρίων δολαρίων το 2016.

Και τώρα, στο έργο του, με τίτλο «Comedian», ο Κατελάν μας παρουσιάζει μία μπανάνα την οποία αγόρασε από ένα μανάβικο του Μαϊάμι και την κόλλησε στον τοίχο με απλή μονωτική ταινία. Υπάρχουν μάλιστα, τρία αντίγραφα του έργου, όπως λέει η γκαλερί, με τα δύο να έχουν ήδη πουληθεί στην τιμή των 120.000 δολαρίων. Ο ιδρυτής της γκαλερί, Εμανουέλ Περοτέν, είπε στο CNN ότι οι μπανάνες είναι «ένα σύμβολο του παγκόσμιου εμπορίου καθώς και ένα κλασικό αντικείμενο χιούμορ» και πρόσθεσε ότι ο καλλιτέχνης μετατρέπει τετριμμένα αντικείμενα σε «ένα μέσα εκφοράς τόσο της απόλαυσης όσο και της κριτικής».

 

 

 

Σαν τον περίφημο αυτοκαταστρεφόμενο πίνακα του Banksy, είναι προφανές ότι όσοι αγοράσουν το συγκεκριμένο έργο θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για τη βραχυβιότητά του. Όσα και να δώσεις για μια μπανάνα, αυτή αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα σαπίσει...

 

CNN

 

Περίεργα - Παράξενα

Νέα Ζηλανδία: Μία πόλη... πωλείται για 7,5 εκατ. δολάρια (βίντεο)

νέα ζηλανδία

Μια πόλη της Νέας Ζηλανδίας που χτίστηκε το 2006 ως αφιέρωμα στην Άγρια Δύση των ΗΠΑ πωλείται στην τιμή των 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων για τα 10 κτίρια και μια επιχείρηση μελιού μανούκα.

Το Mellonsfolly Ranch χτίστηκε σε έκταση 900 στρεμμάτων στο Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας το 2006 από τον John Bedogni και τα 10 θεματικά κτίρια σχεδιάστηκαν για να μοιάζουν με μια πόλη στη μεθόριο του 1860, στο Ουαϊόμινγκ των ΗΠΑ.

Η πόλη, που διατίθεται προς πώληση από την εταιρεία ακινήτων Sotheby's International Realty, περιλαμβάνει ένα σαλούν, δικαστήριο, γραφείο σερίφη, αίθουσα μπιλιάρδου και τρεις κατοικίες.

Το Mellonsfolly Ranch χρησιμοποιείται σήμερα ως boutique ξενοδοχείο και η τιμή για μία διανυκτέρευση ξεκινά από 5.000 δολάρια.

Ο Μπεν Χάουαν της Sotheby's δήλωσε στο CNBC ότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πιθανοί αγοραστές που βλέπουν «σημαντική δυναμική στην επιχείρηση Manuka Honey».

Το μέλι Manuka, μια ποικιλία που προέρχεται από τα τεϊόδεντρα (Leptospermum scoparium) της Νέας Ζηλανδίας και της Νότιας Αυστραλίας, έχει τεράστια ζήτηση τα τελευταία χρόνια λόγω της μοναδικής γεύσης του και επειδή έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Ο σημερινός ιδιοκτήτης της πόλης, Ρομπ Μπάρτλεϊ δήλωσε ότι από τις 600 κυψέλες του αγροκτήματος παρήχθησαν 15,5 τόνοι μελιού Manuka το 2019.

Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές της πόλης είναι από τη Νέα Ζηλανδία, τον Χονγκ Κονγκ και τις ΗΠΑ.