Οικονομία

Στους πρωταγωνιστές της ανάπτυξης η αγορά ακινήτων

αγορά ακινήτων

Ο τομέας ακινήτων στην χώρα μας ανακάμπτει μετά από μια βαθιά και παρατεταμένη περίοδο κρίσης και αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος στην τελευταία της αναφορά πριν περίπου δύο μήνες για την αγορά ακινήτων, το 2017 και οι πρώτοι μήνες του 2018 χαρακτηρίστηκαν από ενδείξεις σταθεροποίησης της αγοράς ακινήτων, αν και καταγράφονται μικτές επιμέρους τάσεις ανάλογα με τη θέση και τη χρήση των ακινήτων, καθώς και από αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον για ακίνητα εισοδήματος. Η τάση σταθεροποίησης των τιμών των ακινήτων, τονίζει η ΤτΕ, συνδέεται, μεταξύ άλλων, με την επάνοδο της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

Αισιόδοξα μηνύματα έρχονται και από την αυξημένη κινητικότητα των επενδυτικών χαρτοφυλακίων και των Ανωνύμων Εταιριών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία, Ήδη, όπως αναφέρει η ΤτΕ, κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους οι επενδύσεις των ΑΕΕΑΠ υπερέβησαν τα 75 εκατ. ευρώ, ενώ νέες στοχευμένες επενδύσεις σε ακίνητα πραγματοποιούνται και από άλλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια τα οποία δραστηριοποιούνται πλέον στην ελληνική αγορά. Οι επενδύσεις αφορούν τόσο ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα όσο και γραφεία και καταστήματα υψηλών προδιαγραφών, ιδίως στο κέντρο στης Αθήνας και σε διάφορες θέσεις των βορείων προαστίων της πρωτεύουσας. Παράλληλα, όπως επισημαίνεται, ο τομέας των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος σε όλη τη χώρα, οδηγεί στη σταδιακή ανάδειξη μια νέας για τα ελληνικά δεδομένα επενδυτικής αγοράς για ακίνητα οικιστικής χρήσης. Ως απόρροια της νέας αυτής δυναμικής, οι πράξεις αγοραπωλησιών οικιστικών ακινήτων, σε συγκεκριμένες μάλιστα θέσεις οι οποίες παλαιότερα χαρακτηρίζονταν ως υποβαθμισμένες, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, αυξάνονται σημαντικά, συμπαρασύροντας τοπικά τις τιμές. Οι υψηλότερες αποδόσεις οι οποίες εξασφαλίζονται μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων εκτιμάται ότι σταδιακά θα οδηγήσουν σε αναδιαμόρφωση του χάρτη των τιμών στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και στα υπόλοιπα αστικά κέντρα με αντίστοιχο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Στο ίδιο μήκος κύματος πρόσφατη ανάλυση της Re/max, μετά από πανελλαδική έρευνα, εκτιμά ότι η κτηματαγορά στην Ελλάδα έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια ανάκαμψης, να αφήνει πίσω της τα «πέτρινα χρόνια» της κρίσης και οι πολίτες να δείχνουν ολοένα και περισσότερο εμπιστοσύνη στην πάλαι ποτέ ατμομηχανή της οικονομίας, την αγορά του Real Estate. Ειδικότερα σύμφωνα με την έρευνα οι τιμές κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο το 2018 εμφανίζουν αύξηση 8,4% σε ολόκληρη την επικράτεια σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σε αυτό φαίνεται να έχουν παίξει ρόλο τόσο τα αποθέματα διαθέσιμων κατοικιών που ολοένα και μειώνονται όσο και οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις κατοικιών που έχουν οδηγήσει τα ακίνητα που προορίζονται για μακροχρόνια μίσθωση να αποτελούν το μήλον της έριδος για χιλιάδες ενδιαφερόμενους ενοικιαστές σε δημοφιλείς περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, οι τιμές των ενοικίων, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, σε πανελλαδική κλίμακα σημείωσαν σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι της τάξης του 8,4%. Αναλυτικότερα, στην Αττική αυξήθηκαν κατά 6,9%, στη Θεσσαλονίκη κατά 14,4% και στην περιφέρεια κατά 7,1% (με μεγάλες όμως διαφορές από πόλη σε πόλη). Σημαντική διαπίστωση είναι πως δεν σημειώθηκαν πουθενά μειώσεις τιμών σε πόλεις ως σύνολα. Ετσι, αύξηση τιμών κατά 15% παρατηρήθηκε στην Πάτρα και στον Βόλο, ακολουθούμενες από την Σπάρτη κατά 14% ενώ στην Αλεξανδρούπολη υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση 17%. Μικρότερη άνοδος 2% - 7% σημειώθηκε σε πόλεις όπως Καβάλα, Καρδίτσα, Ξάνθη, Λαμία και Κόρινθο ενώ στα ίδια επίπεδα παρέμειναν οι τιμές μόνο στην Λάρισα και στα Ιωάννινα σε σχέση με το 2017.

