Οικονομία

Τι λέει η ΕΚΤ για τις επιπτώσεις του Brexit στην ευρωζώνη

ΕΚΤ

Το Brexit θα μπορούσε να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην Ευρωζώνη, περιορίζοντας τις προοπτικές ανάπτυξής της, εκτίμησαν οι αξιωματούχοι της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη συνεδρίαση που είχαν στις 2 Ιουνίου, δηλαδή πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα, σύμφωνα με τα πρακτικά που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
«Στην περίπτωση που η Βρετανία ψηφίσει για την έξοδό της , δηλαδή το Brexit, θα μπορούσαν να υπάρξουν σημαντικές, αν και δύσκολο να προβλεφθούν, αρνητικές επιπτώσεις στην Ευρωζώνη μέσω διάφορων διαύλων, όπως του εμπορίου και των χρηματοπιστωτικών αγορών», αναφέρθηκε στη συνεδρίαση, σύμφωνα με τα πρακτικά. Η ανάπτυξη περιορίζεται από το αδύναμο εξωτερικό περιβάλλον, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές και από τη συνεχιζόμενη απομόχλευση των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης, ενώ οι κίνδυνοι παραμένουν καθοδικοί», διαπίστωσαν οι αξιωματούχοι.
Για την ΕΚΤ, ένα από τα πιο πιεστικά θέματα μπορεί να είναι η στροφή των επενδυτών, μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, προς τα κρατικά ομόλογα με πολύ υψηλό αξιόχρεο, η οποία περιορίζει τα διαθέσιμα για αγορά από την ίδια ομόλογα, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ύψους 1,74 τρισ. ευρώ, που εφαρμόζει. Σχεδόν το ένα τρίτο των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης δεν είναι πλέον επιλέξιμα για αγορά από την ΕΚΤ, επειδή οι αποδόσεις τους είναι χαμηλότερες από το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων που χρησιμοποιεί, το οποίο είναι αρνητικό (-0,4%). Στα πρακτικά σημειώνεται ότι έγινε μία παρατήρηση στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ , πως οι αγορές βλέπουν ότι αυτή θα έχει στο μέλλον πρόβλημα στην εξεύρεση σημαντικού όγκου ομολόγων για αγορά.
Πηγή: ΑΠΕ

Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνέχεια του ανοδικού σερί με διάσπαση των 810 μονάδων

χρηματιστηριο αθηνων

Σε υψηλότερα επίπεδα κινήθηκε η χρηματιστηριακή αγορά στη σημερινή συνεδρίαση.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε με άνοδο 1,80% στις 817,03 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 78,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 45,3 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο +2,44% και στις 1.964,88 μονάδες, ενώ στο +0,78% και στις 1.136,72 μονάδες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 5,76% στις 514,76 μονάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Ηλεκτρονικά και αυθημερόν η έγκριση για τον φόρο

Έρχεται ρύθμιση 60-72 δόσεων για τα κορωνο-χρέη

Έρχεται ηλεκτρονικό… φακέλωμα για τις πινακίδες ΔΟΚ