Οικονομία

ΥΠΟΙΚ: Εβδομάδα αξιολόγησης της οικονομίας

Υπουργείο Οικονομικών

Η 10η αξιολόγηση, η υποβολή της τελικής πρότασης για το Ταμείο Ανάπτυξης και η υποβολή του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης αποτελούν τρεις διαφορετικές εξετάσεις που θα περάσει το οικονομικό επιτελείο για το υπόλοιπο του μήνα.

Την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη θα γίνουν οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών για τη 10η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, η οποία αναμένεται να είναι πιο δύσκολη από αυτήν της 9ης αξιολόγησης. Τούτο διότι, αυτήν τη φορά, η θετική γνώμη των θεσμών θα συνοδευτεί και με μια εισήγηση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 644 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες. Τα δύσκολα σημεία της διαπραγμάτευσης θα είναι η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα στα φυσικά πρόσωπα, το "ξεπάγωμα" των πλειστηριασμών για όσους δεν χτυπήθηκαν από την κρίση του κορονοϊού, η μείωση των κόκκινων δανείων και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου. Επίσης, θα συζητηθούν και οι εκκρεμότητες που υπάρχουν σε ό,τι αφορά το προσωπικό του δημόσιου τομέα, τη δικαιοσύνη, την υγεία και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Το Ελλάδα 2.0

Η δεύτερη εξέταση, που θα γίνει επίσης την επόμενη εβδομάδα, θα είναι η αποστολή της τελικής πρότασης για το εθνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με το νέο του όνομα "Ελλάδα 2.0". Εδώ τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Η αποστολή του κειμένου θα είναι η αρχή του τελικού γύρου της διαπραγμάτευσης με την ΕΕ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Ιουνίου, με την τελική έγκριση, ώστε να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή της προκαταβολής των 4 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα έχει τύχει πολύ καλής προετοιμασίας από την ελληνική πλευρά, αλλά η μεγάλη ανησυχία εντοπίζεται εκτός Ελλάδας. Πολλές χώρες της ΕΕ δεν έχουν κυρώσει ακόμη το νομοσχέδιο για τους ίδιους πόρους της ΕΕ, που θα δίνει την εξουσιοδότηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δανειστεί από τις αγορές για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα. Στη Γερμανία, η κύρωση του σχετικού νομοσχεδίου έχει σταματήσει από την προσφυγή που έγινε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης, η οποία ακόμη δεν έχει κριθεί.

Το πρόγραμμα σταθερότητας

Η τρίτη σοβαρή εξέταση είναι η υποβολή του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα πρέπει να κατατεθεί μέχρι και το τέλος του μήνα. Στο βασικό του σενάριο το κείμενο που θα αποτελέσει την αναθεώρηση του κειμένου του προϋπολογισμού, που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, ενσωματώνοντας τις αλλαγές που έχουμε τους τέσσερις πρώτους μήνες του χρόνου. Με άλλα λόγια, θα αλλάζει τη βάση για το 2021 λόγω της ύφεσης του 2020, που έφτασε το 8,2% του ΑΕΠ αντί του 10,5% του ΑΕΠ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός. Παράλληλα, θα ενσωματώνει την επίπτωση της παράτασης της πανδημίας για το σύνολο του πρώτου τριμήνου του χρόνου. Με τα δεδομένα αυτά, στο βασικό του σενάριο θα προβλέπει ανάπτυξη για φέτος στο 4,2% του ΑΕΠ αντί 4,8% του ΑΕΠ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός με το δυσμενές σενάριο να είναι στα επίπεδα του προϋπολογισμού, δηλαδή στο 3,3%-3,5% του ΑΕΠ. Θα αποτυπώνει, επίσης, την αύξηση σε πρωτογενές και δημοσιονομικό έλλειμμα λόγω των αυξημένων δαπανών για μέτρα στήριξης, οι οποίες θα προσεγγίσουν για φέτος τα 14 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Τουρισμός: Κρατήσεις... το τελευταίο δευτερόλεπτο

ΟΑΕΔ: Ποιοι άνεργοι δικαιούνται το επίδομα των 400 ευρώ

Οικονομία

Αναβάλλεται και πάλι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

παγκοσμιο οικονομικο φορουμ

Το Φόρουμ του Νταβός ή Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, το οποίο επρόκειτο φέτος να διεξαχθεί στη Σιγκαπούρη, ακυρώθηκε, όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές, διευκρινίζοντας ότι το επόμενο θα γίνει κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Ο ακριβής χρόνος και τόπος θα καθοριστούν αργότερα, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με την πανδημία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

«Δυστυχώς, οι τραγικές περιστάσεις που εξελίσσονται σε πολλές γεωγραφικές περιοχές, η αβεβαιότητα όσον αφορά τα ταξίδια, οι διαφορετικές ταχύτητες στις εκστρατείες ανοσοποίησης και η αβεβαιότητα όσον αφορά τις νέες παραλλαγές (του SARS-CoV-2) συνδυαστικά καθιστούν αδύνατη τη διεθνή συνάντηση ηγετικών στελεχών των επιχειρήσεων, των κυβερνήσεων και της κοινωνίας των πολιτών απ’ όλον τον κόσμο, στην κλίμακα που σχεδιάζαμε» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι διοργανωτές.

Το Φόρουμ, που αρχικά ήταν προγραμματισμένο να γίνει στα μέσα Μαΐου στη Σιγκαπούρη, είχε ήδη αναβληθεί μία φορά, αφού προηγουμένως ακυρώθηκε η καθιερωμένη, ετήσια διεξαγωγή του στο Νταβός της Ελβετίας.

Τις τελευταίες ημέρες η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε τους πιο αυστηρούς περιορισμούς που έχει επιβάλει μέχρι τώρα, αφότου ήρε το loockdown. Το υπουργείο Εμπορίου της πόλης-κράτους ανέφερε ότι «αντιλαμβάνεται πλήρως τις προκλήσεις που προκαλεί η συνεχιζόμενη πανδημία», ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με μια συνάντηση ηγετών απ’ όλον τον κόσμο.

ειδησεις σημερα

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 16% διαμορφώθηκε η ανεργία τον Ιανουάριο

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στασιμότητα στο επίπεδο των 900 μονάδων

Επιστροφή φόρου στους εργαζόμενους με μπλοκάκια: Τι θα ισχύσει