Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε κατάργηση δικαιωμάτων επιμένει ο Επίτροπος

Image
αγροτες επιδοτηση.jpg
 clock 16:48 | 12/12/2018
writer icon newsroom ekriti.gr

Εμπόδιο χαρακτήρισε ο επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν τα δικαιώματα εξερχόμενος της σύσκεψης που πραγματοποίησε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, απαντώντας σε ερώτηση του Agronews. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι προτείνει την κατάργησή τους προκειμένου να βρουν γη οι νέοι αγρότες.
«Η κατάργηση των δικαιωμάτων είναι ένα ζήτημα που το προτείνω σε όλους. Είναι ένα εμπόδιο. Κυρίως αυτό θα πρέπει να γίνει για να στηρίξουμε τους νέους αγρότες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Γεωργίας.

Επιπλέον πρόσθεσε ότι: «στην σύσκεψη που είχα με τους Έλληνες υπουργούς με ενημέρωσαν ότι σε σχέση με τα χρηματοδοτικά εργαλεία σύντομα θα έχουμε καλά νέα».
Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, ανέφερε: «μιλήσαμε με τον κ. Χόγκαν για τον σχεδιασμό της Νέας ΚΑΠ και τις προοπτικές της. Είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά για το ελληνικό στρατηγικό σχέδιο».
Πιο απλό για τις εθνικές κυβερνήσεις από την κατάργηση των δικαιωµάτων και την χορήγηση µίας ενιαίας ενίσχυσης ανά εκτάριο, δεν γίνεται. Κι αυτό ειδικά όταν το λέει ο αρµόδιος για τη γεωργία κοινοτικός επίτροπος Φιλ Χόγκαν κάτι σηµαίνει για τους κατόχους των ιστορικών δικαιωµάτων αλλά και για τις εθνικές κυβερνήσεις, όπως της Ελλάδας που φλερτάρουν µε την ιδέα. Στην µακροσκελή οµιλία του στο πλαίσιο του πρόσφατου συµβουλίου υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες στις 17 Ιουλίου, ο Επίτροπος, έφερε τέσσερα παραδείγµατα (πρασίνισµα, µέτρα οικολογικής εστίασης, νέοι αγρότες) επιλογών απλοποίησης της ΚΑΠ, ένα εξ αυτών τα δικαιώµατα, που θα έχουν στην φαρέτρα τους οι εθνικές κυβερνήσεις για τη διαχείριση των άµεσων ενισχύσεων.
Αναφορικά µε τα δικαιώµατα, είπε, «για τα κράτη µέλη που χρησιµοποιούν σήµερα τα δικαιώµατα, η πρόταση της Επιτροπής προσφέρει τη δυνατότητα αποµάκρυνσης από το σύστηµα αυτό και απλούστευση των άµεσων πληρωµών.

Σήµερα, όσοι από εσάς χρησιµοποιείτε τα δικαιώµατα πρέπει να διαχειρίζεστε ένα περίπλοκο και γραφειοκρατικό σύστηµα για την αναγνώριση και την εγγραφή τους».
Αυτό το σύστηµα, όπως εξήγησε, απαιτεί ατοµική αναγνώριση των δικαιωµάτων και η διαθεσιµότητα δεδοµένων σχετικά µε τον κάτοχο, ετήσιες τιµές, ηµεροµηνία εγκατάστασης, ηµεροµηνία τελευταίας ενεργοποίησης, προέλευση (π.χ. αποθεµατικό, µίσθωση) κ.λπ, την άµεση διαβούλευση όλων των δεδοµένων τουλάχιστον για τα προηγούµενα 4 χρόνια, τα crosschecks µε τις εφαρµογές βοήθειας και το LPIS και πλήθος άλλων ενεργειών στο πλαίσιο του ΟΣ∆Ε.
Όλες οι διοικητικές ενέργειες, σύµφωνα µε τον Επίτροπο Γεωργίας, καθίστανται περιττές σε ένα σύστηµα χωρίς δικαιώµατα πληρωµής. «Έτσι, κατά την αξιολόγηση των πλεονεκτηµάτων και των µειονεκτηµάτων της παύσης των δικαιωµάτων, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας αυτή την πιθανή πηγή απλοποίησης για τη διαχείριση των άµεσων πληρωµών και να διευκολύνετε τη γραφειοκρατία των αγροτών. Θα είναι η επιλογή σας», είπε.

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis