Οικονομία

Σε κατάργηση δικαιωμάτων επιμένει ο Επίτροπος

αγροτες επιδοτηση.jpg

Εμπόδιο χαρακτήρισε ο επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν τα δικαιώματα εξερχόμενος της σύσκεψης που πραγματοποίησε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, απαντώντας σε ερώτηση του Agronews. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι προτείνει την κατάργησή τους προκειμένου να βρουν γη οι νέοι αγρότες.
«Η κατάργηση των δικαιωμάτων είναι ένα ζήτημα που το προτείνω σε όλους. Είναι ένα εμπόδιο. Κυρίως αυτό θα πρέπει να γίνει για να στηρίξουμε τους νέους αγρότες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Γεωργίας.

Επιπλέον πρόσθεσε ότι: «στην σύσκεψη που είχα με τους Έλληνες υπουργούς με ενημέρωσαν ότι σε σχέση με τα χρηματοδοτικά εργαλεία σύντομα θα έχουμε καλά νέα».
Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, ανέφερε: «μιλήσαμε με τον κ. Χόγκαν για τον σχεδιασμό της Νέας ΚΑΠ και τις προοπτικές της. Είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά για το ελληνικό στρατηγικό σχέδιο».
Πιο απλό για τις εθνικές κυβερνήσεις από την κατάργηση των δικαιωµάτων και την χορήγηση µίας ενιαίας ενίσχυσης ανά εκτάριο, δεν γίνεται. Κι αυτό ειδικά όταν το λέει ο αρµόδιος για τη γεωργία κοινοτικός επίτροπος Φιλ Χόγκαν κάτι σηµαίνει για τους κατόχους των ιστορικών δικαιωµάτων αλλά και για τις εθνικές κυβερνήσεις, όπως της Ελλάδας που φλερτάρουν µε την ιδέα. Στην µακροσκελή οµιλία του στο πλαίσιο του πρόσφατου συµβουλίου υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες στις 17 Ιουλίου, ο Επίτροπος, έφερε τέσσερα παραδείγµατα (πρασίνισµα, µέτρα οικολογικής εστίασης, νέοι αγρότες) επιλογών απλοποίησης της ΚΑΠ, ένα εξ αυτών τα δικαιώµατα, που θα έχουν στην φαρέτρα τους οι εθνικές κυβερνήσεις για τη διαχείριση των άµεσων ενισχύσεων.
Αναφορικά µε τα δικαιώµατα, είπε, «για τα κράτη µέλη που χρησιµοποιούν σήµερα τα δικαιώµατα, η πρόταση της Επιτροπής προσφέρει τη δυνατότητα αποµάκρυνσης από το σύστηµα αυτό και απλούστευση των άµεσων πληρωµών.

Σήµερα, όσοι από εσάς χρησιµοποιείτε τα δικαιώµατα πρέπει να διαχειρίζεστε ένα περίπλοκο και γραφειοκρατικό σύστηµα για την αναγνώριση και την εγγραφή τους».
Αυτό το σύστηµα, όπως εξήγησε, απαιτεί ατοµική αναγνώριση των δικαιωµάτων και η διαθεσιµότητα δεδοµένων σχετικά µε τον κάτοχο, ετήσιες τιµές, ηµεροµηνία εγκατάστασης, ηµεροµηνία τελευταίας ενεργοποίησης, προέλευση (π.χ. αποθεµατικό, µίσθωση) κ.λπ, την άµεση διαβούλευση όλων των δεδοµένων τουλάχιστον για τα προηγούµενα 4 χρόνια, τα crosschecks µε τις εφαρµογές βοήθειας και το LPIS και πλήθος άλλων ενεργειών στο πλαίσιο του ΟΣ∆Ε.
Όλες οι διοικητικές ενέργειες, σύµφωνα µε τον Επίτροπο Γεωργίας, καθίστανται περιττές σε ένα σύστηµα χωρίς δικαιώµατα πληρωµής. «Έτσι, κατά την αξιολόγηση των πλεονεκτηµάτων και των µειονεκτηµάτων της παύσης των δικαιωµάτων, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας αυτή την πιθανή πηγή απλοποίησης για τη διαχείριση των άµεσων πληρωµών και να διευκολύνετε τη γραφειοκρατία των αγροτών. Θα είναι η επιλογή σας», είπε.

 

Οικονομία

Σταϊκούρας: Μετά το Πάσχα οι φορολογικές δηλώσεις

Ο  Χρήστος Σταϊκούρας

Μετά το Πάσχα θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για να υποβληθούν οι φετινές φορολογικές δηλώσεις, και η καταληκτική ημερομηνία θα είναι η 31η Ιουλίου.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι αυξάνεται στο 3% (από 2% πέρυσι) η έκπτωση για την εφάπαξ καταβολή του φόρου. Ενώ, όσοι υποβάλλουν τις δηλώσεις μέσα στον Αύγουστο δεν θα θεωρηθούν εκπρόθεσμοι, αλλά θα πρέπει να καταβάλλουν διπλή δόση στο τέλος του μήνα (όπως και πέρυσι) και ο αριθμός των δόσεων θα είναι 8.

Μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN, ο υπουργός ανέφερε πως συζητείται με τους θεσμούς -και οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν αυτήν την εβδομάδα- το θέμα του «παγώματος» των τεκμηρίων διαβίωσης για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. Ειδικότερα, θα πρόκειται για:

* Ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν πληγεί

* Εργαζόμενους που είναι σε αναστολή

* Εργαζόμενους είναι στο πρόγραμμα «ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ»

* Ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων έχουν «κουρευτεί» τα ενοίκια που εισπράττουν.

Εξετάζεται η μη προσμέτρηση των τεκμηρίων στον προσδιορισμό του φόρου, εφόσον όμως σε μια από τις δυο προηγούμενες χρονιές δεν είχαν φορολογηθεί με το σύστημα των τεκμηρίων.

Αναφορικά με το όριο του 30% των δαπανών μέσω ηλεκτρονικών αποδείξεων, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι θα αποφασιστεί (σε συνεννόηση με τους θεσμούς), πάλι για τις προαναφερθείσες κατηγορίες, μια λύση στην κατεύθυνση της «ελάφρυνσης». Προσέθεσε δε, πως το 80% των φορολογουμένων έχει συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ηλεκτρονικών αποδείξεων και δεν αντιμετωπίζει θέμα «πέναλτι» φόρου.

Τέλος, για την «επιστρεπτέα προκαταβολή 7» ανέφερε ότι θα ισχύσει το κριτήριο μείωσης τζίρου για το 2020 που έχει ως στόχο την καλύτερη καταγραφή των πληττόμενων επιχειρήσεων, καθώς πολλές από τις αιτούμενες επιχειρήσεις έχουν μπει και σε προηγούμενους κύκλους «επιστρεπτέας προκαταβολής».

Οι πληρωμές θα γίνουν στα τέλη του μηνός, ενώ, παράλληλα αυτήν την εβδομάδα θα γίνει μια ενισχυμένη πληρωμή για τις αποζημιώσεις Νοεμβρίου 2020- Ιανουαρίου 2021 και αυτές του Φεβρουαρίου- Μαρτίου 2021.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΑΕΔ: Ποιοι άνεργοι δικαιούνται το επίδομα των 400 ευρώ

Τέλη κυκλοφορίας: Τί προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή