Οικονομία

Τσακαλώτος: Θα ζητήσουμε πρόωρη αποπληρωμή ακριβών δανείων του ΔΝΤ

τσακαλώτος

Την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβότερου τμήματος του δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προς τη χώρα μας προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, επιβεβαιώνοντας το χθεσινό αναλυτικό ρεπορτάζ του newmoney.gr. 

Μιλώντας στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη (94.5 FM)», ο κ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσε επίσης ότι η ρύθμιση οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις «δεν θα αργήσει» και τόνισε ότι δεν θα καλύπτει «στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Πιο αναλυτικά, ερωτηθείς εάν η Ελλάδα σκέφτεται να προχωρήσει σε προεξόφληση των υποχρεώσεών της προς το ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε «βεβαίως» και πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ «έχει πολύ ακριβό χρέος», καθώς 3,5-4 δισ. ευρώ των δανείων του προς τη χώρα μας έχει επιτόκιο στο επίπεδο του 5%, ενώ πλέον το μεσοσταθμικό κόστος δανεισμού της Ελλάδας είναι πολύ χαμηλότερο. 

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, οι δαπάνες που θα εξοικονομηθούν (υπολογίζονται περί τα 150 εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε χθες το newmoney.gr), θα μπορούν κατά τον υπουργό να οδεύσουν σε μειώσεις φόρων και άσκηση κοινωνικής πολιτικής. 

Το ελληνικό αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή περίπου 3,7 δισ. ευρώ από τα 9,7 δισ. ευρώ που οφείλει η χώρα στο ΔΝΤ αναμένεται να τεθεί επισήμως από τον κ. Τσακαλώτο στην Εαρινή Σύνοδο του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, η οποία πραγματοποιείται από την προσεχή Παρασκευή έως την Κυριακή.

Για τις 120 δόσεις

Όσον αφορά στις ρυθμίσεις χρεών σε έως 120 δόσεις, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «δεν θα αργήσει» και πρόσθεσε: «Δεν είναι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Είναι δικό μας θέμα. Απλώς οι θεσμοί θα κοιτάζουν με ένα μάτι να μην καταστρέψουμε την κουλτούρα πληρωμής».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, χρειάζεται ένα «έξυπνο σύστημα», στο οποίο θα μπαίνουν όσοι έχουν πραγματική ανάγκη, ενώ θα αποκλείονται οι κακοπληρωτές. «Ένα σύστημα που θα βοηθά τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν την περίοδο της κρίσης», συμπλήρωσε.

Για την προστασία της Α΄ κατοικίας

Ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε πως, όταν ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του νέου σχήματος για την προστασία της πρώτης κατοικίας, «θα δουλέψει πάρα πολύ γρήγορα» και θα βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια, ώστε να μπορέσουν να δανειοδοτήσουν τα νέα ζευγάρια.

Για τη μείωση του αφορολογήτου ορίου

Όσον αφορά στην προνομοθετημένη μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2020, ο κ. Τσακαλώτος αρκέστηκε να πει πως ότι η θέση του παραμένει η ίδια, δηλαδή «κάθε πράγμα στον καιρό του». Όπως ανέφερε, την ίδια απάντηση έδινε όταν τον ρωτούσαν εάν θα μειωθούν οι συντάξεις, που τελικά δεν μειώθηκαν. Υποστήριξε ακόμα πως η κυβέρνηση διαπραγματεύεται και ακούει την κοινωνία, όταν αυτή λέει ότι είναι προβληματική η μείωση του αφορολόγητου.

Επανέλαβε δε ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα κονδύλι 3,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια, που «θα αξιοποιηθεί με μια ισορροπία, τόσο για την περαιτέρω μείωση φόρων και εισφορών, όσο και για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τις εκλογές

Απαντώντας στο ερώτημα εάν υπάρχει «ΠΑΣΟΚοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ μετά και την πρόσφατη εκδήλωση στο Γαλάτσι, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε: «Δεν θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ένα “κόμμα σούπα”». Επανέλαβε ότι και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη τάσσεται υπέρ της συνεργασίας «κόκκινο-κόκκινο-πράσινο» (αριστερά-σοσιαλδημοκρατία-οικολόγοι), λέγοντας ότι ακούγοντας τους ομιλητές της «Γέφυρας» δεν διαπίστωσε ότι θέλουν να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ. «Έχουν τη δική τους υπόσταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ σαν αριστερά θα κατέβει στις εκλογές».

Σχετικά με τον χρόνο των βουλευτικών εκλογών, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι αυτές θα πραγματοποιηθούν όταν αποφασίσει ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι, κατά τη γνώμη του ίδιου, «όσο πιο αργά, τόσο πιο καλά. Για εμένα κάθε μήνας που περνάει θα είναι πιο καλά για τον κόσμο».

Οικονομία

Amazon: Ρεκόρ κερδών παρά την πανδημία – Τι λένε τα στοιχεία

amazon

Για την επόμενη ημέρα ετοιμάζεται η Amazon, καθώς όπως έχει γίνει γνωστό o Τζεφ Μπέζος αποχωρεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ενώ την ίδια ώρα τα κέρδη δεν έχουν προηγούμενο. Συγκεκριμένα στην τελευταία της οικονομική αναφορά φαίνεται ότι είχε το μεγαλύτερο κέρδος τους 12 τελευταίους μήνες από ότι είχε τα τρία τελευταία χρόνια συνολικά. Από το Απρίλιο του 2020 έως τις 31 Μαρτίου 2021, τα κέρδη της εταιρείας ήταν 26,9 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ από το 2017 έως και το 2019 είχε συνολικά 24,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επίσης, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 σημείωσε αύξηση στις πωλήσεις της τάξης του 44%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση σε πωλήσεις από το 2011. Τα νούμερα αυτά καταγράφηκαν την ώρα που ο κοροναϊός σάρωνε τον πλανήτη. Με τις χώρες και τα κράτη να βρίσκονται σε lockdown οι πολίτες στράφηκαν στις online αγορές. Μάλιστα, περισσότερα από 200 εκατομμύρια άνθρωποι είναι πλέον Prime συνδρομητές στην Amazon.

Η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρές πωλήσεις 105,8 δις το τρίμηνο:

Θυμίζουμε ότι τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε η Amazon στα τέλη Απριλίου ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών και συγχρόνως οδήγησαν σε άνοδο 3,98% της μετοχής της στη Wall Street. Ειδικότερα, τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε έδειξαν τα κέρδη της να αυξάνονται κατά 44% από χρονιά σε χρονιά με τις καθαρές πωλήσεις τριμήνου να διαμορφώνονται στα 105,8 δισεκατομμύρια δολάρια, όταν η αγορά ανέμενε πωλήσεις 104,47 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ακόμη, ανακοίνωσε κέρδη 15,79 δολάρια ανά μετοχή έναντι εκτίμησης για 9,54 δολάρια. Η δυναμική της εταιρείας αναμένεται να συνεχιστεί και στο δεύτερο τρίμηνο. Εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει έσοδα που θα κυμανθούν ανάμεσα στα 110-116 δισεκατομμύρια δολάρια , ξεπερνώντας τις αντίστοιχες προβλέψεις της Wall Street για 108,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

ειδησεις σημερα 

Πρόγραμμα γέφυρα 2: Τέλος χρόνου για επιδοτήσεις έως και 50.000 ευρώ τον μήνα

Τεστ: 99 στους 100 δεν μπορούν να εντοπίσουν το άλογο που κρύβεται στην εικόνα με τον βάτραχο

Κικίλιας για κορωνοϊό: Απαραίτητος ο εμβολιασμός - Ο ιός “χτυπά” τώρα τις παραγωγικές ηλικίες