Skip to main content
ΠΕΡΙΕΡΓΑ - ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Φαντάσματα, υπάρχουν ναι ή όχι;

Image
φαντάσματα
 clock 00:14 | 29/03/2023 writer icon newsroom ekriti.gr

Υπάρχουν τα φαντάσματα; Μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα μονολεκτικά όπως υπαινίσσεται ο τίτλος αυτού του άρθρου;

Η ύπαρξη φαντασμάτων είναι ένα θέμα που έχει συζητηθεί για αιώνες και δεν υπάρχει μια σαφής απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι υπάρχουν φαντάσματα και ότι αυτά μπορούν να επηρεάζουν τον φυσικό κόσμο, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι όλα αυτά είναι απλά μύθοι και παραμύθια.

Στην επιστημονική κοινότητα, δεν υπάρχει απόλυτη απόδειξη για την ύπαρξη φαντασμάτων ή για τη μη ύπαρξή τους. Παρόλα αυτά, έχουν γίνει πολλές έρευνες και μελέτες σε αυτό το θέμα και έχουν προκύψει πολλές εξηγήσεις για φαινόμενα που κάποιοι θεωρούν ότι προκαλούνται από φαντάσματα.

Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα φαντάσματα είναι οι ψυχές των ανθρώπων που έχουν πεθάνει. Στην παράδοση πολλών πολιτισμών, η έννοια της ψυχής συνδέεται συχνά με την ιδέα της μετά θάνατον ζωής, και σε αυτό το πλαίσιο, ορισμένοι πιστεύουν ότι τα φαντάσματα αποτελούν μια μορφή αυτής της μετά θάνατον ύπαρξης. Μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Δυστυχώς όχι (ακόμη…)

Πέραν τούτου, υπάρχουν πολλές διαφορετικές πεποιθήσεις και αντιλήψεις για το τι είναι η ψυχή και πως λειτουργεί, και συνεπώς είναι δύσκολο να καθοριστεί μια ακριβής σχέση μεταξύ των φαντασμάτων και των ψυχών.

Σε ορισμένες παραδόσεις, η έννοια του πνεύματος των νεκρών συνδέεται με την ιδέα της μετά θάνατον ζωής και την ύπαρξη της ψυχής. Σε αυτές τις παραδόσεις, τα πνεύματα των νεκρών μπορεί να θεωρούνται ως μια μορφή φαντάσματος που επιστρέφει στον κόσμο των ζωντανών.

Σε άλλες παραδόσεις, η έννοια του πνεύματος των νεκρών μπορεί να συνδέεται με την ιδέα ενός είδους πνευματικής ενέργειας ή δύναμης που παραμένει στον κόσμο των ζωντανών ακόμα και μετά τον θάνατο του ανθρώπου. Σε αυτές τις παραδόσεις, τα πνεύματα των νεκρών μπορεί να θεωρούνται ως μια μορφή ενέργειας ή δύναμης που επηρεάζει τον κόσμο των ζωντανών.

Πώς είναι τα φαντάσματα;

Η περιγραφή ενός φαντάσματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την πεποίθηση και τις παραδόσεις του κάθε ανθρώπου ή κουλτούρας. Ωστόσο, συνήθως τα φαντάσματα περιγράφονται ως διαφανείς ή ασαφείς ανθρωποειδείς μορφές που εμφανίζονται στα όνειρα, στα πνευματικά μέσα επικοινωνίας ή στα περιστατικά με παραφυσικά φαινόμενα. Μπορεί να περιγραφούν ως ένα απαλό φως ή ως ένα σκιώδες πλάσμα που κινείται αργά ή ασυνήθιστα, χωρίς φυσική αιτία. Επίσης, οι αναφορές σε φαντάσματα μπορεί να συνοδεύονται από αισθήματα ψύχους ή από αναίσθησία, καθώς και από ήχους ή οσμές που δεν αποδίδονται σε φυσιολογικά φαινόμενα.

Πόλτεργκάιστ

Τα φαινόμενα πόλτεργκάιστ είναι ένα είδος υπερφυσικών φαινομένων που συνήθως συνδέονται με την κίνηση αντικειμένων, τη δημιουργία θορύβων και άλλα παρόμοια φαινόμενα, που δεν εξηγούνται από τη φυσική και τα κανονικά επιστημονικά μέσα.

Τα φαινόμενα πόλτεργκάιστ έχουν συχνά συνδεθεί με την ύπαρξη φαντασμάτων ή πνευμάτων. Αν και επιστομονικά δεν έχουν αποδειχθεί, έχουν δοθεί  που στηρίζονται σε άλλα επιστημονικά φαινόμενα, όπως η ψυχοκινητική ενέργεια αλλά παραμένουν αμφιλεγόμενες και συζητήσιμες καθώς δεν υπάρχει κοινή αντίληψη στην επιστημονική κοινότητα για τη φύση αυτών των φαινομένων.

Γνωστά περιστατικά φαντασμάτων

Υπάρχουν πολλά περιστατικά που έχουν αναφερθεί στην ιστορία σχετικά με την ύπαρξη φαντασμάτων και πολλά από αυτά έχουν εξεταστεί και διατυπωθεί διάφορες ερμηνείες για τη φύση τους. Εδώ είναι μερικά γνωστά περιστατικά φαντασμάτων:

Το περιστατικό του Amityville: Στο Amityville της Νέας Υόρκης, σε ένα σπίτι που είχε προηγουμένως σημειωθεί η δολοφονία μιας οικογένειας, οι νέοι ιδιοκτήτες ισχυρίστηκαν ότι είχαν επισκέπτες φαντάσματα και παρατηρήσεις υπερφυσικών φαινομένων, όπως ακούστηκαν φωνές και είδαν μεταμορφώσεις. Αυτό το περιστατικό έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο και έχει γίνει θέμα βιβλίων και ταινιών.

Το φάντασμα της Βασίλισσας Ανν: Στο Λονδίνο, στο παλάτι της Βασίλισσας Ανν, ορισμένοι εργαζόμενοι ισχυρίζονται ότι έχουν δει το φάντασμα της Βασίλισσας Ανν να περπατά στα διαδρόμους του παλατιού.

Το φάντασμα του Χάμλετ: Σύμφωνα με την παράδοση, το φάντασμα του Χάμλετ εμφανίζεται στο κάστρο του Elsinore στη Δανία. Το φάντασμα πιστεύεται ότι είναι του πατέρα του Χάμλετ, ο οποίος δολοφονήθηκε από τον θείο του.

Το Φάντασμα του Όπενχαϊμ: Το φάντασμα αυτό ισχυρίζεται ότι εμφανίζεται στο κάστρο του Όπενχαϊμ στη Γερμανία και θεωρείται ότι ανήκει σε έναν πρώην αυλικό που δολοφονήθηκε στον 16ο αιώνα.

Το φάντασμα του Τσάρλεστον: Πολλοί ισχυρίζονται ότι το φάντασμα ενός νεαρού αγοριού που πέθανε στο σπίτι του στην πόλη Τσάρλεστον στη Νότια Καρολίνα, εμφανίζεται στους επισκέπτες.

Το φάντασμα της Άννας Μπόλεϊν: Η Άννα Μπόλεϊν, η δεύτερη σύζυγος του Βασιλιά Ερρίκου Η΄ της Αγγλίας, θεωρείται ότι έχει επιστρέψει από τον θάνατό της και εμφανίζεται στο κάστρο Hampton Court.

Το φάντασμα του Σπηλαίου των Επικούρειων Θεών στον Πειραιά. Σύμφωνα με την παράδοση, το σπήλαιο αυτό ήταν αφιερωμένο στους επικούρειους θεούς και στην αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν ως τάφος. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο από τους κατοίκους της περιοχής. Σύμφωνα με μάρτυρες, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο σπήλαιο, είχαν περιστατικά όπου αντικείμενα άρχιζαν να κινούνται αυτόματα και φωνές ακουγόνταν από αόρατες πηγές. Τα φαινόμενα αυτά ονομάστηκαν “φαινόμενα των Επικούρειων Θεών”. Το σπήλαιο έχει γίνει αντικείμενο μελέτης από επιστήμονες και ερευνητές του υπερφυσικού, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κάποια επιστημονική εξήγηση για τα φαινόμενα που παρουσιάζονται στο σπήλαιο.

https://www.cosmicnet.gr/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Το ''Τάγμα των Χιλίων Διαόλων'' ζει σε ένα χωριό στο νότο του Ηρακλείου

Viral βίντεο: Κυνηγός φαντασμάτων δέχεται επίθεση… από «δαιμονισμένα πνεύματα» 

ΗΠΑ: Οι μισοί πολίτες πιστεύουν ότι τα φαντάσματα υπάρχουν και το 25% λέει ότι έχει δει ένα

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2023 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis