Οικονομία

ΣΕΒ: Διεθνές κάλεσμα για την ανάσχεση των απωλειών στη φύση

ΣΕΒ

Την επιστολή-κάλεσμα προς τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα, που απευθύνεται στους επικεφαλής των επιχειρήσεων και τους καλεί να συνεργαστούν άμεσα με τις κυβερνήσεις για να αντιστρέψουν τις απώλειες στη φύση, συνυπέγραψε το Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΒΙΑΝ), στο πλαίσιο της διαδικτυακής εκδήλωσης «Building business resilience: How collective leadership will reverse nature loss», που συνδιοργανώθηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), το World Business Council for Sustainable Development (WBCSD), το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC), το UN Global Compact, τη Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) και τον διεθνή συνασπισμό Business for Nature, τη Δευτέρα.

Η βιοποικιλότητα και η ανάσχεση των απωλειών στη φύση συνεχίζουν να απασχολούν την επιχειρηματική κοινότητα, παρά το γεγονός ότι τα διεθνή φόρα πολιτικής για τη φύση και το κλίμα έχουν αναβληθεί για το επόμενο έτος εξαιτίας της πανδημίας. Άλλωστε, η ετήσια έκθεση εκτίμησης κινδύνου του WEF κατατάσσει την απώλεια βιοποικιλότητας και την κατάρρευση των οικοσυστημάτων ως μία εκ των κυριότερων απειλών που θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα τα επόμενα δέκα χρόνια. Σύμφωνα με την έκθεση, υπολογίζεται πως 44 τρισεκατομμύρια δολάρια παραγόμενης οικονομικής αξίας – περισσότερο από το ήμισυ του συνολικού παγκόσμιου ΑΕΠ – εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη φύση.

Ειδικότερα, οι συντάκτες της επιστολής:

Υπογραμμίζουν ότι η ανάγκη δημιουργίας ισχυρών εθνικών συμφωνιών για την οικοδόμηση πιο ανθεκτικών οικονομιών και κοινωνιών χωρίς να υπερβαίνουμε τα όρια που θέτει η φύση είναι πλέον πιο επιτακτική από ποτέ.

Καλούν τις επιχειρήσεις που, ήδη, ενσωματώνουν και υποστηρίζουν περιβαλλοντικά υπεύθυνες πρακτικές να συνεχίσουν να θέτουν την προστασία της φύσης στο επίκεντρο της ανάπτυξης τους, παροτρύνοντας παράλληλα όσες υστερούν να εντείνουν τις προσπάθειες τους.

Ζητούν από τις επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στο κάλεσμα, ώστε να αποτελέσουν μια ισχυρή, συλλογική επιχειρηματική φωνή που θα πιέσει της κυβερνήσεις να υιοθετήσουν φιλόδοξες πολιτικές για την ανάσχεση των φυσικών απωλειών την τρέχουσα δεκαετία.

Για την Ελλάδα, με το ιδιαίτερα πλούσιο φυσικό κεφάλαιο, τα ζητήματα προστασίας της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων αποτελούν κρίσιμους παράγοντες ανάκαμψης και οικοδόμησης ενός βιώσιμου μέλλοντος και βρίσκονται ήδη μεταξύ των προτεραιοτήτων μεγάλου μέρους της επιχειρηματικής κοινότητας. Το Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη με τη συμμετοχή του στο διεθνή συνασπισμό Business for Nature από τον Οκτώβριο 2018 άνοιξε τον δρόμο στις επιχειρήσεις-μέλη του να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση του διεθνούς πλαισίου και να αναδείξουν τις στρατηγικές που εφαρμόζουν, τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει καθώς και τις καλές πρακτικές που υλοποιούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Επιχειρήσεις που επιθυμούν να συνυπογράψουν το κάλεσμα, μπορούν να συμμετέχουν μέχρι 31 Ιουλίου 2020 μέσω της ιστοσελίδας https://www.businessfornature.org/call-to-action

Οικονομία

Μισθοί: Τι αλλάζει από την 1η Ιανουαρίου - Ποιοι θα δουν αύξηση έως και 10%

Κατώτατος μισθός

Δύο πολύ σημαντικά μέτρα που αφορούν τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους. Πρόκειται για τη μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών και την αναστολή της επιβολής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Η ταυτόχρονη εφαρμογή των δύο αυτών μέτρων θα έχει ως συνέπεια να αυξηθούν κατά 1,45% έως 10,43% τα καθαρά ποσά των μηνιαίων μισθών που θα λάβουν από τον Ιανουάριο του 2021 εκατοντάδες χιλιάδες ιδιωτικοί υπάλληλοι.

Ειδικότερα, από την 1η-1-2021:
Οι μηνιαίες κρατήσεις ασφαλιστικών εισφορών θα μειωθούν κατά 8 έως 78 ευρώ για εργαζομένους με μικτές μηνιαίες αποδοχές από 650 έως 6.500 ευρώ.

Οι μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος θα παραμείνουν μηδενικές για εργαζομένους με μικτές μηνιαίες αποδοχές από 650 έως 780 ευρώ και θα αυξηθούν κατά 0,80 έως 34,32 ευρώ για εργαζομένους με μικτές μηνιαίες αποδοχές πάνω από 780 και έως 6.500 ευρώ. Οι μικρές αυτές αυξήσεις στις κρατήσεις φόρου εισοδήματος θα οφείλονται στο γεγονός ότι, εξαιτίας της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, από την 1η-1-2021 οι φορολογητέες μηνιαίες αποδοχές, δηλαδή αυτές που θα απομένουν μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών κρατήσεων, θα είναι αυξημένες. Έτσι, οι κρατήσεις φόρου εισοδήματος θα υπολογίζονται από την 1η-1-2021 επί αυξημένων φορολογητέων μηνιαίων αποδοχών με αποτέλεσμα να αυξηθούν.

 Οι μηνιαίες κρατήσεις ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα παραμείνουν μηδενικές για όσους εργαζομένους λαμβάνουν μικτές αποδοχές μέχρι 1.000 ευρώ το μήνα και θα μηδενιστούν πλέον και για όσους λαμβάνουν μικτές αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ, λόγω της προσωρινής κατάργησης της εισφοράς αυτής για τους μισθούς του 2021 στον ιδιωτικό τομέα.

Η προσωρινή κατάργηση των μηνιαίων κρατήσεων ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα θα ωφελήσει μόνο όσους εργαζομένους λαμβάνουν μικτά ποσά αποδοχών (ποσά μισθών πριν αφαιρεθούν οι κρατήσεις ασφαλιστικών εισφορών, φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης) άνω των 1.000 ευρώ το μήνα ή φορολογητέα ποσά αποδοχών άνω των 858 ευρώ το μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ καταψήφισαν την ρύθμιση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών