Οικονομία

Στο τραπέζι αλλαγές στα εργασιακά τον Νοέμβριο

υπουργείο Εργασίας

Αντίστροφη μέτρηση το πολύ ενάμιση μήνα έχει ξεκινήσει για την ψήφιση και εφαρμογή της νέας εργασιακής μεταρρύθμισης με αιχμή τις υπερωρίες, το ωράριο και τον συνδικαλιστικό νόμο.

Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν  πως το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να διευκολύνει την επιχειρηματικότητα στον ιδιωτικό τομέα, προγραμματίζεται να έρθει σε δημόσια διαβούλευση το αργότερο έως την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, ενώ η ψήφισή του αναμένεται στο α' δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως από εργοδοτικούς κύκλους έχουν πέσει στο τραπέζι των πρώτων επαφών με το υπουργείο Εργασίας προτάσεις, μεταξύ άλλων, σε 3 βασικά πεδία.

Το πρώτο πεδίο αφορά το "καθεστώς" των υπερωριών. Έχει τεθεί ζήτημα αύξησης του ορίου των υπερωριών, κατάργησης της διαδικασίας έγκρισής τους από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας και εξόφλησής τους με μη χρηματικούς όρους (π.χ. ημέρες επιπλέον αδείας) και, έτσι, της μείωσης του κόστους τους. Το δεύτερο πεδίο αφορά το ωράριο, όπου υπάρχει εισήγηση για ευελιξία με πρωτοβουλία του ίδιου του εργαζομένου, χωρίς όμως την καταστρατήγηση του 40ωρου. Κατά τρίτον, το πεδίο των αλλαγών αφορά τον συνδικαλιστικό νόμο, και συγκεκριμένα την ψηφιοποίηση των μητρώων μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Δηλώσεις Μητσοτάκη - Βρούτση 

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δηλώσει πως "λίγοι θα είχαν αντίρρηση στο να μπορούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να έχουν περισσότερη ευελιξία, εφόσον το επιθυμούν οι ίδιοι, στο πώς κατανέμουν τον χρόνο τους. Χωρίς αυτό, σε καμία περίπτωση, να σημαίνει κατάργηση του 8ώρου". Επίσης, τόνισε πως "λίγοι μπορεί να έχουν αντίρρηση στο γεγονός ότι ένας συνδικαλιστικός νόμος, ο οποίος, εάν δεν κάνω λάθος, είχε ψηφιστεί το 1982, χρειάζεται επιτέλους κάποιον ουσιαστικό εξορθολογισμό".

Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Βουτιά» 5% με το φόβο του lockdown

Ρεκόρ 20ετίας κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών το 2019.jpg

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρέθηκαν οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να ακολουθεί ετεροχρονισμένα, λόγω της χθεσινής αργίας, τη χθεσινή μεγάλη πτώση των διεθνών αγορών.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 5,08% στις 564,93 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 82,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 56,3 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο -5,32% και στις 1.322,98 μονάδες, ενώ στο -3,12% και στις 853,92 μονάδες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 5,66% στις 236,38 μονάδες.