Οικονομία

«Τριπλό χαράτσι» για 250.000 μη μισθωτούς ασφαλισμένους

money.jpg

"Τριπλό χαράτσι" για επικουρική ασφάλιση, εφάπαξ και την πρώτη δόση των αναδρομικών της διετίας 2017-2018 προς το ΕΤΕΑΕΠ καλούνται έως την Παρασκευή 12 Απριλίου να καταβάλουν περισσότεροι από 250.000 μη μισθωτοί ασφαλισμένοι.

Στην πλειονότητα τους θα πρέπει να πληρώσουν συνολικά 114, 43 ευρώ, αφού προηγουμένως ξεπεράσουν τα λάθη που έχουν προκύψει στην προβληματική πλατφόρμα του Ταμείου. Το “τριπλό χαράτσι” αφορά μεταξύ άλλων δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς, επιμελητές, μηχανικούς, υγειονομικούς αρτοποιούς και βενζινοπώλες.

Σύμφωνα με τον νομικό και πρόεδρο της Επιτροπής Ασφαλιστικών του ΔΣΑ, Ανδρέα Κουτσόλαμπρο, οι εισφορές που πρέπει να καταβληθούν έως την Παρασκευή είναι οι εξής:

1.Για επικουρική ασφάλιση
Οι εισφορές είναι ουσιαστικά πάγιες (7% επί του κατώτατου μισθού) και έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2017. Συγκεκριμένα, η μηναία εισφορά είναι:
Α) 41, 02 ευρώ από το 2017 έως τις 31 Ιανουαρίου ‘ 19 ( με τον κατώτατο μισθό στα 586)
Β)45,5 ευρώ από την 1η Φεβρουαρίου ’19 λόγω της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ.
2. Για πρόνοια (εφάπαξ)
Οι εισφορές είναι πάγιες (4% επί του κατώτατου μισθού) και με αναδρομική ισχύ από το 2017. Συγκεκριμένα, η μηναία εισφορά διαμορφώνεται:
Α) στα 23,44 ευρώ από το 2017 έως τις 31 Ιανουαρίου 2019
Β) στα 26 ευρώ από την 1η Φεβρουαρίου ’19.

Τα αναδρομικά θα αποδοθούν σε 36 δόσεις.
Οι μη μισθωτοί ασφαλιασμένοι μπορούν να δουν τις συνολικές εισφορές στην ιστοσελίδα του ΕΤΕΑΕΠ ( eteaep.gov.gr/web/) με τους κωδικούς του TAXIS θα πρέπει να μην αφήσουν απλήρωτες δόσεις εκκαθάρισης , καθόσον έχουν τόκο 8% ετησίως.

Επίσης θα πρέπει να προσέξουν τα σφάλματα που έχουν προκύψει στην πλατφόρμα. Τα λάθη εντοπίζονται:
Α) Στους έμμισθους ασφαλισμένους και τους ασφαλισμένους και τους απασχολούμενους με ΤΠΥ , οι οποίοι έλαβαν παράνομα ειδοποιητήρια ( η διοίκηση του Ταμείου έχει δεσμευτεί ότι θα ανακληθούν)
Β) σε δικηγόρους εκτός Αθηνών στους οποίους επιβλήθηκε λανθασμένα εισφορά πρόνοιας
Γ) σε πολλές περιπτώσεις με έναρξη στην αρμόδια ΔΟΥ μετά την 1η Ιανουαρίου 2017, που τους επιβλήθηκε αναδρομική εισφορά για όλο το 2017 και 2018.
 

Πηγή: Δημοκρατία

Οικονομία

«Κούρεμα» Ενοικίων: Λήγει η προθεσμία για τις μισθώσεις Μαρτίου

ενοίκιο

Λήγει σήμερα η προθεσμία που έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να υποβάλουν, στη ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, τις δηλώσεις Covid που θα αποτυπώνουν μειώσεις ενοικίων που έγιναν τον περασμένο Μάρτιο. Με βάση τις δηλώσεις αυτές, αφενός, θα «επικυρωθούν» οι αποζημιώσεις που έχουν ήδη καταβληθεί για τον περασμένο Μάρτιο, και αφετέρου, θα καταρτιστεί ο κατάλογος των ιδιοκτητών που θα αποζημιωθούν για τα «κουρέματα» του Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η υποβολή των δηλώσεων Covid Μαρτίου είναι υποχρεωτική για όλους όσους έλαβαν τις αποζημιώσεις για τον συγκεκριμένο μήνα! Μάλιστα, στην περίπτωση που το αμελήσουν, θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα που έλαβαν. Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

-Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.
-Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
-Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
-Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Απρίλιο.
Και τέλος, να πληρούνται οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις.

Για τα «κουρέματα» του Μαΐου εκκρεμεί η έκδοση της υπουργικής απόφασης με τους ΚΑΔ που δικαιούνται, αυτόν τον μήνα, πλήρη απαλλαγή από τα ενοίκια. Τα μηδενικά ενοίκια διατηρούνται για πέμπτο συνεχόμενο μήνα μόνο για τις επιχειρήσεις που παραμένουν με κατεβασμένα ρολά αλλά και για το λιανεμπόριο που άνοιξε εντός του Απριλίου. Ειδικότερα, όπως έχει ανακοινωθεί τα μηδενικά ενοίκια ισχύουν για τις επιχειρήσεις των κλάδων της εστίασης, του τουρισμού, του αθλητισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών.

Στις επιχειρήσεις με μηδενικά ενοίκια περιλαμβάνονται και τα γυμναστήρια, τα κέντρα διασκέδασης, οι μουσικές σκηνές, οι παιδότοποι. Το μέτρο του «κουρέματος» δεν εφαρμόζεται αυτόν το μήνα, για τις πληττόμενες επιχειρήσεις οι οποίες τους τελευταίους μήνες πλήρωναν ενοίκιο το οποίο ήταν «κουρεμένο» κατά 40%. Οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή για ακόμη ένα μήνα θα πληρώσουν το 60% του ενοικίου για την κύρια κατοικία τους ή για την κατοικία του παιδιού τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταϊκούρας: Θα επιδιώξουμε να πάρουμε πάνω από 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Γέφυρα 2: Μέχρι το τέλος Μαΐου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων

Πληρωμές: Τι καταβάλλεται έως 15 Μαΐου – Πάνω από 530.000 δικαιούχοι θα πάνε ταμείο