Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το φαινόμενο της "μεγάλης παραίτησης": Πόσο αυξήθηκαν οι κενές θέσεις εργασίας

Image
Γιατί οι τράπεζες ζητούν πιλοτική εφαρμογή
 clock 11:21 | 18/06/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Αύξηση ρεκόρ στις κενές θέσεις εργασίας κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για το α’ τρίμηνο 2022. Ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας κατά το α' τρίμηνο 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 148,4% σε σύγκριση με το α' τρίμηνο 2021 (16.603 και 6.685 αντίστοιχα), έναντι μείωσης 30,5% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020.

Η καταγραφή δεν περιλαμβάνει τον πρωτογενή τομέα και τις δραστηριότητες των νοικοκυριών, σύμφωνα με το imerisia.gr.

Τα νέα στοιχεία σε συνδυασμό με τις πάνω από 50.000 κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό δίνουν μια διαφορετική εικόνα της ελληνικής αγοράς εργασίας η οποία πρέπει σε έναν βαθμό να εξηγηθεί.

5.000 παραιτήθηκαν μέσα σε 8 ημέρες

Ειδικά για τον τουρισμό, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουρισμού - Επισιτισμού, Γιώργος Χότζογλου, αποκάλυψε ότι μέσα σε 8 ημέρες στις αρχές Ιουνίου, 5.000 εποχιακοί εργαζόμενοι υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους λόγω των κακών συνθηκών δουλειάς και διαμονής, των εξαντλητικών ωραρίων χωρίς ρεπό σε συνδυασμό με τις χαμηλές αμοιβές.

«Πολλοί εποχικοί εργαζόμενοι έφυγαν στο εξωτερικό όπου οι μισθοί είναι καλύτεροι και χιλιάδες άλλοι βρήκαν δουλειά σε άλλους κλάδους της οικονομίας σε δουλειές 12μηνης λειτουργίας», επισημαίνει ο κ. Χότζογλου.

«Προσωπικά γνωρίζω πολλούς που δουλεύουν με 8μηνες συμβάσεις σε δήμους. Από σεφ έγιναν κηπουροί. Πολλοί έγιναν ντελιβεράδες, καθώς ο κλάδος έχει ανάπτυξη. Δεν μπορεί να αμείβονται με 700-800 ευρώ εξειδικευμένοι εργαζόμενοι με προϋπηρεσία και δύο-τρεις γλώσσες. Δουλεύουν εξοντωτικά ωράρια πάνω από 12 ώρες για 30 ημέρες χωρίς ρεπό. Ολο και περισσότεροι γυρίζουν την πλάτη στον τουρισμό, προτιμώντας να μοιράζουν φυλλάδια παρά να δουλεύουν σε ρυθμούς γαλέρας».

Πού οφείλεται το φαινόμενο  

Σύμφωνα με τον διοικητή του ΟΑΕΔ (ΔΥΠΑ) Σπύρο Πρωτοψάλτη, το φαινόμενο οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Μια σημαντική αιτία είναι η αναντιστοιχία των προσόντων που διαθέτει ο υποψήφιος εργαζόμενος με αυτά που ζητούν οι εργοδότες.

«Για παράδειγμα, η θέση του σεφ απαιτεί εκπαίδευση. Δεν μπορεί να την καλύψει ένας ανειδίκευτος», επισημαίνει ο κ. Πρωτοψάλτης. «Επίσης, δεν είναι διατεθειμένοι οι εποχικοί, όπως παλαιότερα, να φύγουν από τη Θεσσαλονίκη για να δουλέψουν στην Κω για την τουριστική περίοδο. Τέλος, μην ξεχνάτε ότι έχει καταγραφεί αποκλιμάκωση της ανεργίας, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται κενές θέσεις εργασίας».

Πολλοί κλάδοι «ταρακουνήθηκαν» με τα lockdown και το κλείσιμο - άνοιγμα της οικονομίας τα δύο χρόνια της πανδημίας, με αποτέλεσμα να αλλάξει η ανθρωπογεωγραφία των εργαζομένων. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, όπου πολλοί οδηγήθηκαν σε αλλαγή επαγγελματικής πλεύσης.

Τι συνέβη διεθνώς με τη «μεγάλη παραίτηση»

Κολοσσοί  στις ΗΠΑ εφαρμόζουν την πολιτική των παροχών προς το προσωπικό, προσπαθώντας να συνέλθουν από τη λεγόμενη «μεγάλη παραίτηση», κατά την οποία πέρυσι τέσσερα εκατομμύρια Αμερικανοί εγκατέλειψαν τη δουλειά τους, με στόχο τη μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. 

Πώς συνέβη αυτή η μεταστροφή; Οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο έμειναν σπίτι τους κατά τη διάρκεια των lockdown, σκέφτηκαν, «ψυχαναλύθηκαν» και αποφάσισαν ότι προτιμούν την προσωπική τους ευημερία από τη «στρεσογόνα» καριέρα, ακόμα και αν παρέχει ανταγωνιστικούς μισθούς. Έτσι κι αλλιώς, με τα σημερινά δεδομένα ο πληθωρισμός «ροκανίζει» και τις πιο ελκυστικές αμοιβές.

Το μεταλλαγμένο τοπίο -μετά τον κορονοϊό- ανέδειξε ως κυρίαρχη τάση το «wellbeing», δηλαδή την ανάγκη ευημερίας στην εργασία που συνοδεύεται από το υβριδικό μοντέλο εργασίας και το ευέλικτο ωράριο.

Θέλουν ελεύθερο χρόνο οι νέοι στην Ελλάδα

Ειδικά οι νέοι στην Ελλάδα, παρά τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν να βρουν δουλειά, διαπραγματεύονται με το «καλημέρα» τον ελεύθερο χρόνο τους.

«Τους πιτσιρικάδες αλλά και τους μεγαλύτερους έως 35 δεν τους βλέπουμε ποτέ στο γραφείο Δευτέρα και Παρασκευή», μας αναφέρει manager εταιρείας μελετών. «Είτε συμπιέζουν τη δουλειά τις ενδιάμεσες ημέρες της εβδομάδας είτε δουλεύουν με τηλεργασία. Θέλουν ευελιξία και ελεύθερο χρόνο για τα ενδιαφέροντα και τα ταξίδια τους. Ένας εργοδότης με ανοιχτό μυαλό νοιάζεται μόνο να βγει η δουλειά την ώρα που πρέπει. Οι παλιοί ήθελαν να βλέπουν τους υπαλλήλους στο γραφείο 9 με 5 ακόμα και αν έπαιζαν παιχνίδια στο κομπιούτερ. Ο κόσμος αλλάζει. Σίγουρα πολλοί θα επιστρέψουν στα γραφεία, αλλά το υβριδικό μοντέλο θα συνεχιστεί ως κυρίαρχη τάση».

 

Διαβάστε επίσης:

Τροχαίο δυστύχημα στον ΒΟΑΚ: Νεκρός μετά από ανατροπή νταλίκας

Κρήτη: Την εντόπισε νεκρή σκάφος του Λιμενικού

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis