Οικονομία

Βόμβα για την Deutsche Bank με κεφαλαιακό κενό 19 δισ. ευρώ

Deutsche Bank

Κεφαλαιακό κενό ύψους 19 δισεκατομμυρίων ευρώ, το μεγαλύτερο μεταξύ 51 ευρωπαϊκών τραπεζών, θα σημειωθεί στην Deutsche Bank σε περίπτωση νέας οικονομικής κρίσης, εκτιμά το Κέντρο Ευρωπαϊκής Οικονομικής Έρευνας (ZEW) του Μανχάιμ.

Σε μελέτη που διενεργήθηκε με επικεφαλής τον ειδικό στα τραπεζικά θέματα, καθ. Σάσα Στέφεν, το ZEW επισημαίνει ότι μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ως απάντηση σε ένα τέτοιο σενάριο κρίσης, θα ήταν δύσκολη με την τρέχουσα πεσμένη τιμή της μετοχής. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η συνολική αξία της Deutsche Bank στο χρηματιστήριο αυτή τη στιγμή, είναι μόλις 17 δισεκατομμύρια ευρώ.
 
Η Τράπεζα ωστόσο, δεν φαίνεται να συμφωνεί με τις εκτιμήσεις του ZEW, επικαλούμενη το αποτέλεσμα των πρόσφατων «stress-test» της ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας (ΕΒΑ), «στα οποία δεν διαπιστώθηκε οξεία κεφαλαιακή ανάγκη για την Deutsche Bank».
 
Το Κέντρο που διενήργησε τη μελέτη εξέτασε συνολικά 51 ευρωπαϊκές τράπεζες, εφαρμόζοντας όμως τις αντίστοιχες μεθόδους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. «Οι γερμανικές τράπεζες παρουσιάζουν έλλειμμα κεφαλαίων προκειμένου να αντισταθμίσουν τις απώλειες που θα είχαν σε περίπτωση νέας κρίσης», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ZEW, ενώ επισημαίνεται ότι, συνολικά το κεφαλαιακό κενό θα ανερχόταν σε 123 δισεκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο κενό αφορά μετά την Deutsche Bank, την Societe Generale με 13 δισεκατομμύρια και την BNP Paribas με 10 δισεκατομμύρια ευρώ. «Οι ΗΠΑ έβγαλαν τα δικά τους συμπεράσματα και έλαβαν τα μέτρα τους για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα τους, ήδη το 2008. Στην Ευρώπη λείπει ακόμη η πολιτική βούληση», τονίζει ο κ. Στέφεν.

Οικονομία

Εφορία: Επιστροφή φόρου για όσους πληρώνονται με «μπλοκάκι»

εφοριακοί

Ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς θα ισχύσει φέτος και για χιλιάδες εργαζόμενους οι οποίοι αμείβονται με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών εκδίδοντας αποδείξεις από τα λεγόμενα "μπλοκάκια"

Για τους εν λόγω φορολογουμένους, οι οποίοι θεωρούνται από την ισχύουσα νομοθεσία ως "μισθωτοί" υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, η νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος που θα ισχύσει φέτος για τον υπολογισμό των τελικών φορολογικών επιβαρύνσεων επί των αμοιβών του 2020 προβλέπει σημαντικά αυξημένα αφορολόγητα όρια και μειωμένους συντελεστές φόρου.

Συγκεκριμένα για τους εργαζομένους με "μπλοκάκια", οι οποίοι φορολογούνται ως μισθωτοί κι όχι ως ελεύθεροι επαγγελματίες θα ισχύσουν φέτος μειώσεις συντελεστών υπολογισμού του φόρου εισοδήματος και αυξήσεις στα αφορολόγητα όρια εισοδήματος για τους έχοντες τέκνα.

Αποτέλεσμα των παραπάνω μεταβολών στην κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος των εργαζομένων με "μπλοκάκια" που θεωρούνται και φορολογούνται ως "μισθωτοί" θα είναι οι περισσότεροι εξ'αυτών να καταστούν δικαιούχοι μεγάλου ύψους επιστροφών φόρου εισοδήματος κατά την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Αυτό θα συμβεί επειδή η συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων αυτών απέκτησε πέρυσι εισοδήματα πολύ χαμηλά, τα οποία δεν υπερβαίνουν τα αφορολόγητα όρια εισοδήματος των 8.636 έως και 18.000 ευρώ που προβλέπει γι'αυτούς η ισχύουσα από φέτος νέα φορολογική νομοθεσία.

Δεδομένου δε ότι από τς αμοιβές του 2020 η Εφορία παρακρατούσε κάθε μήνα φόρο εισοδήματος 20% ως προκαταβολή έναντι του φόρου που πρέπει να πληρωθεί φέτος για το 2020, ολόκληρα αυτά τα ποσά των παρακρατηθέντων φόρων θα πρέπει να επιστραφούν στους συγκεκριμένους φορολογούμενους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για να φορολογηθούν οι αμοιβές ενός εργαζόμενου με «μπλοκάκι» ως εισόδημα από μισθούς - δηλαδή με την ευνοϊκή κλίμακα φόρου εισοδήματος των μισθωτών, στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο εισοδήματος 8.636 έως και 18.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων - θα πρέπει να συντρέχουν ταυτόχρονα 5 προϋποθέσεις:
 Ο φορολογούμενος θα πρέπει να έχει υποβάλει δήλωση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Θα πρέπει, επίσης, να παρέχει υπηρεσίες στις οποίες προέχει το στοιχείο της συμβουλής ή της επιστημονικής, καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας.

 Θα πρέπει, επιπλέον, να δηλώνει ως έδρα για την άσκηση της δραστηριότητάς του την κατοικία του.

Διαβάστε επίσης:

Υπουργείο Οικονομικών: Τα τελευταία μέτρα στήριξης για το 2021

Φορολογικές δηλώσεις: Όλες οι αλλαγές που θα ισχύσουν το 2021