Στάσιμη παρέμεινε το πρώτο τρίμηνο του έτους η αγορά των στεγαστικών δανείων, παρά τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει η εκκίνηση του μεγάλου προγράμματος «Σπίτι μου 2».
Οι καθαρές ροές δανείων ήταν αρνητικές κατά 166 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ στις τραπεζικές διοικήσεις επικρατεί δυσαρέσκεια για τους αργούς ρυθμούς στο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2».
Το πρόγραμμα αυτό, που κινητοποιεί 2 δισ. ευρώ για την παροχή δανείων σε νέα ζευγάρια και οικογένειες, δεν έχει καταφέρει να... κουνήσει τη βελόνα σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς μεταβολής των καθαρών ροών δανείων (νέες εκταμιεύσεις μείον αποπληρωμές).
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2024 έκλεισε με ετήσιο ρυθμό μείωσης των ροών στεγαστικών δανείων -2,6%, ο οποίος έμεινε στο -2,5% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και στο -2,4% τον Μάρτιο. Ουσιαστικά, όπως λένε τραπεζικά στελέχη, αν δει κανείς αυτά τα στατιστικά θα δυσκολευθεί να αντιληφθεί ότι έχει ενεργοποιηθεί ένα πολύ μεγάλο και ελκυστικό στεγαστικό πρόγραμμα.
Την ίδια εικόνα επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς για τα αποτελέσματά της το πρώτο τρίμηνο. Ενώ η τράπεζα εκταμίευσε νέα δάνεια ύψους 3,2 δισ. ευρώ, μόνο 100 εκατ. ευρώ ήταν οι νέες χορηγήσεις στεγαστικών δανείων. Παρά το γεγονός, μάλιστα, ότι η Πειραιώς κινητοποίησε έντονα το δίκτυό της για χορηγήσεις δανείων στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπίτι μου 2».
Ενημερώνοντας τους αναλυτές, ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου αναγνώρισε ότι οι νέες χορηγήσεις στεγαστικών ήταν μικρές το πρώτο τρίμηνο, εξηγώντας ότι πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» δεν προχώρησε όπως αναμενόταν.

Στις εγκρίσεις αιτήσεων πάμε καλά...
Η κυβέρνηση δίνει μια καθησυχαστική εικόνα για την πορεία του προγράμματος. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στην Κομισιόν, με το τελευταίο έγγραφο για την πρόοδο υλοποίησης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, υπάρχει μεγάλος αριθμός αιτήσεων που έχουν ήδη εγκριθεί από τις τράπεζες.
Όπως σημειώνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,
Το νέο μέτρο του Ταμείου Ανάκαμψης Πρόγραμμα Προσιτής Στέγασης «Σπίτι μου 2» έχει συνολικό προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται εξίσου από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα.
Οι αιτήσεις ξεκίνησαν στις 15 Ιανουαρίου 2025, με προθεσμίες την 31η Δεκεμβρίου 2025 για ένταξη και την 30ή Ιουνίου 2026 για υπογραφή δανειακής σύμβασης.
Στο τέλος Μαρτίου 2025, στο πρόγραμμα είχαν καταγραφεί 4.664 εγκεκριμένες αιτήσεις, που αντιστοιχούν σε 560 εκατ. ευρώ σε όγκο δανείων 28% του συνολικού προϋπολογισμού.
Τραπεζικά στελέχη λένε ότι μπορεί να υπάρχουν χιλιάδες εγκεκριμένες αιτήσεις για δάνεια, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τα δάνεια θα χορηγηθούν πράγματι. Άλλωστε, κάτι αντίστοιχο συνέβη και με το αρχικό πρόγραμμα «Σπίτι μου», όπου έμειναν αναξιοποίητα 250 εκατ. ευρώ.
Το μεγάλο και γνωστό σε όλους πρόβλημα είναι ότι οι υποψήφιοι δανειολήπτες δυσκολεύονται να βρουν κατοικίες που να καλύπτουν τις ανάγκες τους και να εμπίπτουν στις προδιαγραφές του προγράμματος. Είναι πολύ αμφίβολο αν επαρκεί η προσφορά παλαιών κατοικιών που εμπίπτουν στο πρόγραμμα για να καλυφθεί η ζήτηση για το «Σπίτι μου 2», τονίζουν τραπεζικά στελέχη.
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι που έχουν βρει κατάλληλες κατοικίες για να πάρουν το φθηνό δάνειο του προγράμματος, αλλά σκοντάφτουν σε ένα σημαντικό, γραφειοκρατικό εμπόδιο: οι όροι του προγράμματος επιβάλλουν να έχει εκδοθεί για τις κατοικίες που θα χρηματοδοτηθούν ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου, αλλά πολλές παλιές κατοικίες δεν τη διαθέτουν και είναι αρκετά δύσκολη η γραφειοκρατική διαδικασία έκδοσής της.
Χρονοβόρες διαδικασίες
Όπως σημείωνε η Eurobank σε ανάλυσή της για την προσιτότητα της κατοικίας, «οι συχνά χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται για τη μεταβίβαση ενός ακινήτου, ιδίως στην περίπτωση κατά την οποία γίνεται χρήση προγραμμάτων επιδότησης επιτοκίου από το Κράτος («Σπίτι μου Ι και ΙΙ»), ωθούν κάποιους ιδιοκτήτες ακινήτων να προτιμούν αγοραστές που δεν χρησιμοποιούν στεγαστικό δάνειο.
Ειδικότερα για παλαιότερα ακίνητα, είναι πιθανό να μην είναι σε θέση ούτε ο αγοραστής ούτε ο πωλητής να γνωρίζουν εκ των προτέρων την έκταση, τη δυσκολία και το κόστος των γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνται για την μεταβίβασή τους, το οποίο αυξάνει περαιτέρω την αβεβαιότητα και το ρίσκο».
Όπως προσθέτουν οι αναλυτές της Eurobank, βραχυπρόθεσμα η ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού μητρώου ταυτότητας κτηρίου θα δημιουργεί επιπρόσθετες καθυστερήσεις και γραφειοκρατία. Πάντως, αν εφαρμοστεί λελογισμένα, δύναται να διευκολύνει τις συναλλαγές και να αυξήσει τη ρευστότητα στην αγορά ακινήτων
πηγή: sofokleous.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάρτα ανεργίας: Ποια η διαδικασία έκδοσης - Ποιοι δικαιούνται επίδομα
Ευρωπαϊκή Ένωση: Θα τερματίσει πλήρως την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια
Πώς φορολογούνται τα αναδρομικά και σε πόσες δόσεις πληρώνεται ο φόρος