Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα φέσια από το Δημόσιο μπλοκάρουν την αγορά

Image
χρεη
 clock 21:12 | 27/11/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Ραγδαία επιδείνωση του κλίματος στην αγορά δημιουργεί η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από το Δημόσιο προς οργανισμούς και φορείς, καθώς αποτελεί τροχοπέδη στην εξυγίανση των προϋπολογισμών τους και στην ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας.

Είναι αξιοσημείωτο, μάλιστα, ότι από τον Δεκέμβριο του 2020 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2022 οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης ακολουθούν ανοδική πορεία, αφού -όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του νέου κρατικού προϋπολογισμού- από 1,2 δισ. ευρώ που ήταν έχουν εκτιναχθεί σε 2,073 δισ. ευρώ.

Στόχος, βέβαια, και για το 2023 παραμένει η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων γενικής κυβέρνησης προς τρίτους, λόγος για τον οποίο εξάλλου υιοθετήθηκαν οι προτάσεις ειδικής ομάδας εργασίας για την αναμόρφωση, επικαιροποίηση και απλούστευση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη δημοσιονομική διαχείριση στην κεντρική διοίκηση, με κυριότερες εξ αυτών τις εξής:

– Διασφάλιση της ταμειακής ρευστότητας των φορέων στην έναρξη κάθε οικονομικού έτους, με την καταβολή μέχρι την 20ή Ιανουαρίου κάθε έτους έως και του ενός τετάρτου (1/4) της προβλεπόμενης ετήσιας επιχορήγησης ή χρηματοδότησης από φορείς της κεντρικής διοίκησης και

– Καθορισμός δόσεων για την τμηματική καταβολή της ετήσιας επιχορήγησης των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας από το υπουργείο Υγείας.

Θα πρέπει, βέβαια, να αναφερθεί ότι ιδιαίτερα προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζουν νομικά πρόσωπα που ανήκουν στη γενική κυβέρνηση, ιδίως συγκοινωνιακοί φορείς, όπως οι εταιρείες Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ) Α.Ε., Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ) Α.Ε., Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) Α.Ε. κ.λπ., κυρίως λόγω της ενεργειακής κρίσης. Ωστόσο, η επιχορήγηση που διατέθηκε κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος οδήγησε στη μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ επιπρόσθετη επιχορήγηση διατέθηκε και το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Αμυντική βιομηχανία

Όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των εταιρειών Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) Α.Ε. και Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) Α.Ε., σχεδιάστηκε ένα στοχευμένο πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες των φορέων αυτών ως στρατιωτικών βιομηχανιών που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, το οποίο περιλάμβανε -μεταξύ άλλων- την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις αυτών των δύο φορέων ανήλθαν τον μήνα Σεπτέμβριο του 2022 στο ποσό των 11 εκατ. ευρώ, μειωμένες σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό του Σεπτεμβρίου του 2021 κατά 18 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι μείωση παρατηρείται και στις οφειλές από εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, ως αποτέλεσμα των ενεργειών του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του e-ΕΦΚΑ, με την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου εκκαθαρίσεων των σχετικών αιτήσεων. Ειδικότερα, το ύψος των οφειλών αυτών κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2022 ανήλθε στα 35 εκατ. ευρώ και εξαιρουμένων των εισφορών ύψους 23 εκατ. ευρώ που παρακρατούνται υπέρ του Ε.Δ., του ΑΚΑΓΕ και του ΕΟΠΥΥ, το καθαρό ποσό ανήλθε στα 12 εκατ. ευρώ.

Νοσοκομεία

Για τα νοσοκομεία, αν και παρατηρείται σε ονομαστικούς όρους ποσό ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 1,255 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2022, το μεγαλύτερο ποσοστό περιλαμβάνει ποσά clawback και rebate, που δεν έχουν συμψηφιστεί. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι καθαρές ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων τον Σεπτέμβριο 2022 εκτιμώνται σε 319 εκατ. ευρώ, ενώ -λαμβάνοντας υπόψη τον συμψηφισμό clawback και rebate- οι καθαρές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις γενικής κυβέρνησης υπολογίζονται για τον Σεπτέμβριο 2022 στο ύψος του 1,108 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Χρέη στην εφορία: Τελευταία ευκαιρία για τους φορολογούμενους

Επίδομα θέρμανσης: Λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις

 

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis