Οικονομία

Σταϊκούρας: Πώς θα μειωθούν τα κόκκινα δάνεια κάτω από το 10% μέσα στο 2022

Κόκκινα δάνεια

Με ένα στρατηγικό σχέδιο 3 κινήσεων ο υπουργός Oικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στοχεύει, αφενός, στο να βγάλει από τα αδιέξοδα τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις και αφετέρου, στο να θωρακίσει περαιτέρω τις τράπεζες με τη μείωση του ποσοστού των κόκκινων δανείων κάτω από 10% το 2022.

Μέσα στην ίδια χρονιά ο υπουργός Οικονομικών σχεδιάζει να ξεκινήσει και τις διαδικασίες για την έξοδο της οικονομίας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας των δανειστών για να ακολουθήσει το 2023 η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

Η βασική κατεύθυνση του σχεδίου του κ. Σταϊκούρα είναι η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία που θα διοχετευθεί ταυτόχρονα στις τράπεζες στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Η ρευστότητα θα είναι άμεση, μέσω του προγράμματος Ηρακλής (για τις τράπεζες) και τα προγράμματα Γέφυρα 1&2 (για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις) αλλά και έμμεση, μέσα από τη ρύθμιση οφειλών (με 240 – 420 δόσεις) και την παροχή 2ης ευκαιρίας στους υπερχρεωμένους.

Όλα αυτά θα συμπληρωθούν και με τα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που θα συμβάλουν τόσο στης περαιτέρω πιστωτική επέκταση των τραπεζών όσο και στην προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων.

Πρόκειται δηλαδή για ένα κυκλικό σχέδιο παροχής ρευστότητας 3 παραμέτρων που προβλέπει:

Την ταχεία υλοποίηση του νόμου για τη ρύθμιση οφειλών και παροχή 2ης ευκαιρίας, ώστε να δημιουργηθεί μια νέα περίμετρος επιχειρήσεων που θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από την πιστωτική επέκταση των τραπεζικών ιδρυμάτων (που έχει ήδη ξεκινήσει στην στεγαστική πίστη)
Τη συνέχιση της υλοποίησης του «Ηρακλή»
Την αξιοποίηση των 12,7 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για δάνεια, στα οποία θα συμβάλει και ο ιδιωτικός τομέας και το τραπεζικό σύστημα.
Στόχος του πλαισίου αυτού είναι η στήριξη των δανειοληπτών και κατ’ επέκταση η εξυγίανση των τραπεζικών χαρτοφυλακίων ώστε το ποσοστό των μη εξυπηρετουμένων δάνειων να μειωθεί κάτω από το 10% (επί του συνόλου) μέσα στην επόμενη χρονιά.

Η ραγδαία μείωση των “κόκκινων” δανείων αποτελεί, άλλωστε, έναν από τους βασικούς στόχους του κ. Σταϊκούρα για την προσεχή διετία όπου θα επιδιωχθεί:

Η διατήρηση υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης
Η βελτίωση της σύνθεσης του ΑΕΠ, με σημαντική αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών, από φέτος.
Η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, εντός του 2022
Η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, μέσα στο 2023
Η επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων, από το 2023
Η έξοδος της χώρας από τη δημοσιονομική εποπτεία συνδέεται άρρηκτα με τον στόχο της απόκτησης επενδυτικής βαθμίδας. Και αυτό γιατί όσο η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από την “ομπρέλα” της εποπτείας των δανειστών έχει ένα “αβαντάζ” για την πρόσβασή της στις διεθνείς χρηματαγορές.

Ως εκ τούτου, η έναρξη της διαδικασίας εξόδου από την εποπτεία των δανειστών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσο διασφαλισμένη είναι η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας.

Εργαλεία για την απόκτηση αυτής της “πολυπόθητης” βαθμίδας θα είναι η τακτική πρόσβαση στις αγορές, η πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων που έλαβε η Ελλάδα από το πρώτο μνημόνιο και του ΔΝΤ και η διατήρηση των ταμειακών διαθεσίμων σε υψηλά επίπεδα σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται από τη συμμετοχή της χώρας στο PEPP (έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ).

 

Διαβάστε επίσης:

Συντάξεις Νοεμβρίου: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

ΕΕ: Κόντρα για πυρηνική ενέργεια και φυσικό αέριο

Οικονομία

Επιδότηση ρεύματος: Οι δικαιούχοι και τα ποσά ανά μήνα

ρεύμα

Δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη χορήγηση επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2021 στους καταναλωτές, των οποίων οι παροχές συνδέονται στη χαμηλή τάση.

Η επιδότηση χορηγείται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και δικαιούχοι της επιδότησης είναι όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι παροχές των οποίων συνδέονται στη χαμηλή τάση, συμπεριλαμβανομένων των δικαιούχων ειδικών τιμολογίων Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) και Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (ΤΥΑ).

Ύψος Επιδότησης – Διάρκεια Χορήγησης Επιδότησης

Η επιδότηση παρέχεται για την κατανάλωση των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του έτους 2021.
Για τους καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, που συμπεριλαμβάνουν ρήτρες αναπροσαρμογής, σχετιζόμενες με τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, εκτός των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και του Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (ΤΥΑ), η μοναδιαία επιδότηση ορίζεται για το μήνα Σεπτέμβριο στο ποσό των τριάντα (30) ευρώ (€) ανά Μεγαβατώρα (ΜWh) επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, για τον μήνα Οκτώβριο στο ποσό των εξήντα (60) ευρώ (€) ανά Μεγαβατώρα (ΜWh), ενώ για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο έκαστο, η επιδότηση ορίζεται στο ποσό των εκατόν τριάντα (130) ευρώ ανά Μεγαβατώρα (ΜWh).

 

Διαβάστε επίσης:

Σταϊκούρας: Όχι lockdown - Επαρκή τα ταμειακά διαθέσιμα, ό,τι περισσέψει θα δοθεί στους πολίτες

Αυξήθηκαν οι νέες επιχειρήσεις το τρίτο τρίμηνο - Η "εικόνα" στην Κρήτη

Bitcoin: Κατρακύλα 8% λόγω της νέας μετάλλαξης

ESPA BANNER