Οικονομία

Στις 30 Αυγούστου το Δ.Σ. της ΔΕΗ για τις αλλαγές στα τιμολόγια

stassis-dei.jpg

Το τελευταίο διήμερο η ΔΕΗ βρέθηκε στο επίκεντρο της επιχειρηματικής επικαιρότητας λόγω των αλλαγών στη διοίκηση και το Δ.Σ. αλλά και των πρώτων "προγραμματικών δηλώσεων" του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Γ. Στάσση.

Και όπως αποδεικνύεται ο κ. Στάσσης προτίθεται να μην αφήσει ούτε μία μέρα χαμένη, στην προσπάθεια για διάσωση και turnaround της επιχείρησης, με δεδομένο μάλιστα ότι το οικονομικό κενό που υπάρχει για το επόμενο 12μηνο είναι ακόμη μεγαλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις. Για την ακρίβεια από τα 750 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε να καλύψει η επιχείρηση στις αρχές Αυγούστου, το ποσό αυξήθηκε κατά περίπου 50 εκατ. ευρώ μέσα σε λίγες εβδομάδες, εξαιτίας καθαρά εξωγενών παραγόντων (κυρίως εξαιτίας των τιμών αγοράς του διοξειδίου του άνθρακα).

Στο πλαίσιο αυτό, ενημερώθηκαν τα μέλη του Δ.Σ. ότι ορίστηκε για την επόμενη Παρασκευή 30 Αυγούστου έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο και θα αποφασίσει τις αλλαγές στα τιμολόγια. Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να οριστικοποιηθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα και θα έχουν άμεση ισχύ ήδη από τα τιμολόγια που θα σταλούν το Σεπτέμβριο, με στόχο να υπάρξει άμεση ενίσχυση των χρηματοροών της επιχείρησης. Εάν δε συμβεί αυτό υπάρχει κίνδυνος ο ορκωτός ελεγκτής να περιλάβει νέα προειδοποίηση στις καταστάσεις που θα καταρτιστούν στις 15 Σεπτεμβρίου.

Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τα τιμολόγια, αλλά και για τις άλλες πρόσθετες ενέσεις κεφαλαίων που χρειάζεται η ΔΕΗ και οι οποίες συναρτώνται από κυβερνητικές αποφάσεις. Πάντως στη χθεσινή Γ.Σ. η αρμόδια γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ Αλ. Σδούκου, έστειλε μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα παράσχει κάθε αναγκαία βοήθεια για τη διάσωση της ΔΕΗ, με ότι αυτό συνεπάγεται σε σχέση με τα ανοιχτά μέτωπα (επιστροφή χρεώσεων ΥΚΩ, μείωση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ κλπ).

Σε κάθε περίπτωση η νέα διοίκηση δεν περιορίστηκε μόνο στο κομμάτι των τιμολογίων, αλλά έδωσε και ένα πρώτο δείγμα θετικού αφηγήματος για την επιχείρηση: κυνήγι κακοπληρωτών και αποκοπές όσων επιμένουν να μην είναι συνεπείς, αλλαγή και εκσυγχρονισμός της εμπορικής πολιτικής, εισαγωγή νέων σύγχρονων προϊόντων, αλλαγή και μετασχηματισμός της ΔΕΗ με έμφαση στις ΑΠΕ.

Οικονομία

Ο ιός που απειλεί να φαληρίσει τον Ερντογάν: μόλις $8 δισ τα καθαρά διαθέσιμά του

τουρκικη λιρα

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας φέρει το κύριο βάρος της προσπάθειας να στηρίξει την τουρκική λίρα, και το κόστος έχει γίνει δυσβάστακτο.

Τα καθαρά αποθέματα της χώρας σε συνάλλαγμα, κυρίως δολάρια – τα οποία η Τουρκία πουλάει για να στηρίξει την ισοτιμία της λίρας – υποχώρησαν από τα υψηλά του Δεκεμβρίου περίπου κατά 9 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg το οποίο έκανε χρήση επίσημων στοιχείων.

Τα συνολικά αποθέματα ανέρχονται τώρα σε μόλις 35 δισεκατομμύρια δολάρια, επίπεδο που βρίσκεται κοντά στο χαμηλότερο του τελευταίου μισού χρόνου και καλύπτει μόνο το ένα πέμπτο των ξένων υποχρεώσεων της Τουρκίας μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Εάν εξαιρεθούν οι βραχυπρόθεσμες οφειλές -εκτός ισολογισμού- της νομισματικής αρχής, τα χρηματικά αποθέματα μπορεί να είναι λιγότερα από τα μισά.

Από τον Δεκέμβριο, η τουρκική κεντρική τράπεζα είχε σε εκκρεμείς συμβάσεις swaps 18,2 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία θα πρέπει να πληρώσει μέσα στη φετινή χρονιά.

