Οικονομία

Τράπεζες: Ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών - Δείτε πότε

ΤΡΑΠΕΖΕΣ.jpg

Κλειστό στις 10 και 13 Απριλίου, τη Μεγάλη Παρασκευή και τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα των Καθολικών / Διαμαρτυρομένων αντίστοιχα, θα είναι το διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας μεταφοράς κεφαλαίων σε συνεχή χρόνο (σύστημα ΤARGET2).

Οι ημέρες αυτές δεν συμπίπτουν με αργίες εντός της ελληνικής Επικράτειας και συνεπώς, σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν.3336/2005, είναι ημέρες ειδικής αργίας διατραπεζικών συναλλαγών και θα ισχύσουν οι διατάξεις του εν λόγω άρθρου.

Κατά τις εν λόγω ημερομηνίες τα καταστήματα των Τραπεζών θα παραμείνουν ανοιχτά, καθόσον οι ημέρες αυτές είναι εργάσιμες για το προσωπικό. Ωστόσο, θα παρέχουν περιορισμένη εξυπηρέτηση στο συναλλακτικό κοινό, δεδομένου ότι η μη λειτουργία του Συστήματος TARGET2 δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση ορισμένων διατραπεζικών συναλλαγών.

Η διατραπεζική αργία συναλλαγών ισχύει για την Τράπεζα της Ελλάδος, ΕΛΛ τις εταιρείες του ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, την εταιρεία Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε., καθώς και τις εξής κατηγορίες επιχειρήσεων:

1. Πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα, στα οποία περιλαμβάνονται τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τα υποκαταστήματα των αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων. 

2. Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών.

3. Εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης και εταιρείες πρακτορείας απαιτήσεων.

4. Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων και ανώνυμες εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου. 

Κατά την ημέρα ειδικής αργίας, όλες οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που απορρέουν από υφιστάμενες συμβάσεις μεταξύ των εν λόγω φορέων και της πελατείας τους, καθώς και οι λοιπές εν γένει ληξιπρόθεσμες, την ίδια ημέρα, υποχρεώσεις της πελατείας τους προς οποιονδήποτε τρίτο, εκπληρώνονται την επόμενη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή την Τρίτη 14 Απριλίου, οπότε και αρχίζουν οι συνέπειες της τυχόν μη εκπλήρωσης.

Οι συναλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στα πιστωτικά ιδρύματα τις ημέρες της ειδικής αργίας θα καταχωρηθούν στα συστήματά τους με ημερομηνία της επόμενης εργάσιμης ημέρας, δηλαδή 14 Απριλίου 2020. 

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η παράγραφος 5 του άρθρου 11 του Ν. 3336/2005, οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους, δανείων και τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου θα εκπληρώνονται σύμφωνα με τους ειδικούς όρους αυτών την προηγούμενη ή την επόμενη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή την 9η ή την 14η Απριλίου.

Κατόπιν σχετικής οδηγίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, στις 10 και στις 13 Απριλίου θα γίνονται αποδεκτές από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τις Τελωνειακές Αρχές της χώρας και τραπεζικές επιταγές που θα προσκομίζονται με ημερομηνία έκδοσης την 14η Απριλίου 2020.

Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών συστήνει στους οργανισμούς και στις επιχειρήσεις που συνεργάζονται απευθείας με τράπεζες για την αποστολή αρχείων χρεώσεων μέσω πάγιων εντολών και αρχείων πιστώσεων μισθοδοσίας, να επικοινωνήσουν με την τράπεζα συνεργασίας τους για κάθε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση. 

Οικονομία

Χρηματιστήριο: Αλλάζει επίπεδο η Αθήνα με deal στις τράπεζες - Άνοδος 2,04%

χρηματιστηριο

Η υπέρβαση των 680 μονάδων αλλάζουν το επίπεδο και την τάση στην Αθήνα ύστερα από το σημερινή άνοδο πάνω από 2%.

