Οικονομία

Σταμάτησαν να υποβάλλουν δηλώσεις ... ελπίζοντας σε παράταση

φορολογικες δηλωσεις

Την παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις έχουν «προεξοφλήσει» οι φορολογούμενοι, κάνοντας ουσιαστικά παύση την Παρασκευή (υποβλήθηκαν μόνο 2.146 δηλώσεις) έξι μέρες πριν λήξει η προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών και ενώ μένουν ακόμη να κατατεθούν περίπου 2 εκατ. δηλώσεις.

Για να λήξει χωρίς παράταση η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων, θα πρέπει να γίνει το αδύνατο. Ο ημερήσιος ρυθμός υποβολής από τις 90.000 - 100.000 δηλώσεις που είναι σήμερα, να εκτοξευτεί στις 400.000 δηλώσεις την ημέρα, ενώ σε όλη την περίοδο υποβολής που ξεκίνησε από τις 5 Απριλίου, ακόμη και στις καλύτερες μέρες ο ρυθμός δεν ξεπερνούσε ποτέ τις 150.000 δηλώσεις την ημέρα.

Με στοιχεία της Παρασκευής, 24 του μήνα, είχαν υποβληθεί 4.043.012 δηλώσεις έναντι 4.018.828 δηλώσεων που είχαν κατατεθεί την ίδια μέρα του 2015, έτος στο οποίο, ως γνωστό, το υπουργείο Οικονομικών είχε παρατείνει την περίοδο υποβολής των δηλώσεων μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται εκ των πραγμάτων να ανταποκριθεί μέχρι και την Τρίτη και να δώσει μια παράταση ,ίσως μέχρι και τα μέσα του Ιουλίου, χωρίς όμως να μετακινήσει χρονικά την ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος που θα παραμείνει η 30η Ιουλίου.

Με βάση την εκκαθάριση των 4,04 εκατομμυρίων που έχουν κατατεθεί, μια στις δύο (48,2%) ή 1.930.091 δηλώσεις είναι μηδενικές. Η μία στις τρείς (34,14% ) ή 1.367.019 είναι χρεωστικές. Ο συνολικός φόρος που εκκαθαρίστηκε φτάνει το 1.575.775.410 ευρώ. Αντιστοιχεί σε μια φορολογική υποχρέωση 1.125 ευρώ ανά δήλωση.

Τέλος, λιγότερο από μια στις πέντε δηλώσεις (17,65% ) ή 706.817 δηλώσεις είναι πιστωτικές, με τον συνολικό φόρο που θα πρέπει να επιστραφεί, να φτάνει τα 190.592.043 ευρώ που δεν θα βρούν ποτέ τους παραλήπτες τους, αφού τον Αύγουστο θα έρθει ο ΕΝΦΙΑ και θα τα συγχωνεύσει.

Οι αιτίες της καθυστέρησης υποβολής των δηλώσεων ήταν πολλές. Στην αρχή της περιόδου, η καθυστέρηση είχε ως αιτία την αποχή των φοροτεχνικών από τα καθήκοντά τους, ως μέσο διαμαρτυρίας για το νέο ασφαλιστικό.

Στη συνέχεια ήρθε ο βομβαρδισμός των φορολογικών μέτρων, με την μείωση του αφορολόγητου (και άρα αύξηση της παρακράτησης) και τις αλλαγές στους έμμεσους φόρους. Με βάση τα στοιχεία της ΓΓΔΕ κατά τον μήνα Μάιο, η υποβολή φορολογικών δηλώσεων μόλις ξεπερνούσε κατά μέσο όρο τις 50,000 δηλώσεις την ημέρα.

Από την αρχές Ιουνίου, ο μέσος ρυθμός υποβολής αυξήθηκε στις 90 .000 την ημέρα, αλλά η καθυστέρηση ήταν μεγάλη. Στο παρά πέντε πλέον της προθεσμίας, τα περίπου 2 εκατ. των δηλώσεων που απομένουν, αφορούν και ιδιώτες οι οποίοι γνωρίζουν ότι θα πρέπει να πληρώσουν φόρο και αναβάλλουν την υποβολή της δήλωσης, αλλά και επιχειρήσεις οι οποίοι γνωρίζουν ότι μετά την υποβολή της δήλωσης θα πρέπει να [πληρώσουν άμεσα την πρώτη δόση του φόρου που τους αναλογεί.
Πηγή: enikonomia.gr

Οικονομία

«Φούσκωσαν» τα χρέη του Δημοσίου -Ξέφυγαν τα χρέη των νοσοκομείων

Υπουργείο Οικονομικών

Πολύ μεγάλη προσπάθεια θα απαιτηθεί από το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να τηρήσει τα νέα χρονοδιαγράμματα για την εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου, καθώς με το κλείσιμο του πρώτου τριμήνου, η τάση παρέμεινε αυξητική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΓΛΚ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου στο τέλος Μαρτίου ανέβηκαν στα 1,921 δις ευρώ από 1,627 δις ευρώ το Φεβρουάριο, ενώ μικρή ήταν η αποκλιμάκωση στις εκκρεμείς επιστροφές φόρων, στα 642 εκ. ευρώ από 671 εκ. ευρώ.

Ανατρέχοντας στα επιμέρους στοιχεία, εντοπίζει κανείς την εστία του προβλήματος, καθώς τα χρέη των νοσοκομείων «πέταξαν» στα 893 εκ. ευρώ από 722 εκατ. Ευρώ, ενώ σημαντική αύξηση (+ 76 εκ. ευρώ) καταγράφηκε στα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το πεδίο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου αποτελεί μόνιμο πεδίο τριβών με τους Θεσμούς, καθώς όλα τα χρονοδιαγράμματα έχουν αθετηθεί είτε με ευθύνη του Κράτους είτε με ευθύνη των φορέων είτε λόγω έκτακτων συνθηκών. Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας επιχειρήθηκε να δοθούν απαντήσεις στις… γκρίνιες των Θεσμών, που σχετίζονται με τα ληξιπρόθεσμα, μεταξύ των οποίων και οι εκκρεμείς συντάξεις. Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, τα «φέσια» μπορούν να μειωθούν στα 681 εκατ. Ευρώ ως το τέλος Ιουνίου, ενώ ως το τέλος του χρόνου θα έχουν περιοριστεί σε μόλις 283 εκ ευρώ. Ειδικά όσον αφορά στις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, υπολογίζεται ότι θα έχουν πληρωθεί περίπου 461 εκ ευρώ ως το τέλος Δεκεμβρίου.

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη - κορωνοϊός: 89 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κρήτη: Νέα τραγωδία στην άσφαλτο - Τους βρήκαν μετά από πολλές ώρες

Κρήτη: Έκλεβε μέσα από αυτοκίνητα αλλά συνελήφθη