Οικονομία

Σήμα κινδύνου από την αγορά του φαρμάκου

Φάρμακα

Όλο και υψηλότερα διαμορφώνονται οι αναγκαστικές επιστροφές από τις φαρμακευτικές, με την αγορά να εκπέμπει σήμα κινδύνου τόσο για τη βιωσιμότητά της όσο και για τη συρρίκνωση των αναπτυξιακών της δυνατοτήτων λόγω του clawback. 

Πρόκειται για τον  μηχανισμό με τον οποίο οι επιχειρήσεις του φαρμάκου (όπως και οι υπόλοιποι ιδιώτες πάροχοι που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη των ασφαλισμένων, δηλαδή διαγνωστικά κέντρα, θεραπευτήρια, ιδιώτες γιατροί κτλ.) καλούνται να καλύψουν τη διαφορά, ως ποσοστό επί του συνολικού τζίρου τους και με βάση το μερίδιο αγοράς τους, που προκύπτει ανάμεσα στο ετήσιο κονδύλι για τη φαρμακευτική περίθαλψη και τις πραγματικές δαπάνες που προκύπτουν από τη συνταγογράφηση. Στην περίπτωση των φαρμακευτικών, ο μηχανισμός αυτόματων επιστροφών ισχύει τόσο για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη (συνταγές που εκτελούνται στα φαρμακεία) όσο και για αυτήν των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Μόνο για την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία, οι φαρμακευτικές θα πρέπει να επιστρέψουν μέσω του clawback πάνω από 1,2 δισ. ευρώ, και πιο συγκεκριμένα 830 εκατ. ευρώ προς τον ΕΟΠΥΥ (εδώ θα υπάρξει κάποια μείωση, καθώς αναμένεται ΠΝΠ με την οποία θα αφαιρεθούν οι δαπάνες των Ευρωπαίων πολιτών και θα συμπεριληφθεί η εξοικονόμηση από τη διαπραγμάτευση για τις θεραπείες της ηπατίτιδας C) και 430 εκατ. ευρώ στα νοσοκομεία. Στα ποσά αυτά θα πρέπει να προστεθεί η επιβάρυνση και από τις αναγκαστικές εκπτώσεις προς το Δημόσιο (rebate), οπότε ο λογαριασμός εκτοξεύεται κοντά στα 1,8 δισ.

Ανεξέλεγκτη η δαπάνη

Οι δαπάνες του φαρμάκου σε σχέση με τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, προκαλώντας αναταραχή στους κόλπους των φαρμακευτικών.

Τα πρώτα στοιχεία για το clawback του πρώτου τριμήνου του 2020, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, δείχνουν αύξηση κατά 46%. Όπως λένε οι πληροφορίες, μόνο η υπέρβαση στον ΕΟΠΥΥ από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο φτάνει τα 230 εκατ. ευρώ, από 160 εκατ. ευρώ το 2019 και περίπου 153 εκατ. το 2018.

Οικονομία

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Έως 15 Ιουλίου η νέα αίτηση

Φωτό αρχείου

Μία νέα αίτηση χορήγησης καλούνται να κάνουν οι 100.000 επιχειρηματίες οι οποίοι ήταν επιλέξιμοι για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 2. Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που πήρε αριθμό ΦΕΚ το βράδυ της Παρασκευής, οι αιτήσεις μπορούν να γίνουν έως τις 15 Ιουλίου.

Το Υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να ανοίξει την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ My Business Support έως αύριο, ενώ όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στόχος είναι οι πληρωμές να ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Το ύψος του κρατικού αυτού δανείου, όπως είπε ο ΥΠΟΙΚ στην τηλεόραση του Open, ξεκινά από 2.000 ευρώ (το ελάχιστο ποσό που θα λάβουν εταιρείες χωρίς προσωπικό) και κλιμακώνεται. Οι όροι είναι παρόμοιοι με αυτούς της 1ης προκήρυξης.

Σύμφωνα με την απόφαση, το επιτόκιο αναφοράς ορίζεται σε 0,94% το οποίο αντιστοιχεί στο βασικό επιτόκιο που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα (-0,15), προσαυξημένο κατά 109 μονάδες βάσης.

Το προσωπικό και η μερική επιστροφή

Οι εταιρείες οφείλουν να διατηρήσουν το προσωπικό που είχαν την 1η Ιουνίου έως και τον Οκτώβριο του 2020. Αλλιώς θα επιστρέψουν το ποσό. Διαφορετικά, υπάρχει περίοδος χάριτος έως και το τέλος του 2021 και μετά καταβολή του ποσού σε 40 μηνιαίες δόσεις. Ένα ποσοστό 30% με 40% από το δάνειο που θα λάβουν οι επιχειρηματίες είναι μη επιστρεπτέο υπό όρους: είτε να έχουν μεγάλη πτώση τζίρου και το 2021 είτε να διατηρήσουν το προσωπικό τους για έναν χρόνο (αφορά σε εταιρείες με προσωπικό άνω των 20 ατόμων).

Παρέχεται δυνατότητα:

α) επιστροφής μόνο ποσοστού 70% της ενίσχυσης, εφόσον ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης, ένα έτος μετά τη λήψη της ενίσχυσης, είναι μειωμένος κατά 70% ή παραπάνω σε σχέση με το ύψος του κύκλου εργασιών αναφοράς ή των ακαθάριστων εσόδων αναφοράς.

β) επιστροφής μόνο ποσοστού 60% της ενίσχυσης, για τις επιχειρήσεις που απασχολούσαν την 1η Ιουνίου 2020 περισσότερους από είκοσι εργαζόμενους, εφόσον διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν κατά την 1η Ιουνίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, ως και την 1η Ιουνίου 2021.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει νέο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής νούμερο 3 ύψους ενός δισ. ευρώ τον Αύγουστο (θα συνυπολογίζει την πτώση τζίρου το δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου).

Στον 2ο κύκλο υπέβαλαν αίτημα 139.041 εταιρείες και επιλέξιμες λόγω πτώσης του τζίρου είναι περίπου 100.000 που θεωρητικά δικαιούνται έως 1 δισ. ευρώ. Θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση χορήγησης για να αποδεχθούν ή όχι το δάνειο. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα "myBusinessSupport" η οποία αποτελεί εφαρμογή του ΟΠΣ TAXISnet της ΑΑΔΕ (https://www.aade.gr/mybusinesssupport).