Οικονομία

«Σαφάρι» κατασχέσεων για 1,3 εκατ. οφειλέτες

κατασχέσεις λογαριασμών

Το «υπερόπλο» των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών κατά των οφειλετών ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει η κυβέρνηση και για τα χρέη άνω των 31 δισ. ευρώ που προέρχονται αμιγώς από τις καθυστερούμενες και ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές μέχρι το τέλος του 2017 στα Ταμεία.

Από αυτά, τα 2 δισ. ευρώ έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως «ανεπίδεκτα είσπραξης» από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Μένουν τα υπόλοιπα 29 δισ. που είναι άγνωστο αν θα επιστρέψουν, δεδομένου ότι εγκαταλείπουν τις ρυθμίσεις ακόμη και όσοι έχουν δόσεις των 100 ευρώ το μήνα.

Από τους 270.000 οφειλέτες που είχαν ρύθμιση ως 100 δόσεις εγκατέλειψαν περίπου οι 160.000, ενώ ολοκλήρωσαν τη ρύθμιση περίπου 26.000 οφειλέτες. Στο τέλος Δεκεμβρίου 2017 οι ενεργές ρυθμίσεις για όλους τους τύπους ρύθμισης (12 ως 100 δόσεις) είναι συνολικά 71.048 και το ρυθμισμένο ποσό 1.924.526.138 ευρώ.

Από τα 31,2 δισ. οφειλών, δηλαδή, τα 2 δισ. δεν θα εισπραχθούν ποτέ (είτε γιατί πέθαναν οι οφειλέτες είτε γιατί πτώχευσαν τις επιχειρήσεις τους είτε γιατί δεν απέδωσαν οι κατασχέσεις περιουσιών τους) και από τα εναπομείναντα 29 δισ. μόνον τα 1,9 δισ. ευρώ είναι σε πορεία ρύθμισης και έχουν προοπτικές είσπραξης!!!

Στο στόχαστρο

Κατά προτεραιότητα κυνηγιούνται τα «φρέσκα χρέη», αυτά δηλαδή που μένουν απλήρωτα εντός εξαμήνου, με το όπλο της δέσμευσης και των κατασχέσεων των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών.

Οσον αφορά το προφίλ των οφειλετών που θα μπουν για τα καλά στο στόχαστρο το 2018, αυτοί είναι όσοι θεωρούνται ότι έχουν να δώσουν και δεν πληρώνουν και χαρακτηρίζονται «μη συνεργάσιμοι», καθώς και όσοι χαρακτηρίζονται μεν «μη συνεργάσιμοι» αλλά η οφειλή τους θεωρείται βιώσιμη, δηλαδή τα λεφτά που χρωστούν μπορούν να εισπραχθούν είτε από κατασχέσεις είτε και από πλειστηριασμούς!

Τα χρέη προς τα Ταμεία ξεπερνούν τα 31 δισ. ευρώ και προέρχονται από 1,2 εκατ. οφειλέτες που τους έχει «φακελώσει» το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) από τα στοιχεία που απέστειλαν οι «πρωτογενείς» φορείς, δηλαδή το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΑ, ο ΟΓΑ και άλλα μικρότερα Ταμεία.

Στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο του 2018 που δημοσιοποίησε το ΚΕΑΟ αναλύονται οι ενέργειες που έγιναν ως τώρα για την ανάκτηση του τεράστιου αυτού ποσού (χωρίς να υπάρχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα) και περιγράφονται οι ενέργειες που θα ξεκινήσουν από φέτος για να… έρθουν καλύτερα αποτελέσματα.

Ο στόχος

Ο στόχος των εισπράξεων για το 2018 είναι 1,2 δισ. ευρώ από αναγκαστικά μέτρα, κατασχέσεις και ρυθμίσεις οφειλών που κατά κανόνα είναι σε 12 δόσεις ή γίνονται με έναντι πληρωμές προκειμένου οι οφειλέτες να μην μπαίνουν στη λίστα των κατασχέσεων.

Στα μέτρα που πιστεύεται ότι θα φέρουν αυτό το 1,2 δισ. ευρώ το 2018 (έναντι 1 δισ. εισπράξεων του 2017) και αναφέρονται στις 56 σελίδες του επιχειρησιακού σχεδίου περιλαμβάνονται:
Μηνύσεις για άθροισμα χρεών – προστίμων άνω των 30.000 ευρώ.
Μαζική έκδοση πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης.

Αποστολή ειδοποιητηρίων για ρύθμιση οφειλής, με την άμεση εγγραφή ενός οφειλέτη στο ΚΕΑΟ από τα άλλα Ταμεία, και το «υπερόπλο» των πλειστηριασμών, (δράση 2.13, στη σελίδα 45) το οποίο προβλέπει: «Προσδιορισμός των κριτηρίων επιλεξιμότητας οφειλετών για διενέργεια κατά αυτών προγραμμάτων πλειστηριασμών κινητής/ακίνητης περιουσίας και συντονισμός των ενεργειών των περιφερειακών υπηρεσιών ΚΕΑΟ ως προς τις προκύπτουσες αλλαγές στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο (ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί)».

Τρίτη και φαρμακερή

Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται 709.585 οφειλέτες στους οποίους το ΚΕΑΟ έστειλε εντός του 2017 δύο φορές ειδοποίηση για να τακτοποιήσουν τα χρέη τους.

Η τρίτη ειδοποίηση θα σταλεί σύντομα σε όσους δεν ανταποκρίθηκαν με κανέναν τρόπο στην ρύθμιση ή σε κάποια έναντι καταβολή έναντι της οφειλής τους. Η τρίτη επιστολή θα τους κοινοποιεί ότι λαμβάνονται εις βάρος τους μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Με την κοινοποίηση οι λογαριασμοί «μπλοκάρονται», άσχετα αν δεν έχουν χρήματα για να κατάσχει το ΚΕΑΟ, όπως έχει διαπιστωθεί και συμβαίνει με τις κατασχέσεις λογαριασμών.

Οι υπόλοιποι 500.000 οφειλέτες έχουν λάβει ή πρόκειται να λάβουν μια πρώτη ειδοποίηση ενώ από 1ης/1/2018 οι εναπομείναντες περίπου 130.000 οφειλέτες στις παλιές καρτέλες των Ταμείων, με το που θα περάσουν στο ΚΕΑΟ, θα λάβουν άμεσα την ειδοποίηση – προειδοποίηση για ρύθμιση και πληρωμή ή κατάσχεση.

Πλειστηριασμοί

Στο σύνολό τους, πάνω από 1,3 εκατ. οφειλέτες Ταμείων θα λάβουν ειδοποιήσεις για ρύθμιση, αλλιώς κατάσχεση εντός του 2018. Πολλοί εξ αυτών και βάσει των κριτηρίων ανάλυσης της οφειλής και των τρόπων ανάκτησης που θα εξετάσει το ΚΕΑΟ θα βρεθούν αντιμέτωποι με ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων.

Για το σκοπό αυτό η κυβέρνηση «φρόντισε» στο νόμο 4488/2017 να βάλει διάταξη που λέει ότι το ΚΕΑΟ αποκτά πρόσβαση στα στοιχεία των οφειλετών του που τηρούνται σε άλλες υπηρεσίες, όπως εφορίες, συμβολαιογραφεία, υποθηκοφυλακεία, ώστε να έχει άμεσα και εντός 10 ημερών την εικόνα των περιουσιακών στοιχείων εκείνων που θέλει να «κυνηγήσει» για τα απλήρωτα χρέη τους στα Ταμεία!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ:

Για χρέη ύψους 8 δισ. ευρώ, έχουν ήδη ληφθεί αναγκαστικά μέτρα (κατασχέσεις – μπλοκάρισμα λογαριασμών).

Το μεγαλύτερο μέρος οφειλών προέρχονται από το ΙΚΑ (οφειλές 16.668.136.854 ευρώ ή 53,28% του συνόλου). Αμέσως μετά είναι οι οφειλές από τον ΟΑΕΕ (οφειλές 13.373.566.856 ευρώ, 42,75% του υπολοίπου οφειλών).

Υπάρχει συγκέντρωση πλήθους οφειλετών στις χαμηλότερες κλίμακες οφειλών, με 834.282 οφειλέτες (69,26% των οφειλετών) να έχουν οφειλή έως 15.000 ευρώ ο καθένας.

Το 80% των οφειλετών (969.636 οφειλέτες) έχουν οφειλή έως 30.000 ευρώ ο καθένας.
Μεγάλο μέρος των οφειλών αφορά 89.546 οφειλέτες που έχουν οφειλή 50.000 – 100.000 ευρώ (περίπου 20% του τρέχοντος υπολοίπου).

Το μεγαλύτερο μέρος του υπολοίπου οφειλών αφορά λίγους μεγαλοοφειλέτες με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ (1.698 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 21,65% του υπολοίπου οφειλών).

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Οικονομία

Μέτρα στήριξης για τουρισμό: Παράταση «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έως τέλη Σεπτεμβρίου

Ελλάδα τουρισμός νησιά

Από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση, ως προς τα μέτρα στήριξης για τους κλάδους τουρισμού-επισιτισμού:

Ρυθμίσεις που συνδέονται κατά κύριο λόγο με την πανδημία του κορωνοϊού και περιλαμβάνουν –μεταξύ άλλων- μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού (που έχουν ήδη ανακοινωθεί ώστε να υπάρχει ορατότητα για τις προθέσεις της Πολιτείας), η παράταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και η μεταφορά της ετήσιας κανονικής άδειας του 2020  προβλέπονται  σε τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, ως προς τα μέτρα στήριξης για τους κλάδους τουρισμού-επισιτισμού:

Ø  Εντάσσονται οι  εποχικά εργαζόμενοι που είχαν δικαίωμα επαναπρόσληψης και δεν επαναπροσλήφθηκαν σε ξενοδοχειακά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία ως οδηγοί κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, στην αποζημίωση ειδικού σκοπού με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για το ποσό αυτό.  Οι δικαιούχοι θα λάβουν το ποσό με υποβολή μονομερούς υπεύθυνης δήλωσής τους, χωρίς να απαιτείται υπεύθυνη δήλωση εργοδότη.

Ø  Για αυτούς που θα επαναπροσληφθούν για τους μήνες από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο,  δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν στο Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με κάλυψη επιπλέον και των εργοδοτικών εισφορών για το διάστημα που εργάζονται.

Ø  Οι λοιποί εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό και επισιτισμό, μη υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, θα μπορούν να ενταχθούν από 1η Ιουνίου και έως 6 μήνες από την πρόσληψή τους, στο πρόγραμμα των 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, ακόμα και με συμβάσεις μικρότερης διάρκειας του εξαμήνου, και με επιπλέον 200 ευρώ επιδότηση, πλέον της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα μέτρα:

Ø  Παρατείνεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μέχρι την 30η.9.2021 με αντίστοιχη κάλυψη των εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό για εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση κατά την 31η.3.2021.

Ø  Προβλέπεται η δυνατότητα μεταφοράς  μετά την 30η Ιουνίου το υπόλοιπο της αδείας του 2020 για όσους τελούσαν σε αναστολή, και συγκεκριμένα τμηματικά εντός του 2021 και του 2022, έως την 31η Δεκεμβρίου 2022, ώστε να ασκηθεί το δικαίωμα σύμφωνα με τον προγραμματισμό που ταιριάζει σε κάθε περίπτωση.

Ø  Παρατείνεται η θητεία των οργάνων Διοίκησης συνδικαλιστικών οργανώσεων, συνταξιοδοτικών οργανώσεων, εργοδοτικών οργανώσεων, μέχρι την 30η Οκτωβρίου 2021 (από 30 Ιουνίου 2021), εφόσον δεν έχουν στο μεταξύ μεσολαβήσει αρχαιρεσίες.

Ø  Ξεμπλοκάρεται η αποπληρωμή προγραμμάτων επανακατάρτισης του ΟΑΕΔ έως το 2020, η οποία στηριζόταν σε στοιχεία χορηγούμενα από τον ΕΦΚΑ (ως προς τις εισφορές της επιχείρησης), χρησιμοποιώντας αντί για αυτά τα στοιχεία που αποτυπώνονται στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις των επιχειρήσεων.

Ø  Αίρονται αντικίνητρα για την κατάρτιση με βραχυχρόνια προγράμματα των πρόσφατα εγγεγραμμένων ανέργων, καθώς προβλέπεται πλέον  ότι δεν απαιτείται να συντρέχει η προϋπόθεση να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανέργων τουλάχιστον για τέσσερις (4) μήνες κατά το τελευταίο 12μηνο.

Τέλος, στην τροπολογία περιλαμβάνονται και δυο ρυθμίσεις που αφορούν θέματα πρόνοιας και επιδοματικής πολιτικής. Πιο συγκεκριμένα:

Ø  Μετατίθεται χρονικά στο επόμενο σχολικό έτος (2021-2022) η προϋπόθεση συνεπούς φοίτησης του τέκνου για τη χορήγηση επιδομάτων παιδιού, στέγασης, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, λόγω των δυσκολιών που εμφανίστηκαν στον τρέχον σχολικό έτος εξαιτίας της πανδημίας.

Ø  Στο επίδομα αναδοχής, προβλέπεται η αναστολή χορήγησης των αναπηρικών προνοιακών επιδομάτων προς τους βιολογικούς γονείς, καθ’ όλη τη διάρκεια χορήγησης του επιδόματος αναδοχής, και η αντίστοιχη προσαύξηση του επιδόματος αναδοχής προς τον ανάδοχο.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Δήμαρχος της Μόσχας: Κήρυξε δημόσια αργία πέντε ημέρες

Ανακαλύφθηκε γιγάντιο άστρο – Απέχει 25.000 έτη φωτός από τη Γη και «αναβοσβήνει»

Αξιοποίηση Νεωρίων και Ενετικών Τειχών: "Έδωσαν τα χέρια" δήμαρχος και Υπουργός - φωτό