Οικονομία

Τα νέα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας

Χρήστος Σταϊκούρας

Μέτρα στήριξης 24 δισ. ευρώ σε εύρος τριμήνου υλοποιεί η κυβέρνηση σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. Όπως ανέφερε στον εν λόγω υπολογισμό προσμετρούνται τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης που ήδη υλοποιούνται και θα συνεχισθούν  (π.χ. 800 ευρώ) αλλά προσαρμοσμένα στο άνοιγμα της οικονομίας και οι πρωτοβουλίες για τη στήριξη της ρευστότητας. Είπε πως  ένα μέρος τους καλύπτεται από κοινοτικά κονδύλια.

Ο Υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε επέκταση έως τις 15 Μαΐου του περιθωρίου διανομής του πετρελαίου θέρμανσης, δεσμεύτηκε για μία λύση στο θέμα της προστασίας πρώτης κατοικίας η οποία θα περιλαμβάνει και όσους έχουν δεχτεί πλήγμα από τον  κορωνοϊό -ακόμα και χωρίς συμφωνία με τους "θεσμούς"- και επεσήμανε πως η διανομή της πρώτης δόσης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα γίνει το αργότερο την άλλη εβδομάδα.

Προανήγγειλε επίσης μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης για τους ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία όμως δεν θα ανακοινωθούν άμεσα. Επίσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης και από άλλες ομάδες δημοσίων υπαλλήλων ενός έκτακτου επιδόματος ανάλογα όμως με την πορεία της κρίσης.

Είπε επίσης πως θα υπάρξει ρύθμιση οφειλών όταν τελειώσει η περίοδος των αναστολών. "Δεν θα απαιτήσουμε σε έναν μήνα να πληρώσουν φόρους 3 μηνών".   

Νέα ΚΥΑ με επέκταση των 800 ευρώ

Είπε πως το βράδυ του Σαββάτου υπεγράφη ΚΥΑ επέκτασης των 800 ευρώ  και σε αυτούς που απασχολούν έως 20 άτομα, σε 4.000 παραγωγούς λαϊκών αγορών που δεν μπορούσαν να μεταφερθούν σε άλλη γεωγραφική περιοχή. Τόνισε πως η διαδικασία των αιτήσεων ολοκληρώνεται στις 28 Απριλίου και η καταβολή των χρημάτων θα γίνει αυτή ή το αργότερο την επόμενη εβδομάδα. Εξήγησε πως το πρόγραμμα των 800 ευρώ είναι χρηματοδοτούμενο από το ΠΔΕ.

Για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή ανέφερε πως  η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέσα στις επόμενες δύο μέρες. Θα γίνει η καταβολή του ποσού μέσα στην επόμενη μία ή δύο εβδομάδες, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα μέτρα Μαΐου 

Για τη δεύτερη φάση των μέτρων του Μαΐου επανέλαβε ότι θα αρχίσει να ανοίγει η οικονομία και θα υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που θα ζητήσουν πίσω το σύνολο ή μέρος του προσωπικού τους. Στους  εργαζόμενους που δεν θα τους πάρει πίσω η επιχείρηση θα συνεχίσει το κράτος να τους καταβάλλει "το χρηματικό ποσό που έχουμε συμφωνήσει, αλλά όταν ένας επιχειρηματίας ζητήσει πίσω τους εργαζομένους του το κράτος θα συνεισφέρει για τις  ημέρες που δεν εργάζεται κάποιος", είπε ο ΥΠΟΙΚ.

Είπε ως παράδειγμα πως "αν η επιχείρηση ζητήσει τους εργαζόμενους από 15 Μαΐου και μετά, τότε για το δεκαπενθήμερο 1η με 15 Μαΐου το κράτος θα καλύψει τις αποδοχές αναλογικά για το επίδομα των 800 ευρώ".

Εξήγησε πως το σχέδιο SURE για την απασχόληση δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και "προσδοκούμε να γίνει το συντομότερο δυνατό και έτσι να μπορέσει η χώρα να βοηθήσει εργαζόμενους και επιχειρήσεις". Επανέλαβε πως ήδη οι επιχειρήσεις έχουν ζητήσει και έχουν πάρει 20.000 εργαζόμενους πίσω. "Σιγά-σιγά φεύγουμε από τις επιδοτήσεις και πάμε προς την ενίσχυση των επιχειρήσεων με ρευστότητα", τόνισε.

Πετρέλαιο θέρμανσης – πρώτη κατοικία

Ο ΥΠΟΙΚ είπε πως "μέσα στην εβδομάδα σε ΠΝΠ βάζουμε ρύθμιση που αφορά στην επέκταση της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης μέχρι 15 Μαΐου με τον χαμηλό φόρο. Πρέπει να λάβουμε υπόψη και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πρέπει να στηριχθούν σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Για το αν θα υπάρχει πολιτική απόφαση παράτασης της προστασίας πρώτης κατοικίας,ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι "από τον Ιούλιο του 2019 έχουμε αποδείξει ότι αυτά που έχουμε υποσχεθεί τα έχουμε πράξει και τα έχουμε πράξει πολλές φορές σε συμφωνία με τους 'θεσμούς' αλλά και ορισμένες φορές διαφωνώντας με τους 'θεσμούς'. Για παράδειγμα επιβεβαιώνω ότι υπήρχε διαφωνία στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, όπως υπήρχε διαφωνία και στην επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για άλλους τέσσερις μήνες". 

Πρόσθεσε πως  συζητά με τους "θεσμούς" αλλά "το χρονικό όριο εξαντλείται αυτή την εβδομάδα". Είπε πως θα υπάρχουν και σχετικές ανακοινώσεις, "θα πράξουμε με αίσθημα δικαίου, προφανώς δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα χαμηλότερα πιο ευάλωτα εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας αλλά διατηρώντας και την κουλτούρα πληρωμών". Ανέφερε, επιπλέον, ότι "είναι πάρα πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε την κουλτούρα πληρωμών, να βγάλουμε στη σέντρα τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και να προστατεύουμε αυτούς που δεν μπορούν". Πρόσθεσε πως "στην άσκησή μας προσπαθούμε να βάλουμε και όλους αυτούς τους πολίτες οι οποίοι έχουν πληγεί από την τρέχουσα οικονομική κρίση", αλλά "λαμβάνοντας υπόψη όμως τις δυνατότητες που έχει κάθε νοικοκυριό. Γιατί πρέπει να διατηρηθεί η κουλτούρα πληρωμών". Επανέλαβε πως και "άλλες φορές πήραμε αποφάσεις που δεν ήταν σε συμφωνία με τους  θεσμούς"

 

 

 

 

 

 

 

Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Νέα μείωση 8% προ των πυλών

ΕΝΦΙΑ

Σε νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ 8%, κατά μέσο όρο, θα προχωρήσει η κυβέρνηση προκειμένου να απορροφηθούν οι επιβαρύνσεις που συνεπάγονται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων το 2022 οι νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες που θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιανουάριο. Αρωγός στα σχέδια της κυβέρνησης είναι ο δημοσιονομικός χώρος που εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί από τις νέες αυξημένες αντικειμενικές τιμές, αφού ο στόχος είναι να μην υπάρξουν απώλειες εσόδων από τον συγκεκριμένο φόρο. Ο ΕΝΦΙΑ ήδη επανασχεδιάζεται από το υπουργείο Οικονομικών με τις αλλαγές να αφορούν τους συντελεστές υπολογισμού του οι οποίοι θα μειωθούν, τους συντελεστές παλαιότητας που θα αυξηθούν, τις εκπτώσεις που θα είναι μεγαλύτερες για ειδικές κατηγορίες ιδιοκτητών, ενώ θα αυξηθεί και το σημερινό αφορολόγητο όριο στον συμπληρωματικό φόρο.

Στη συνολική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας δεν θα υπάρξουν αλλαγές, που σημαίνει ότι και για το 2022 οι εισπράξεις στον προϋπολογισμό θα παραμείνουν αμετάβλητες στα 2,6 δισ. ευρώ. Οι αλλαγές θα αποσκοπούν στο να απορροφήσουν τις μεγάλες αυξήσεις που προκύπτουν μετά το άλμα των αντικειμενικών αξιών οι οποίες σε αρκετές περιοχές, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, θα σημειώσουν μεγάλη άνοδο. Ωστόσο οι φορολογούμενοι που είδαν να αυξάνεται η αντικειμενική αξία στην περιοχή τους κατά 20%, 30%, 40% δεν σημαίνει ότι θα κληθούν να πληρώσουν παραπάνω ΕΝΦΙΑ το 2022. Με τις αλλαγές που σχεδιάζονται στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου δεν θα προκύψουν επιβαρύνσεις για την πλειονότητα των ιδιοκτητών οι οποίοι ουσιαστικά θα είναι οι ωφελημένοι των παρεμβάσεων που θα γίνουν. Αντίθετα, η καμπάνα του φόρου θα χτυπήσει το 2022 για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους που κατέχουν ακίνητα σε περιοχές οι οποίες εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων. Οι επιβαρύνσεις θα είναι σημαντικές για όσους έχουν ακίνητα τα οποία μέχρι σήμερα υποφορολογούνταν. Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΝΦΙΑ θα πάρει φωτιά για φορολογουμένους με ακίνητα στη Μύκονο, στο Λαγονήσι, στην Ιθάκη, τη Ρόδο, την Κέρκυρα, την Πάτμο, την Κεφαλονιά, αλλά και σε περιοχές του Χαλανδρίου και του Αμαρουσίου που αποκτούν για πρώτη φορά τιμές ζώνης. Ο λογαριασμός θα «ξεφουσκώσει» για τους φορολογουμένους που έχουν ακίνητα στις 2.860 περιοχές όπου υπήρξε μείωση στις τιμές ζώνης.

 Αναλυτικότερα, ο νέος ΕΝΦΙΑ θα προβλέπει:

Νέα κλίμακα υπολογισμού του βασικού φόρου. Η ειδική ομάδα εργασίας επεξεργάζεται διάφορα σενάρια με περισσότερα κλιμάκια και χαμηλότερους συντελεστές ώστε να αποτραπούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις που προκύπτουν για τους έχοντες μικρή και μεσαία περιουσία μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Μεγαλύτερο αφορολόγητο όριο στον συμπληρωματικό φόρο.  Το αφορολόγητο του συμπληρωματικού φόρου έχει οριστεί αυτή τη στιγμή στα 250.000 ευρώ. Με δεδομένο ότι στις περισσότερες περιοχές της χώρας υπάρχει αύξηση στην τιμή ζώνης, χωρίς αύξηση του αφορολογήτου, θα αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των φυσικών προσώπων που θα πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο. Για αυτό και θα προβλέπεται αύξηση του αφορολόγητου ορίου που ενδεχομένως να συνδυαστεί με αλλαγές στην κλίμακα υπολογισμού του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.

Αυξημένους εκπτωτικούς συντελεστές. Σήμερα ξεκινούν από το 30% για τους έχοντες περιουσία έως 60.000 ευρώ, περιορίζονται στο 27% για τους έχοντες περιουσία από 60.000 έως 80.000 ευρώ και στο 25% για τους έχοντες περιουσία από 80.000 έως 100.000 ευρώ. Από 100.000 ευρώ έως και 1 εκατ. ευρώ ισχύει έκπτωση 20%, ενώ από το 1 εκατ. ευρώ και άνω η έκπτωση περιορίζεται στο 10%. Οι εκπτωτικοί συντελεστές προγραμματίζεται να αυξηθούν από το 2022 για να μηδενίσουν τις επιβαρύνσεις που φέρνει το άλμα των αντικειμενικών αξιών στους ιδιοκτήτες με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία.

Πιο σύνθετους συντελεστές παλαιότητας ακινήτων που θα λαμβάνουν υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά του ακινήτου, όπως η ανακαίνιση, οι επισκευές και η ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση, στοιχεία που διαφοροποιούν την αξία σε ακίνητα ίδιας παλαιότητας.

Ο λογαριασμός του νέου ΕΝΦΙΑ του 2022 θα αποσταλεί στους φορολογουμένους νωρίτερα συγκριτικά με φέτος. Από τον Μάρτιο, πάνω από 6,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα αρχίσουν να πληρώνουν τον νέο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους σε 10 ή 12 μηνιαίες δόσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 10 Σεπτεμβρίου

Επανεκκίνηση Εστίασης: Ξεπέρασαν τις 29.000 οι αιτήσεις για επιδότηση μέσω του ΕΣΠΑ

ΑΑΔΕ: Μόνο 1.750 ΑΦΜ πήραν λάθος εκκαθαριστικά