Οικονομία

Τα 11 SOS της νέας ρύθμισης για τα κορωνο-χρέη

Εφορία

Τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν τα χρέη τους στην Εφορία σε πολλές δόσεις έχουν εκατομμύρια φορολογούμενοι. Για τις παλαιές οφειλές, που βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι και το 2019, ισχύουν ήδη ρυθμίσεις που προβλέπουν αποπληρωμή έως και σε 120 δόσεις, οι οποίες αναμένεται να επανενεργοποιηθούν για όσους είχαν ήδη ενταχθεί σ' αυτές αλλά τις έχασαν κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης.

Τα χρέη όμως που δημιουργήθηκαν την περίοδο της κρίσης μπορούν να εξοφληθούν σε έως 3 χρόνια άτοκα ή σε έως 6 χρόνια με επιτόκιο 2,5%. Οι νέες οφειλές ή οι οφειλές προ της πανδημίας, μπορούν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση και να εξοφληθούν σε 24 ή 48 δόσεις.

1. Ποιες οφειλές εντάσσονται στη ρύθμιση.

Ολες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο 2021 μπορούν να αποπληρωθούν σε 36 άτοκες δόσεις ή σε 72 έντοκες με επιτόκιο 2,5%. Στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όλες οι φορολογικές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, φόρος κληρονομιάς, πρόστιμα κ.τ.λ.) και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του κορονοϊού και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021. Συγκεκριμένα στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν:

Α) Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων) που έχουν καταστεί ή θα καταστούν ληξιπρόθεσμα εντός του Ιουλίου.

Β) Όλες οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές.

Γ) Ο φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ έτους 2020 που έμειναν απλήρωτοι.

Δ) Όλες οι ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν πληρωθεί από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.

2. Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στην νέα ρύθμιση;

Στη νέα ρύθμιση εντάσσονται:

- Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το υπουργείο Οικονομικών (θα χρησιμοποιηθεί η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020). Υπολογίζεται ότι στους επιλέξιμους ΚΑΔ περιλαμβάνεται το 78% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.

- Εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ.

- Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης COVID.

- Άνεργοι εγγεγραμμένοι για το διάστημα της υγειονομικής κρίσης στον ΟΑΕΔ.

3. Εάν επιλέξω να αποπληρώσω το χρέος μου σε 60 δόσεις, οι πρώτες 36 είναι άτοκες;

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, όσοι επιλέξουν περισσότερες από 36 δόσεις, θα είναι όλες έντοκες.

4. Στην εφάπαξ αποπληρωμή της οφειλής υπάρχει περίπτωση να "κουρευτεί" το κεφάλαιο;

Όχι. Η ρύθμιση όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών θεσπίζεται με σκοπό να βοηθηθούν όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους.

5. Ο φόρος εισοδήματος που προκύπτει με βάση τη φορολογική δήλωση που υπέβαλα τις προηγούμενες μέρες μπορεί να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση;

Στη ρύθμιση εντάσσονται μόνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν δημιουργηθεί μέχρι και τον Ιούλιο του 2021. Ο φόρος εισοδήματος είναι βεβαιωμένη οφειλή που δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη.

6. Πότε μπορώ να υποβάλλω αίτηση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση;

Πρώτα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση. Αμέσως μετά η ΑΑΔΕ θα δημιουργήσει την ηλεκτρονική εφαρμογή προκειμένου να υποβληθούν από τους υπόχρεους οι αιτήσεις. Η πρώτη δόση για όσους αποφασίσουν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση θα καταβληθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2022. 

7. Είμαι πληττόμενος και έχω παλαιά χρέη που δημιουργήθηκαν πριν από την πανδημία και χρέη που δημιουργήθηκαν εν μέσω υγειονομικής κρίσης. Μπορώ να εντάξω το σύνολο των οφειλών στη νέα ρύθμιση;

Όχι. Τα χρέη που δημιουργήθηκαν πριν τον Μάρτιο του 2020 θα πρέπει είτε να αποπληρωθούν εφάπαξ, είτε να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών που είναι σε 24 έως 48 δόσεις ανάλογα με το είδος της οφειλής. Εφόσον, τακτοποιηθεί το παλαιό χρέος (είτε σε ρύθμιση είτε εφάπαξ), τα χρέη της πανδημίας μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων. 

8. Έχω λάβει επιστρεπτέα προκαταβολή. Μπορώ να εντάξω το τμήμα που θα επιστραφεί στη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων;

Όχι. Η επιστρεπτέα προκαταβολή θα αποπληρωθεί σε 60 δόσεις, με την πρώτη στα τέλη Ιανουαρίου.

9. Είμαι ιδιοκτήτης ακινήτου και είχα μειωμένα ενοίκια. Ωστόσο, από λάθος μου στις δηλώσεις covid του 2020, αυτές απορρίφθηκαν. Μπορώ να ενταχθώ στη ρύθμιση;

Για το θέμα αυτό θα πρέπει να εκδοθούν σχετικές αποφάσεις από το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, εάν οι δηλώσεις Covid του 2021 υποβλήθηκαν σωστά και διαπιστώθηκε ότι είστε πληττόμενος, μπορείτε να ενταχθείτε στη ρύθμιση.

10. Είμαι μισθωτός του ιδιωτικού τομέα και το 2020 είχα τεθεί για έξι μήνες σε αναστολή εργασίας. Πώς μπορώ να ρυθμίσω τον ΕΝΦΙΑ του 2020, τον οποίο δεν έχω πληρώσει;

Η ληξιπρόθεσμη οφειλή του ΕΝΦΙΑ έτους 2020 μπορεί να ενταχθεί στην νέα ρύθμιση και να εξοφληθεί σε 36 άτοκες δόσεις ή 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Η ρύθμιση θα τρέξει από τον Ιανουάριο του 2022.

11. Τον Ιούνιο του 2020 τέθηκα σε αναστολή εργασίας με αποτέλεσμα να μην μπορώ να πληρώσω τις δόσεις της παλαιάς ρύθμισης 120 δόσεων όπου είχα ενταχθεί με αποτέλεσμα να τη χάσω. Μπορώ τώρα να ενταχθώ ξανά στην ρύθμιση;

Ναι. Οι πληττόμενοι οφειλέτες που έχασαν ρύθμιση τμηματικής καταβολής (π.χ. τις 100 ή τις 120 δόσεις) από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν στις παλιές ρυθμίσεις τους. Απαραίτητη προϋπόθεση να καταβληθεί η δόση του Αυγούστου 2021 (θα ανοίξει προσεχώς η εφαρμογή). Οι δόσεις που χάθηκαν θα μεταφερθούν και θα προστεθούν στο τέλος της ρύθμισης.

Πηγή: Capital.gr

 Διαβάστε επίσης:

Χατζηδάκης: Αύριο οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό

e-ΕΦΚΑ: Επτά οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες για οφειλέτες

 

 

Οικονομία

Ηλεκτρικό ρεύμα: Ποιοι θα δουν αυξήσεις

ρεύμα ΔΕΗ

Για τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος μίλησε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, σημειώνοντας πως θα είναι από μηδενικές έως 2 με 3 ευρώ για την συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών.

Συγκεκριμένα, για την επιδότηση των οικιακών τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος και τις αυξήσεις, ο κ. Σκρέκας, είπε στο Open:

«Για έναν πολίτη που θα έχει μία μέση κατανάλωση από 300 κιλοβατώρες έως 600 κιλοβατώρες, ή δεν θα δει καθόλου αύξηση ή θα δει μια αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση 2 με 3 ευρώ. Αυτό θα ξεκινήσει από την 1η Οκτωβρίου. Οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί θα έχουν δύο διακριτές γραμμές πάνω στο έντυπο. Η μία θα έχει να κάνει με την επιδότηση από την κυβέρνηση που θα είναι της τάξης των 9 ευρώ το μήνα. Επίσης η ΔΕΗ και κάποιοι άλλοι πάροχοι έχουν εξαγγείλει μια ακόμη έκπτωση 9 ευρώ, ώστε να αντισταθμίσουμε σχεδόν το σύνολο των αυξήσεων. Από 600 κιλοβατώρες και πάνω θα δουν κάποιες αυξήσεις, πρόκειται για 2 στα 10 νοικοκυριά».

 

 

Ο υπουργός διευκρίνισε πως οι αυξήσεις θα είναι ανάλογα με την κατανάλωση. Αλλά όπως είπε πως μέχρι τις 600 κιλοβατώρες όλοι οι πελάτες θα έχουν επιδότηση από την κυβέρνηση.

Στη συνέχεια, επεσήμανε πως η επιδότηση στα οικιακά τιμολόγια, θα ισχύει μέχρι το τέλος του χρόνου. «Εφόσον χρειαστεί θα στηρίξουμε όσους έχουν ανάγκη. Με τον ίδιο τρόπο. Για όσο διαρκούν αυτές οι συνθήκες», συνέχισε.

Ως προς την αύξησή μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ ύψους 750 εκατ. ευρώ, ο κ. Σκρέκας σημείωσε πως το κράτος δεν χάνει τον έλεγχο της επιχείρησης.

 

 

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μια ικανή διοίκηση, η ΔΕΗ έκανε τρομακτική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Η ΔΕΗ πρέπει να κλείσει τα λιγνιτικά εργοστάσια και να προχωρήσει σε επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειες», είπε. «Θέλουμε πολλούς μετόχους να έρθουν και να επενδύσουν στη ΔΕΗ. Οι κανόνες πώλησης θα εξειδικευτούν στο μέλλον. Θέλουμε διασπορά των μετοχών», ανέφερε.

Προανήγγειλε επίσης αύξηση 20% στο επίδομα θέρμανσης, ενώ είπε πως φέτος θα το πάρουν και όσοι έχουν εγκατεστημένο φυσικό αέριο.

Για τα επαγγελματικά τιμολόγια, ο υπουργός Ενέργειας σημείωσε πως «ετοιμάζουμε λύσεις για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις». Προανήγγειλε επίσης και νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ».

«Η λειτουργία της πλατφόρμας θα ξεκινήσει πριν από το τέλος Οκτωβρίου. Για πρώτη φορά θα έχουμε υποκατηγορία για τα φτωχά νοικοκυριά, ώστε να αναβαθμίσουν το σπίτι τους», υπογράμμισε.

 

ESPA BANNER