Περίεργα - Παράξενα

Μπανάνα κολλημένη σε τοίχο πωλείται για... 120.000 δολάρια!

μπανανα-insta.png

Συχνά στην Τέχνη έχει εξίσου μεγάλη αξία η πρόκληση από το ίδιο το έργο.

Και είναι πράγματι προκλητικό να ζητάς 120.000 δολάρια για μια μπανάνα κολλημένη στον τοίχο με μονωτική ταινία. Πιο προκλητικό, βέβαια, είναι το γεγονός ότι ήδη δύο άνθρωποι έχουν αγοράσει από ένα αντίγραφο του νέου έργου του Μαουρίτσιο Κατελάν.  

Το έργο του Ιταλού καλλιτέχνη παρουσιάστηκε την Τετάρτη στο Μαϊάμι από την Perrotin, μια γκαλερί σύγχρονης τέχνης που ιδρύθηκε στο Παρίσι και έχει συνεργαστεί πολλές φορές στο παρελθόν με τον Κατελάν. Σύμφωνα με τη γκαλερί, είναι η πρώτη εμφάνιση έργου του Κατελάν σε έκθεση τέχνης εδώ και 15 χρόνια. Ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης είναι ο δημιουργός της χρυσής λεκάνης τουαλέτας που είχε κλαπεί τον περασμένο Σεπτέμβριο από το ανάκτορο Μπλένιμ της Βρετανίας, ενώ ένα άλλο έργο του, το «Him» που εμφανίζει ένα γονατιστό Χίτλερ, είχε πουληθεί στην τιμή ρεκόρ των 17,2 εκατομμυρίων δολαρίων το 2016.

Και τώρα, στο έργο του, με τίτλο «Comedian», ο Κατελάν μας παρουσιάζει μία μπανάνα την οποία αγόρασε από ένα μανάβικο του Μαϊάμι και την κόλλησε στον τοίχο με απλή μονωτική ταινία. Υπάρχουν μάλιστα, τρία αντίγραφα του έργου, όπως λέει η γκαλερί, με τα δύο να έχουν ήδη πουληθεί στην τιμή των 120.000 δολαρίων. Ο ιδρυτής της γκαλερί, Εμανουέλ Περοτέν, είπε στο CNN ότι οι μπανάνες είναι «ένα σύμβολο του παγκόσμιου εμπορίου καθώς και ένα κλασικό αντικείμενο χιούμορ» και πρόσθεσε ότι ο καλλιτέχνης μετατρέπει τετριμμένα αντικείμενα σε «ένα μέσα εκφοράς τόσο της απόλαυσης όσο και της κριτικής».

 

 

 

Σαν τον περίφημο αυτοκαταστρεφόμενο πίνακα του Banksy, είναι προφανές ότι όσοι αγοράσουν το συγκεκριμένο έργο θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για τη βραχυβιότητά του. Όσα και να δώσεις για μια μπανάνα, αυτή αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα σαπίσει...

 

CNN

 

Περίεργα - Παράξενα

Γεννήθηκε το πρώτο πράσινο κουτάβι

πράσινο κουτάβι.jpg

Όταν το λευκό ποιμενικό μίας οικογένειας από την Αμερική γέννησε οκτώ νέα κουτάβια, ένα απ’ αυτά προκάλεσε έκπληξη στην οικογένεια εξαιτίας του χρώματος του δέρματος του.

Η Σάνα Στάμεϊ και η οικογένεια της δεν πίστευαν στα μάτια τους, όταν αντίκρισαν ένα από οκτώ κουτάβια του άσπρου γερμανικού ποιμενικού της οικογένειας, το οποίο ξεχώρισε αμέσως από το πράσινο χρώμα του.

Συγκεκριμένα παρότι τα όλα γεννήθηκαν υγιή στις 10 Ιανουαρίου, το τέταρτο κουτάβι είχε πράσινο χρώμα και περίεργη συμπεριφορά.

 «Όταν γεννήθηκε είχε ένα ανοιχτό πράσινο χρώμα και ήταν εξαιρετικά άγριο», δήλωσε στην Today, η Στάμεϊ που κατοικεί στην Νότια Καρολίνα.

Όπως περιέγραψε το κουτάβι ήταν «υπερκινητικό και επιθετικό», έτσι αποφάσισε να τον ονομάσει Χάλκ καθώς της θύμισε τον γνωστό δυναμικό χαρακτά της Μάρβελ, ο οποίος είναι γνωστός για το πράσινο χρώμα του.

Ήδη η περίπτωση του Χαλκ έχει γίνει ευρέως γνωστή στο διαδίκτυο και τον έχει κάνει διάσημο.

Γιατί το κουτάβι γεννήθηκε πράσινο;

Σύμφωνα με την κτηνίατρο Σούζαν Τσιαντσούλι «όταν βρίσκονται στην κοιλιά της μάνας, μπορεί να υπάρχει μηκώνιο με αποτέλεσμα να τους δημιουργούνται στίγματα».

Όπως ανέφερε η Στάμεϊ αρχικά «φρίκαρα λίγο από το χρώμα», αλλά στη συνέχεια θυμήθηκε μία παρόμοια περίπτωση που είχε δει στο Facebook και θυμήθηκε ότι το χρώμα δεν είναι βλαβερό για τα κουτάβια.

«Θα ήλπιζα να μείνει για πάντα πράσινο, αλλά όσο τον γλείφει η μητέρα του τον καθαρίζει και μόλις τον κάνω μπάνιο πιθανότατα θα φύγει όλο το χρώμα», κατέληξε η Σάνα.