Οικονομία

Σενάρια για τις φορο-εκπτώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Ακίνητα

Στη ζυγαριά έχουν βάλει στο υπουργείο Οικονομικών όλες τις επιλογές για την παροχή ελαφρύνσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι επιλογές που εξετάζονται είναι αρκετές αλλά έχουν ως βασική στόχευση να δοθούν κυρίως στους ιδιοκτήτες οι οποίοι είχαν μείωση εισοδήματος λόγω της έκπτωσης ενοικίου που δόθηκε  στις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση και στους εργαζομένους της.

Η απόφαση για τη στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων είναι δεδομένη  αλλά θα φανεί στις τσέπες τους το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Στο πλαίσιο αυτό οι λύσεις που εξετάζονται από το οικονομικό επιτελείο για τους ιδιοκτήτες περιλαμβάνουν:

-την παροχή έκπτωσης από τον ΕΝΦΙΑ για όσους ιδιοκτήτες προχωρήσουν στην εφάπαξ εξόφληση του φόρου εντός της προθεσμίας πληρωμής ης πρώτης δόσης. Η έκπτωση εξετάζεται να είναι της τάξης του 5% έως 10%. Τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ αναμένεται να εκδοθούν εντός του Αυγούστου και η πληρωμή του φόρου να γίνει σε πέντε μηνιαίες δόσεις από τον Σεπτέμβριο έως και τον Ιανουάριο 2021. Έτσι, την έκπτωση εφάπαξ εξόφλησης θα λάβουν οι ιδιοκτήτες που θα εξοφλήσουν το σύνολο του ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο

-την παροχή ειδικής έκπτωσης από τον ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν υποστεί μείωση εισοδήματος λόγω του μέτρου της περικοπής ενοικίου από πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενους σε αυτές. Το μέτρο  εξετάζεται να πάρει τη μορφή της μείωση του ΕΝΦΙΑ μόνο για τα ακίνητα για τα οποία οι φορολογούμενοι εισέπραξαν μειωμένο ενοίκιο. Η συγκεκριμένη παρέμβαση παρουσιάζει πολλές τεχνικές δυσκολίες και δεν αποκλείεται τελικά να δοθεί μεγαλύτερη έκπτωση για την εφάπαξ εξόφληση του φόρου (π.χ. 25%) για τους ιδιοκτήτες που υπέστησαν μείωση εισοδήματος.

Σημειώνεται ότι για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με διοικητική εντολή και τους εργαζομένους τους θεσπίστηκε το δικαίωμα καταβολής του 60% του ενοικίου Μαρτίου και Απριλίου για επαγγελματική στέγη και πρώτη κατοικία, αντίστοιχα. Για τις επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας και τους εργαζομένους τους που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας το ίδιο δικαίωμα αφορά μόνο τον μήνα Απρίλιο.

 

Οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης: «Έπεσαν οι υπογραφές» για τα πρώτα 17,8 δισ. ευρώ

ταμειο ανακαμψης

Υπεγράφη σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες η Συμφωνία Χρηματοδότησης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που αφορά στις ενισχύσεις ύψους 17,8 δισ. ευρώ που έχει αιτηθεί η Ελλάδα στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Η συμφωνία αφορά στα πρώτα 13.515.279.418 ευρώ, καθώς η διάθεση των υπολοίπων ενισχύσεων προβλέπεται στον σχετικό κανονισμό ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά την προβλεπόμενη αναθεώρηση του 2023.

Στις επόμενες ημέρες αναμένεται και η ολοκλήρωση της διαδικασίας της υπογραφής της σύμβασης δανείων, που έχει επίσης οριστικοποιηθεί και αφορά δάνεια πολύ χαμηλού επιτοκίου αξίας 12.727.538.920 ευρώ. Τη σύμβαση υπέγραψε από ευρωπαϊκής πλευράς ο Επίτροπος Οικονομικών κ. Paolo Gentiloni και από πλευράς της Ελλάδος ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών και αρμόδιος για θέματα του Ταμείου Ανάκαμψης, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η υπογραφή της συμφωνίας ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση του “Ελλάδα 2.0”, του Εθνικού μας Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ενός σχεδίου που φέρνει στη χώρα τεράστιους ευρωπαϊκούς πόρους (30,5 δισ. ευρώ) και σκοπεύει να κινητοποιήσει διπλάσιους επενδυτικούς πόρους (60 δισ. ευρώ) προς όφελος κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα. Με τις επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που περιέχει το “Ελλάδα 2.0” φιλοδοξεί να οδηγήσει τη χώρα -οικονομία, κοινωνία και θεσμούς- σε μια νέα εποχή. Να πυροδοτήσει μια θεμελιώδη αλλαγή οικονομικού υποδείγματος προς ένα πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και πράσινο παραγωγικό μοντέλο, με πιο αποτελεσματικό και ψηφιοποιημένο κράτος, λιγότερο γραφειοκρατικό, με δραστικά μειωμένη παραοικονομία, με φορολογικό σύστημα φιλικό προς την ανάπτυξη και με ένα ποιοτικό και αποτελεσματικό δίκτυο κοινωνικής προστασίας, προσβάσιμο σε όλους.

Μόλις ολοκληρωθεί η υπογραφή και της σύμβασης των δανείων, οι δύο συμφωνίες θα κατατεθούν άμεσα προς κύρωση στη Βουλή, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η εκταμίευση της προκαταβολής, ύψους 3.964.672.598 ευρώ. Οι δύο συμφωνίες, η εγκριτική απόφαση του Συμβουλίου, οι σχετικές εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το αναλυτικό σχέδιο και οι σχετικές υποστηρικτικές εκθέσεις είναι διαθέσιμα στη σελίδα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας https://greece20.gov.gr/to-plires-sxedio/.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας αποτελεί το επιστέγασμα σκληρής δουλειάς ενός ολόκληρου χρόνου και αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν σ’ αυτήν, τους συναδέλφους Υπουργούς και τις ομάδες τους, την Εκτελεστική Επιτροπή, στην οποία εκτός εμού, συμμετείχαν ο Υφυπουργός Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Μιχάλης Αργυρού, καθώς και τον Γ.Γ. Συντονισμού, Θανάση Κοντογεώργη και τον Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας του Ταμείου Ανάκαμψης, Νίκο Μαντζούφα.

Προπαντός όμως ευχαριστώ τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που κέρδισε για την Ελλάδα αυτή τη μοναδική ευκαιρία και μου εμπιστεύθηκε την ευθύνη του συντονισμού για την προετοιμασία και υλοποίησή του» τονίζει στη δήλωσή του ο κ.Σκυλακάκης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Μεταφορικό Ισοδύναμο: Το πήραν ... ζεστά οι τοπικοί φορείς μετά την παρέμβαση του Ράδιο Κρήτη

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο Ράδιο Κρήτη για τους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι

Κορωνοϊός: Το Ισραήλ δοκιμάζει το πρώτο εμβόλιο κατά του ιού σε μορφή... κάψουλας!