Skip to main content
ΠΕΡΙΕΡΓΑ - ΠΑΡΑΞΕΝΑ
Άφηνε δηλητηριώδη φίδια να τον δαγκώνουν για 20 χρόνια: Σήμερα το αίμα του μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές
φίδια
 clock 12:10 | 04/04/2026
writer icon newsroom ekriti.gr

Για 20 χρόνια, ο Τιμ Φρίντε ακολούθησε μια διαδρομή που ο ίδιος περιγράφει ως επικίνδυνη και σε αρκετές περιπτώσεις λανθασμένη.

Ξεκίνησε να εκθέτει σταδιακά τον οργανισμό του σε δηλητήρια φιδιών, αρχικά με πολύ μικρές δόσεις και στη συνέχεια με μεγαλύτερες, μέχρι να φτάσει στο σημείο να δέχεται πραγματικά δαγκώματα.

Αυτό που για τους περισσότερους θα έμοιαζε ακραίο, σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο επιστημονικού ενδιαφέροντος, καθώς τα δηλητήρια φιδιών αποτελούν σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, με δεκάδες χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο και εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να μένουν με μόνιμες επιπλοκές.

Το σχέδιο που ακολούθησε

Ο ίδιος εξηγεί ότι δεν λειτουργούσε τυχαία. Πρώτα εξήγαγε το δηλητήριο από τα φίδια και το χορηγούσε στον εαυτό του σε πολύ μικρές ποσότητες, παρακολουθώντας την αντίδραση του οργανισμού του. Σταδιακά αύξανε τη δόση, φτάνοντας σε επίπεδα που για άλλους ανθρώπους θα ήταν επικίνδυνα ή και θανατηφόρα.

Όταν έβλεπε ότι το σώμα του ανταποκρίνεται, προχωρούσε στο επόμενο στάδιο και άφηνε το φίδι να τον δαγκώσει, για να διαπιστώσει αν είχε αποκτήσει επαρκή αντοχή στο δηλητήριο.

Η διαδικασία αυτή είχε και σοβαρές συνέπειες. Σε μία περίπτωση, μετά από διαδοχικά δαγκώματα από αιγυπτιακή κόμπρα και κόμπρα μονόκλ, κατέληξε στο νοσοκομείο και έμεινε σε κώμα για τέσσερις ημέρες. Ο ίδιος έχει παραδεχτεί ότι ήταν λάθος και ανοησία, ωστόσο συνέχισε.

Η στιγμή που παρενέβη η επιστήμη

Με τα χρόνια, το αίμα του άρχισε να παρουσιάζει κάτι ιδιαίτερο, έναν συνδυασμό αντισωμάτων που μπορούσαν να εξουδετερώνουν διαφορετικές τοξίνες. Αυτό τράβηξε την προσοχή ερευνητών, οι οποίοι μελέτησαν την περίπτωσή του.

Η ερευνητική ομάδα απομόνωσε δύο αντισώματα από το αίμα του και τα συνδύασε με το varespladib, ένα γνωστό αντιτοξικό φάρμακο. Το πειραματικό αυτό μείγμα έδειξε σε ποντίκια πλήρη προστασία απέναντι σε 13 είδη δηλητηριωδών φιδιών και μερική προστασία απέναντι σε άλλα έξι.

Η έρευνα συνεχίζεται, με το επόμενο βήμα να περιλαμβάνει δοκιμές σε πραγματικά περιστατικά δαγκωμάτων, αρχικά σε σκύλους σε κτηνιατρικές κλινικές στην Αυστραλία. Αν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν, θα ακολουθήσουν δοκιμές σε ανθρώπους.

Αν όλα εξελιχθούν θετικά, η μακροχρόνια και ακραία προσπάθεια του Φρίντε μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός αντίδοτου που να καλύπτει περισσότερα δηλητήρια φιδιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τέμπη: Αποζημίωση 420.000 ευρώ στους συγγενείς θύματος του σιδηροδρομικού δυστυχήματος

Υποτονική η τουριστική κίνηση στην Κρήτη τις ημέρες του Πάσχα - Πόλεμος και αυξήσεις επηρεάζουν την σεζόν

Ηράκλειο: Συνελήφθη ανήλικος, μέλος σπείρας που λήστευε ηλικιωμένους - Συνεχίζονται οι έρευνες για τους δράστες

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2026 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis