Οικονομία

Συνεχίζονται οι κατασχέσεις λογαριασμών - Πενιχρά τα αποτελέσματα

Λογαριασμοι

Αυξάνονται μήνα με τον μήνα οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών του Δημοσίου, καθώς ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός προσπαθεί να επιτύχει τους στόχους του προϋπολογισμού. Τον Ιούλιο πραγματοποιήθηκαν 37.000 κατασχέσεις, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους τους σε 187.700 από την αρχή του έτους.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ρεπορτάζ της «Καθημερινής», το αποτέλεσμά τους είναι πενιχρό για τα ταμεία του κράτους. Τα ποσά που αντλήθηκαν από τις 187.700 κατασχέσεις ανήλθαν σε 96 εκατ. ευρώ, δηλαδή περί τα 500 ευρώ ανά κατάσχεση, καθώς τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών έχουν συρρικνωθεί, είτε γιατί οι οφειλέτες δεν έχουν χρήματα είτε γιατί φρόντισαν να τα έχουν εκτός τραπεζικού συστήματος.

Μόλις το 3% των κατασχέσεων αφορούσε ποσά μεγαλύτερα των 3.000 ευρώ, ενώ το μέσο ποσό που κατάσχεται με βάση τα στοιχεία του Ιουλίου είναι 496 ευρώ ανά λογαριασμό.
Το 2015 έγιναν 136.000 κατασχέσεις και τα ποσά που αντλήθηκαν έφτασαν τα 70 εκατ. ευρώ, ενώ το 2014 ο αριθμός των κατασχέσεων έφτασε τις 130.000 και το ποσό που αντλήθηκε έφτασε τα 84 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι έως τον Δεκέμβριο να εισπραχθούν 2 δισ. ευρώ από παλιές οφειλές μέσω 750.000 πλειστηριασμών και κατασχέσεων.

Οικονομία

Προς επέκταση τρεις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

συλλογική σύμβαση εργασίας

Τον δρόμο της επέκτασης παίρνουν τρεις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, καθώς η Ολομέλεια του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) κατά τη σημερινής της συνεδρίαση, έδωσε θετική γνωμοδότηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προκειμένου να κηρυχθούν ως γενικά υποχρεωτικές για όλους τους εργαζομένους και εργοδότες των επαγγελμάτων και κλάδων που αφορούν:

α) Η από 18.3.2021 Σ.Σ.Ε. "Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των ηλεκτρολόγων ηλεκτρολογικών καταστημάτων όλης της χώρας"

β) η από 2.2.2021 Σ.Σ.Ε. "Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των ηλεκτρολόγων που απασχολούνται στα τεχνικά γραφεία ανελκυστήρων όλης της χώρας".

Η Ολομέλεια του ΑΣΕ δρομολόγησε επίσης όλες τις νόμιμες διαδικασίες ώστε σε νέα συνεδρίαση που θα λάβει χώρα την Τρίτη 11 Μαΐου 2021 να γνωμοδοτήσει και για την επέκταση και κήρυξη ως γενικά υποχρεωτικής και της από 20.1.2021 Σ.Σ.Ε. "Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας".

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης θα υπογράψει τις σχετικές αποφάσεις εντός των επόμενων ημερών, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.

"Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αποδεικνύει με πράξεις ότι στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων και της υγιούς επιχειρηματικότητας, χωρίς εκπτώσεις στην τήρηση των κανόνων του συλλογικού εργατικού δικαίου", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταϊκούρας: Στα 3 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες τα μέτρα στήριξης της οικονομίας

Επιχορηγήσεις έως και 400.000 ευρώ για ξενοδοχειακές μονάδες