Ταυτόχρονα με την κινητικότητα που παρατηρείται στην αγορά ακινήτων το κλίμα δείχνει να αλλάζει και αναφορικά με την οικοδομική δραστηριότητα μετά μια μακρά περίοδο στασιμότητας.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το επτάμηνο του 2018 η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα αυξήθηκε σε επιφάνεια (χιλιάδες. m2) κατά 15,3%, σε ετήσια βάση και με βάση τον όγκο (χιλ. m3) κατά 14,2%. Παράλληλα, το ίδιο διάστημα, όπως αναφέρεται σε ανάλυση της Alpha Bank, αυξήθηκε και ο αριθμός των οικοδομικών αδειών κατά 8,1%, σε ετήσια βάση. Το πρώτο επτάμηνο του 2018 εκδόθηκαν συνολικά 8.568 άδειες (641 περισσότερες σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι), εκ των οποίων το 21% στον Νομό Αττικής με ετήσια αύξηση της τάξεως του 3,6%. Στην Κεντρική Μακεδονία (που περιλαμβάνει το Νομό Θεσσαλονίκης) εκδόθηκε συνολικά το 14,2% των αδειών με ρυθμό αύξησης 21%. Αντίθετα, η Ανατ.Μακεδονία και Θράκη που αφορά στο 2,9% των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, παρουσίασε μείωση κατά 6%.

Αγορά ακινήτων και ξενοδοχεία

Ώθηση στο επενδυτικό κομμάτι της αγοράς ακινήτων δίνει η εμφάνιση δεκάδων νέων ξενοδοχείων στην Αθήνα αλλά και σε πολλές τουριστικές περιοχές. Στους κερδισμένους από το επενδυτικό πεδίο συγκαταλέγονται ασφαλιστικά ταμεία, όπως ο ΕΦΚΑ, το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ) και μικρότερα Ταμεία, που διαθέτουν σημαντική ακίνητη περιουσία στο κέντρο της Αθήνας που αδυνατούσαν να την αξιοποιήσουν καθώς δεν υπήρχε ζήτηση και ήταν για χρόνια αναξιοποίητα. Τους τελευταίους μήνες δεκάδες είναι τα ξενοδοχεία που άνοιξαν ή σχεδιάζουν να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας

Το Ελληνικό θα συγκεντρώσει το διεθνές ενδιαφέρον

Στην επανεκκίνηση της ελληνικής αγοράς real estate πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει η έναρξη των εργασιών για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, που τοποθετείται για τους πρώτους μήνες του 2019, καθώς θα συγκεντρώσει έντονο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον.

Όπως έχει τονίσει ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου η αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού συνδυάζει πολλές σημαντικές παραμέτρους και θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Θα αναδείξει τη χώρα μας ως σημαντικό επενδυτικό προορισμό και θα ενδυναμώσει το τουριστικό της προϊόν μειώνοντας δραστικά την εποχικότητα. Το Ελληνικό δεν είναι απλά ένα real estate project αλλά αποτελεί ένα «game changer», έχει αναφέρει ο κ. Αθανασίου, θέλοντας να υπογραμμίσει την τεράστια σημασία του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι η έναρξη των έργων για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, του μεγαλύτερου έργου μικτής ανάπλασης στην Ευρώπη και ενός από τα μεγαλύτερα διεθνώς, θα σηματοδοτήσει τη δημιουργία 70.000 νέων θέσεων εργασίας, ταυτόχρονα

με την ενίσχυση κλάδων που έχουν πληγεί καίρια από την κρίση, όπως των κατασκευών, της τσιμεντοβιομηχανίας, της χαλυβουργίας, του κλάδου αλουμινίου, των προμηθευτών και μεταφορών από ευρύτατο τομέα προϊόντων αλλά και υπηρεσιών.

 

Οικονομία

Οι πληττόμενοι από την πανδημία κλάδοι του Οκτωβρίου

φωτο αρχείου

Επεκτείνεται και τον Οκτώβριο για 72 Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και έναν κλάδο το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας και της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ, μόνο όμως για εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί έως και τη 15η Σεπτεμβρίου.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ προσδιορίζει τη διαδικασία και το πλαίσιο για τις αναστολές συμβάσεων τον Οκτώβριο.

Η λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ για τον Οκτώβριο, που έχουν πρόσβαση στο μέτρο των αναστολών, παραμένει η ίδια με την αντίστοιχη λίστα του Αυγούστου - Σεπτεμβρίου, όπως αυτή είχε τροποποιηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει επιχειρήσεις τουρισμού (ξενοδοχεία, καταλύματα), επισιτισμού, αθλητισμού, πολιτισμού, μεταφορών και άλλες που ανήκουν σε πληττόμενους ΚΑΔ, όπως κατασκευή γούνινων ειδών κ.ά.

Η επέκταση του μέτρου των αναστολών για τον Νοέμβριο, αλλά και για τον Δεκέμβριο έχει ήδη προαναγγελθεί από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, με αποτέλεσμα το μέτρο να φτάσει τουλάχιστον έως το τέλος του 2020. Δεν αποκλείεται, βέβαια, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας τα μέτρα για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, όπως οι αναστολές και ο μηχανισμός «Συν-Εργασία» να μπουν και στο 2021.

Οι σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις των επιχειρήσεων και των εργαζομένων για τις αναστολές του Οκτωβρίου θα υποβληθούν συγκεντρωτικά από τις αρχές Νοεμβρίου και πιθανότατα θα τρέξουν, ως είθισται, σχεδόν όλο τον μήνα. Όλες οι επιχειρήσεις που είχαν πρόσβαση στο μέτρο τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο διατηρούν την πρόσβαση και για τον Οκτώβριο.

Αναλυτικά προβλέπεται πως οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που έμειναν κλειστές με κρατική εντολή τον Σεπτέμβριο και παραμένουν στο ίδιο καθεστώς και τον Οκτώβριο τελούν σε αναστολή σύμβασης μέχρι την ημερομηνία της άρσης αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή.

Μετά το πέρας του διαστήματος της αναστολής οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου συνεχίζονται για τον συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται.

Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας. Σε περίπτωση πραγματοποίησής τους, οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες.

Δυνατότητες επιχειρήσεων

Οι αναστολές ισχύουν φυσικά και στις επιχειρήσεις που είναι ανοικτές, αλλά πληττόμενες. Αναλυτικά, όλες οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ μπορούν:

* να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή ή και

* να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας εργαζομένων τους.

Οι αναστολές εφαρμόζονται για τον Οκτώβριο κατ’ ανώτατο χρονικό διάστημα έως 30 ημέρες και πάντως όχι πέραν της 31ης Οκτωβρίου, ενώ αφορούν μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων που έχουν προσληφθεί έως και τη 15η Σεπτεμβρίου 2020. Οι πληττόμενες επιχειρήσεις μπορούν να εφαρμόζουν το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας σταδιακά και για διαφορετικό αριθμό εργαζομένων, μέχρι και του ποσοστού 100% αυτών, ανά υπεύθυνη δήλωση της επιχείρησης στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».

Όπως ρητά διευκρινίζεται, οι συμβάσεις εργαζομένων που είχαν τεθεί σε αναστολή πριν από τη 15η Σεπτεμβρίου και έχει ανακληθεί οριστικά η αναστολή τους, μπορούν να τίθενται εκ νέου σε αναστολή έως 31/10.

Για όσο χρονικό διάστημα κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων και σε κάθε περίπτωση μέχρι 31/10 οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με απολύσεις και κάθε απόλυση είναι άκυρη.

Μετά τη λήξη του χρονικού διαστήματος της αναστολής, οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν για 30 ημέρες τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας. Συνεπώς, η προστασία φτάνει έως τις 30 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, η υποχρέωση αυτή δεν υφίσταται όταν συντρέχει αντικειμενική αδυναμία εκπλήρωσής της, όπως σε περιπτώσεις εποχικών επιχειρήσεων.

Επίσης, στην έννοια του ιδίου αριθμού θέσεων εργασίας δεν συμπεριλαμβάνονται οι αποχωρούντες οικειοθελώς από την εργασία τους, οι αποχωρούντες λόγω συνταξιοδότησης, καθώς και οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου των οποίων η σύμβαση εργασίας τους λήγει κατά τη διάρκεια του 30ημέρου της προστασίας.

