«Ξεπαγώνουν» οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα. Το σχέδιο της κυβέρνησης που ανοίγει τον δρόμο για αυξήσεις σε 2,2 εκατ. εργαζομένους. Η έξοδος της χώρας από την αυστηρή μεταμνημονιακή εποπτεία διαμορφώνει τις συνθήκες για την επαναφορά του επιδόματος προϋπηρεσίας, η καταβολή του οποίου σταμάτησε το 2012.
Tην περαιτέρω ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των 2,2 εκατομμυρίων μισθωτών του ιδιωτικού τομέα εξετάζει η κυβέρνηση, ενόψει του ιδιαίτερα δύσκολου χειμώνα που ακολουθεί εξαιτίας της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους και των τιμών των προϊόντων. Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο συζητείται, πέρα από τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το πρώτο τρίμηνο του 2023 για 650.000 εργαζομένους, το «ξεπάγωμα» των τριετιών (επίδομα προϋπηρεσίας) για τους υπόλοιπους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να ενισχυθεί το εισόδημά τους.
Ο περιορισμός της ανεργίας στο 12,5% τον Μάιο, η διατήρηση και η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το 2023, αλλά και η έξοδος της χώρας από την αυστηρή μεταμνημονιακή εποπτεία, «ανοίγουν» τον δρόμο για την ενεργοποίηση του επιδόματος προϋπηρεσίας, μετά από δέκα χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι το 2012, με την 6η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (δεύτερο μνημόνιο), ενεργοποιήθηκε ο όρος σύμφωνα με τον οποίο για οποιαδήποτε προσαύξηση μισθού λόγω προϋπηρεσίας θα έπρεπε η ανεργία να υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό, δηλαδή κάτω από 10%.
Μετά την εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του 2012, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είδαν τους μισθούς τους, που προέρχονταν κυρίως από κλαδικές συμβάσεις, όχι μόνο να «παγώνουν» λόγω της μη καταβολής του επιδόματος προϋπηρεσίας για δέκα ολόκληρα χρόνια, αλλά απεναντίας να μειώνονται έως και 40% με μονομερή απόφαση του εργοδότη εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Μάλιστα, σε δεκάδες κλάδους «διαλύθηκαν» τα εργοδοτικά κλαδικά σωματεία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 2012-2022, με αποτέλεσμα να μην υπογραφούν νέες κλαδικές συμβάσεις και οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας είτε να αμείβονται με τον κατώτατο μισθό είτε με υψηλότερες αποδοχές μέσω ατομικών ή επιχειρησιακών συμβάσεων, κατώτερες ωστόσο των τελευταίων κλαδικών.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, παρά την προτροπή της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους εργοδότες για αυξήσεις στους μισθούς και των υπόλοιπων εργαζομένων ταυτόχρονα με τη διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών, οι συνεχείς αυξήσεις του κατώτατου μισθού δεν αποτελούν «κίνητρο» για αυξήσεις σε όσους δεν αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και διαθέτουν εξειδίκευση και εμπειρία στον κλάδο που εργάζονται.
Η νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί λόγω της εκτόξευσης του κόστους διαβίωσης και του ενδεχομένου δημιουργίας νέας γενιάς λουκέτων και «κόκκινων» δανείων οδηγεί το οικονομικό επιτελείο στην επανεξέταση της ενεργοποίησης των τριετιών για το σύνολο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.
Νωρίτερα
Κι ενώ οι μισθοί για την πλειονότητα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα παραμένουν στον «πάγο» λόγω της μη καταβολής των τριετιών, η κυβέρνηση θα ανοίξει νέο κύκλο συζητήσεων με τους κοινωνικούς εταίρους και τους επιστημονικούς φορείς για την τέταρτη αύξηση του κατώτατου μισθού το πρώτο τρίμηνο του 2023. Ο κατώτατος μισθός, μετά από 10 ολόκληρα χρόνια, αναμένεται να διαμορφωθεί στα προ μνημονίων επίπεδα, φτάνοντας τα 751 ευρώ, προκειμένου να στηριχθούν τα νοικοκυριά των χαμηλόμισθων που πιέζονται από τον πληθωρισμό και το ενεργειακό κόστος.
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης έχει ήδη επισημάνει ότι η διαδικασία διαμόρφωσης του νέου κατώτατου μισθού θα επισπευσθεί και ο διάλογος θα ξεκινήσει στις αρχές της νέας χρονιάς, ώστε να αποφασιστεί και να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος κατώτατος μισθός την άνοιξη του 2023. Υπενθυμίζεται ότι ήδη ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί για τρίτη συνεχή φορά μετά το 2019, φτάνοντας τα 713 ευρώ (την 1η/2/2019 αυξήθηκε κατά 11%, την 1η/1/2022 κατά 2% και την 1η/5/2022 κατά 7,5%).
Διαβάστε επίσης:
ΕΦΚΑ: Τέλη Αυγούστου μηδενίζονται οι εκκρεμότητες με τις συντάξεις
Πιτσαρία έκανε αδήλωτο τζίρο 635.000€ μέσω πλατφόρμας delivery
"Φρενάρει" ο πληθωρισμός, αλλά οι τιμές στα ύψη - Οι τάσεις για Αύγουστο και Σεπτέμβριο