Οικονομία

ΤΑΙΠΕΔ: Το 2020 ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού

ΤΑΙΠΕΔ

Για το 2020 μετατίθεται ο διαγωνισμός παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις από τη Θεσσαλονίκη του εκτελεστικού προέδρου τους ΤΑΙΠΕΔ Άρη Ξενόφου, ο οποίος επισήμανε ότι πρόκειται για έναν σύνθετο διαγωνισμό, με αρκετές δυσκολίες, γεγονός που εξηγεί τη χρονική μετάθεση της προθεσμίας κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών. Με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα, οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται τον φετινό Οκτώβριο.

Πάντως, πρόοδος σημειώνεται το τελευταίο διάστημα στο συγκεκριμένο πεδίο σε μια σειρά από εκκρεμότητες: μεταξύ άλλων, έχουν προωθηθεί θέματα όπως οι μελέτες για την αδειοδότηση των σηράγγων της Εγνατίας Οδού, τα ηλεκτρονικά διόδια, οι συμβάσεις για την κατασκευή των σταθμών διοδίων και θέματα προϋπολογισμού. Μάλιστα, η Γενική Διεύθυνση Κινητικότητας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG MOVE) αναμένεται σύντομα να παραδώσει την έκθεσή της για την τιμολογιακή πολιτική των διοδίων επί της Εγνατίας Οδού, θέμα για το οποίο υπήρξαν το τελευταίο διάστημα συναντήσεις στελεχών της με εκπροσώπους του ελληνικού υπουργείου Υποδομών.

Ταυτόχρονη εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας
Στο μεταξύ, τη δυνατότητα να εκδηλώσουν ενδιαφέρον ταυτόχρονα και για τα δύο λιμάνια, της Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ) και της Καβάλας (ΟΛΚ) θα έχουν οι πιθανοί επενδυτές, όπως γνωστοποίησε ο κ. Ξενόφος. Παρότι οι δύο διαγωνισμοί – που αναμένεται να βγουν στο αέρα μετά το Πάσχα – θα προκηρυχθούν ξεχωριστά, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να διεκδικήσουν «πακέτο» ΟΛΑ και ΟΛΚ. Κατά τον εκτελεστικό πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα υπάρξει πρόσθετο ενδιαφέρον και υψηλότερο τίμημα.

Ο κ. Ξενόφος γνωστοποίησε ακόμη ότι ως το τέλος του 2019, το ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται να διενεργήσει διαγωνισμό για τη δημιουργία – στο εξαντλημένο θαλάσσιο κοίτασμα της Νότιας Καβάλας – υπόγειας αποθήκης αερίου, της μοναδικής που θα διαθέτει η Ελλάδα, η οποία κρίνεται ως απολύτως αναγκαία για λόγους ενεργειακής ασφάλειας και ομαλής λειτουργίας της αγοράς. Η συγκεκριμένη αποθήκη, όπου θα υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης μεγάλων ποσοτήτων αερίου ακόμη και για οκτώ – εννέα μήνες, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και για την τροφοδοσία περιοχών της Βαλκανικής, εφόσον συνδεθεί με το υφιστάμενο και σχεδιαζόμενο σύστημα αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου.

Οικονομία

Γεωργιάδης: Ερχεται γενναία ενίσχυση επιχειρήσεων του τουρισμού - βίντεο

άδωνις γεωργιάδης

Για ένα γενναίο πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων του τουρισμού που ετοιμάζει η κυβέρνηση, έκανε λόγο ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στο Mega, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι το πρόγραμμα ενίσχυσης θα είναι μη επιστρεπτέο. «Στείλαμε το σχέδιο της υπουργικής απόφασης στις Βρυξέλλες. Μόλις λάβουμε το πρώτο πράσινο φως, θα προβούμε σε επίσημες ανακοινώσεις. Το πρόγραμμα είναι πολύ γενναίο για τις επιχειρήσεις του τουρισμού. Κονδύλι μεγαλύτερο από ότι στην εστίαση» σημείωσε χωρίς να προσδιορίσει το ακριβές ποσό.

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε, επίσης, ότι εξετάζεται η ενίσχυση των κλάδων ένδυσης, υπόδησης και εποχικών καταστημάτων αλλά και των ταξί. «Στο υπουργείο Ανάπτυξης μας καίει να μη μείνει κλειστή ούτε μια επιχείρηση. Κάθε μέρα κάνω 10-12 συσκέψεις με διαφορετικούς κλάδους» επισήμανε.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, μέχρι τώρα έχουν γίνει 7.000 αιτήσεις στην πλατφόρμα για την ενίσχυση των catering και των εστιατορίων που άνοιξε την Παρασκευή.

Η πλατφόρμα για την ενίσχυση γυμναστηρίων και παιδοτόπων θα ανοίξει μεταξύ 28-30 Μαίου, ενώ τα χρήματα θα εκταμιευθούν σε διάστημα 4 εβδομάδων από την αίτηση.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι η ενίσχυση σε τουρισμό, παιδότοπο και γυμναστήρια θα είναι μη επιστρεπτέα.

Δείτε το βίντεο:

 

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

ΣτΕ: Δικαιώθηκαν γονείς για παιδί που γεννήθηκε με βαριά αναπηρία

Κρήτη - Κορωνοιός: Πρόστιμα σε μαγαζιά και στον ΟΦΗ

Σαντορίνη: Απαγορεύτηκε ο απόπλους του επιβατηγού ταχύπλοου «POWER JET»