Μετά την αναστολή οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου συνεχίζονται για τον συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται. Η υποχρέωση αυτή δεν υφίσταται όταν συντρέχει αντικειμενική αδυναμία εκπλήρωσής της, όπως σε περιπτώσεις εποχικών επιχειρήσεων.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να προβαίνουν σε ανάκληση της αναστολής και να θέτουν εκ νέου σε αναστολή τις συμβάσεις εργαζομένων έως 31/10. Μπορούν επίσης να προβαίνουν σε προσωρινή ανάκληση αναστολής ή να κάνουν χρήση του μηχανισμού «Συν-Εργασία» για μέρος ή για το σύνολο των εργαζομένων τους των οποίων οι συμβάσεις δεν τελούν σε αναστολή ή είχαν τεθεί σε αναστολή.

Λίστα πληττόμενων

Συγκεκριμένα, η λίστα των 72 ΚΑΔ και ενός κλάδου που πλήττονται τον Οκτώβριο, δίνοντας στις επιχειρήσεις το δικαίωμα να θέσουν σε προσωρινή αναστολή εργασίας το 100% των εργαζομένων τους, έχει ως εξής:

01.49.19.02: Εκτροφή γουνοφόρων ζώων (αλεπούς, μινκ, μυοκάστορα, τσιντσιλά και άλλων)

01.49.3: Παραγωγή ακατέργαστων γουνοδερμάτων και διάφορων ακατέργαστων προβιών και δερμάτων

14.20: Κατασκευή γούνινων ειδών

15.11: Κατεργασία και δέψη δέρματος κατεργασία και βαφή γουναρικών

33.16: Επισκευή και συντήρηση αεροσκαφών και διαστημόπλοιων

46.42.11.27: Χονδρικό εμπόριο δεψασμένων η κατεργασμένων γουνοδερμάτων

46.42.11.29: Χονδρικό εμπόριο ειδών ένδυσης, εξαρτημάτων ρουχισμού και άλλων ειδών από γουνόδερμα (εκτός από καλύμματα κεφαλιού)

46.42.11.40: Χονδρικό εμπόριο ημιετοίμων γουναρικών

46.42.11.58: Χονδρικό εμπόριο αποκομμάτων γουναρικών

46.90.10.06: Χονδρικό εμπόριο διάφορων τουριστικών και λοιπών παρόμοιων ειδών λαϊκής τέχνης

47.71.71.27: Λιανικό εμπόριο ειδών ένδυσης, εξαρτημάτων ρουχισμού και άλλων ειδών από γουνόδερμα (εκτός καλυμμάτων κεφαλής)

47.71.71.34: Λιανικό εμπόριο ειδών ένδυσης, εξαρτημάτων ρουχισμού από γουνόδερμα

47.78.89.04: Λιανικό εμπόριο διάφορων τουριστικών και λοιπών παρόμοιων ειδών λαϊκής τέχνης

47.99: Άλλο λιανικό εμπόριο εκτός καταστημάτων, υπαίθριων πάγκων ή αγορών

49.31: Αστικές και προαστιακές χερσαίες μεταφορές επιβατών

49.39: Άλλες χερσαίες μεταφορές επιβατών π.δ.κ.α.

50.10: Θαλάσσιες και ακτοπλοϊκές μεταφορές επιβατών

50.30: Εσωτερικές πλωτές μεταφορές επιβατών

51.10: Αεροπορικές μεταφορές επιβατών

51.21: Αεροπορικές μεταφορές εμπορευμάτων

52.21.29.02: Υπηρεσίες οδηγού λεωφορείου (μη εκμεταλλευτή)

52.21.29.03: Υπηρεσίες πώλησης εισιτηρίων αστικών χερσαίων συγκοινωνιακών μέσων από τρίτους, λιανικά

52.21.29.04: Υπηρεσίες πώλησης εισιτηρίων αστικών χερσαίων συγκοινωνιακών μέσων από τρίτους, χονδρικά

52.21.29.05: Υπηρεσίες πώλησης εισιτηρίων υπεραστικών χερσαίων συγκοινωνιακών μέσων από τρίτους

52.22: Δραστηριότητες συναφείς με τις πλωτές μεταφορές

52.23: Δραστηριότητες συναφείς με τις αεροπορικές μεταφορές

55.10: Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα

55.20: Καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής

55.30: Χώροι κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκούμενα οχήματα

55.90.13: Υπηρεσίες κλιναμαξών (βαγκόν-λι) και υπηρεσίες ύπνου σε άλλα μεταφορικά μέσα

55.90.19: Άλλες υπηρεσίες καταλύματος π.δ.κ.α.

56.10: Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης, με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) στις οποίες δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα σε αυτά

56.21: Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις

56.29: Άλλες υπηρεσίες εστίασης, με εξαίρεση τις Υπηρεσίες γευμάτων που παρέχονται από στρατιωτικές τραπεζαρίες (56.29.20.01), Υπηρεσίες που παρέχονται από καντίνες εργοστάσιων ή γραφείων (56.29.20.03), Υπηρεσίες που παρέχονται από σχολικές καντίνες (κυλικεία) (56.29.20.04), Υπηρεσίες που παρέχονται από φοιτητικά εστιατόρια (56.29.20.05)

56.30: Δραστηριότητες παροχής ποτών, με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) στις οποίες δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα σε αυτά

59.11: Δραστηριότητες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων

59.12: Δραστηριότητες συνοδευτικές της παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων

59.13: Δραστηριότητες διανομής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων

59.14: Δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών

70.22: Δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παροχή επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης αποκλειστικά προς και για ξενοδοχειακά καταλύματα

74.20: Φωτογραφικές δραστηριότητες

74.30: Δραστηριότητες μετάφρασης και διερμηνείας

77.11: Ενοικίαση και εκμίσθωση αυτοκινήτων και ελαφρών μηχανοκίνητων οχημάτων

77.21: Ενοικίαση και εκμίσθωση ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών

77.29: Ενοικίαση και εκμίσθωση άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης

77.34: Ενοικίαση και εκμίσθωση εξοπλισμού πλωτών μεταφορών

77.35: Ενοικίαση και εκμίσθωση εξοπλισμού αεροπορικών μεταφορών

77.39.13: Υπηρεσίες ενοικίασης και χρηματοδοτικής μίσθωσης μοτοσικλετών και τροχόσπιτων

77.39.19.03: Υπηρεσίες ενοικίασης εξοπλισμού εκθέσεων

79.11: Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων

79.12: Δραστηριότητες γραφείων οργανωμένων ταξιδιών

79.90: Άλλες δραστηριότητες υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες

82.30: Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων

85.51: Αθλητική και ψυχαγωγική εκπαίδευση

85.52: Πολιτιστική εκπαίδευση

88.10: Δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία, με εξαίρεση τις Υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία (ΚΑΔ 88.10.10), καθώς και τις Υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης σε ηλικιωμένους (ΚΑΔ 88.10.11).

90.01: Τέχνες του θεάματος

90.02: Υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος

90.03: Καλλιτεχνική δημιουργία

90.04: Εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων και συναφείς δραστηριότητες

91.02: Δραστηριότητες μουσείων

91.03: Λειτουργία ιστορικών χώρων και κτιρίων και παρόμοιων πόλων έλξης επισκεπτών

92.00.11: Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών τραπεζιού

93.11: Εκμετάλλευση αθλητικών εγκαταστάσεων

93.12: Δραστηριότητες αθλητικών ομίλων

93.13: Εγκαταστάσεις γυμναστικής

93.19: Άλλες αθλητικές δραστηριότητες

93.21: Δραστηριότητες πάρκων αναψυχής και άλλων θεματικών πάρκων

93.29: Άλλες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας

94.99.16.01: Υπηρεσίες πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων

96.04: Δραστηριότητες σχετικές με τη φυσική ευεξία, εκτός από υπηρεσίες διαιτολογίας (96.04.10.01) και Υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων (πολυδύναμων μονάδων συνδυασμού άσκησης, αισθητικής και δίαιτας) (96.04.10.02)

96.09.19.16: Υπηρεσίες στολισμού εκκλησιών, αιθουσών κλπ (για γάμους, βαπτίσεις, κηδείες και άλλες εκδηλώσεις)

* Καταστήματα και επιχειρήσεις κάθε είδους που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών μονάδων, ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και των αερολιμένων της επικράτειας, όπως και τα καταστήματα αφορολογήτων ειδών ανά την επικράτεια.

Δικαιούχοι επιδόματος

Οι εργαζόμενοι σε αναστολή είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού με βάση υπολογισμού το ποσό των 534 ευρώ για 30 ημέρες. Η αποζημίωση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη. Η διαδικασία παραμένει ίδια, με υπεύθυνη δήλωση των εργοδοτών στην «Εργάνη» και υπεύθυνη δήλωση των εργαζομένων στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr. Οι εργοδότες πρέπει να υποβάλλουν δήλωση είτε για πρώτη αναστολή, είτε για εκ νέου δήλωση εργαζομένων που μπαίνουν εκ νέου σε αναστολή, είτε για παράταση αναστολής, είτε για ανάκληση αναστολής. Οι εργαζόμενοι για τους οποίους παρατείνεται η αναστολή δεν απαιτείται να επανυποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση, εκτός κι αν επιθυμούν τροποποίηση στοιχείων του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ) ή στοιχείων της μίσθωσης κύριας κατοικίας τους.