Σε ένδειξη αυξανόμενης ανησυχίας για την στάθμη των συναλλαγματικών διαθεσίμων, η κεντρική τράπεζα αύξησε την Τρίτη το ποσό του συναλλάγματος που θα μπορούσε να δανειστεί από τις εμπορικές τράπεζες.

Η μείωση των αποθεμάτων σημειώνεται παρά την ενίσχυσή τους με 4 δισ. δολάρια τον Φεβρουάριο από την πώληση ευρωομολόγων, που κάπως έκρυψε το μέγεθος της μείωσης των αποθεματικών.

Η μείωση επιταχύνθηκε τον περασμένο μήνα. Τα καθαρά αποθεματικά υπολογίζονται αφού πρώτα αφαιρεθούν οι υποχρεώσεις σε ξένο νόμισμα από τα περιουσιακά στοιχεία σε ξένο νόμισμα και προστεθεί ο ισολογισμός του δημοσίου.

Αν οι δημόσιες καταθέσεις αποκλειστούν από τον υπολογισμό και αν υποτεθεί ότι δεν υπάρχει μεταβολή στις εκκρεμείς συμβάσεις swaps της κεντρικής τράπεζας από τον Δεκέμβριο, το οπλοστάσιο της τράπεζας διαμορφώθηκε στα 8 δισ. δολάρια στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με την Deutsche Bank AG.

Αυτό είναι συγκριισιμο με το ποσό που έκαψε μόνο τις τελευταίες 20 μέρες η Τουρκία καθώς οι πιέσεις στη λίρα εντάθηκαν.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας υποστηρίζει ότι είναι παραπλανητικό να επικεντρωθεί κανείς στα καθαρά στοιχεία και παροτρύνει τους επενδυτές να εξετάσουν τα ακαθάριστα αποθεματικά της, τα οποία ανέρχονται σε λίγο πάνω από 104 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού.

Ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν επίσης ότι τα βραχυπρόθεσμα δάνεια μπορούν να αναδιαρθρώνονται επ ‘αόριστον, καθώς το μεγαλύτερο μέρος τους έχει συναφθεί με τοπικές τράπεζες που ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από την Αγκυρα.

Άβολα επίπεδα

Ωστόσο, οι δυσκολίες αυξάνονται για την Τουρκία, όπου η συναλλαγματική ισοτιμία αποτελεί βασική εγγύηση σε μια οικονομία με συνολικό εξωτερικό χρέος 168 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς μετακύλιση το επόμενο έτος και όπου το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει επανέλθει σε αρνητικά πεδία.

Μια μικρή αύξηση στην ισοτιμίφουσκώνει α υπέρογκα το χρέος της χώρας. 

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανειλημμένα κάλεσε την κεντρική τράπεζα να φέρει το κόστος δανεισμού σε μονοψήφια ποσοστά φέτος, πράγμα που του δίνει λίγα περιθώρια αν χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια, προκειμένου να διατηρήσει την ισοτιμία της λίρα υπό έλεγχο.

«Βρισκόμαστε κοντά σε προβληματικά επίπεδα», δήλωσε ο Καάν Ναζλί, ανώτερος οικονομολόγος και διαχειριστής χαρτοφυλακίων, ο οποίος βοηθά στην επίβλεψη περιουσιακών στοιχείων αξίας 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Neuberger Berman στη Χάγη. Ο ίδιος εκτιμά ότι η Τουρκία έχει χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους περίπου 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

«Δεδομένου ότι το αποθεματικό που “κάηκε” ήταν διπλάσιο από αυτό των δύο πρώτων μηνών του έτους, δεν πρόκειται για σημαντική απόσβεση», επεσήμανε. «Προσθέστε σε αυτό μια πιο κακή προοπτική για τις αναδυόμενες αγορές, λόγω κορωνοϊού που προκαλεί αποστροφή στο ρίσκο».

Παρά την πρόσφατη συντονισμένη προσπάθεια ενίσχυσης του νομίσματος με τη χρησιμοποίηση κρατικών πιστωτικών ιδρυμάτων ώστε να πλημμυρίσει η αγορά με δολάρια, η λίρα εξασθένησε το τελευταίο τρίμηνο κατά 6,5%, εξασθένηση που είναι μακράν η μεγαλύτερη στις αναδυόμενες αγορές, καθώς βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών.

Το νόμισμα της Τουρκίας υποχώρησε σε ισοτιμία 6,16 ανά δολάριο για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάιο, εν μέσω συνολικού selloff το οποίο προκάλεσε η ανησυχία ότι η εξάπλωση του ιού θα εξασθενήσει την παγκόσμια ζήτηση.