Η συμφωνία της Eurobank, η ώθηση των ανακοινώσεων της ΕΚΤ, αλλά και η έκπληξη από τις ΗΠΑ με βελτίωση της ανεργίας ώθησαν τον Γενικό Δείκτη να κλείσει στις 683,46 μονάδες καταγράφοντας κέρδη 2,04%.

Τα εβδομαδιαία κέρδη του Δείκτη ανήλθαν σε 4,73% με τα μεγαλύτερα κέρδη στην Alpha Βank 20,7% - ύστερα από τις συστάσεις αγοράς ξένων οίκων. Εβδομαδιαία κέρδη 20% εμφάνισε η Εθνική, 14,7% ο Μυτιληναίος, 14,2% η ΓΕΚ.

Η διάσπαση των 680 μονάδων «απελευθερώνει» πλέον δυνάμεις καθώς ήταν τα τεχνικά επίπεδα τιμών στα οποία αλλάζει η τάση στο χρηματιστήριο.

Όμως, η συμφωνία της Eurobank για την πώληση του 80% της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων σηματοδοτεί και μια νέα περίοδο – καθώς οι επενδυτές επιβράβευσαν με ράλι πάνω από 9,74% την μετοχή της Eurobank καθώς έκλεισε στα 0,428 ευρώ διακινώντας 38,46 εκατ. μετοχές.

Η ελληνική αγορά έχει πλέον ζήτηση για τις τραπεζικές μετοχές καθώς αφενός η Ελλάδα είναι δια της πλαγίας στο QE (ποσοτική χαλάρωση) και αφετέρου ξεκίνησε η διαδικασία εξυγίανσης των κόκκινων δανείων που αποτελούν τα «βαρίδια» για τις τράπεζες και την οικονομία γενικότερα.

Η συμφωνία παρέσυρε στην άνοδο και τις υπόλοιπες τράπεζες οι οποίες, εκ των πραγμάτων, θα ακολουθήσουν τα βήματα της Eurobank και το σχέδιο Ηρακλής.

H ολοκλήρωση της συμφωνίας που καθυστέρησε για ευνόητους λόγους συνέπεσε με τις ευρωπαϊκές αγορές να ωθούν τις αγορές ανοδικά ύστερα από τις αποφάσεις της ΕΚΤ – η ηγεσία της οποίας καλύπτει το χρονικό κενό χρηματοδότησης μέχρι να επισημοποιηθεί από την Ευρώπη το Ταμείο Ανάπτυξης.

Στις ΗΠΑ, επίσης, επιβεβαιώθηκαν πλέον οι θιασώτες της ανόδου (Morgan Stanley) που επέμεναν για την άνοδο του χρηματιστηρίου ενόσω η οικονομία θα παρουσίαζε σταδιακά βήματα προόδου μετά την επανεκκίνηση. Και η μείωση της ανεργίας είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι εφόσον συνεχιστεί. Ιδιαίτερα μετά την κοινωνική αναταραχή που προκάλεσε η δολοφονία ενός ανθρώπου εξαιτίας του χρώματος στο δέρμα του.

Με ράλι 8,94% η Alpha Βank στα 0,67 ευρώ και 26,8 εκατ. μετοχές. Κέρδη 6,73% η Εθνική στα 1,4515 ευρώ. Με ράλι 4,97% η Τράπεζα Πειραιώς στα 1,522 ευρώ.

Άνοδος 2,87% για τον ΟΠΑΠ στα 8,95 ευρώ. Πτώση 1,67% γαι τον ΟΤΕ στα 12,38 ευρώ. Ράλι 4,40% για την Aegean στα 4,505 ευρώ. Ράλι 5,9% για την Μυτιληναίος στα 8,17 ευρώ. Ράλι 6,97% για την Αutohellas στα 4,30 ευρώ. Κέρδη 2,66% ο Φουρλής στα 3,865 ευρώ.

Η αξία των συναλλαγών αυξήθηκε στα 89,7 εκατ. ευρώ.