Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρύθμιση οφειλών: Σε… ρηχά νερά οι αναβιώσεις 72 και 120 δόσεων

Image
οφειλές
 clock 12:26 | 16/07/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Περιορισμένη απήχηση έχουν οι ρυθμίσεις οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, που βρίσκονται σε πλήρη ισχύ, καθώς η συμμετοχή των οφειλετών είναι μικρότερη από τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί.

Αν και βρισκόμαστε μόλις δύο εβδομάδες πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Ιουλίου, για την υποβολή της σχετικής αίτησης, τα στοιχεία που παρουσιάζει η «Ν» δείχνουν ότι οι ρυθμίσεις, εκτός της πάγιας των 24 δόσεων, δεν βρήκαν ακόμα την κατάλληλη πορεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ρύθμιση των 72 δόσεων έχει μόλις 19.000 αιτήσεις, για ρυθμισμένο ποσό που ανέρχεται στα 270 εκατ. ευρώ.

Ακόμα πιο λίγες είναι οι αναβιώσεις της ρύθμισης των 120 δόσεων, αφού έχουν υποβληθεί μόλις 12.000 αιτήσεις γι’ αυτό τον σκοπό. Μάλιστα, δεν θεωρείται δεδομένο ότι το σύνολο των αιτήσεων θα γίνει αποδεκτό, καθώς πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις επανένταξης στην εν
λόγω διαδικασία αποπληρωμής του χρέους. Ίδια κατάσταση και για τη ρύθμιση των 72 δόσεων που αφορά τα χρέη από την περίοδο του Covid – 19 με περίπου 29.000 αιτήσεις.

Μπορούν να ενταχθούν πάνω από 300.000 οφειλέτες

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αρχική εκτίμηση ήταν ότι μπορούν δυνητικά να ενταχθούν σε όλες τις ανωτέρω ρυθμίσεις περισσότεροι από 300.000 οφειλέτες. Αλλά έως τώρα έχουν ενταχθεί 60.000 σε όλες τις ρυθμίσεις, άρα κάτι λιγότερο από το 20%.

Ενδεικτικό του πλήθους των οφειλετών που βρίσκονται εκτός ρύθμισης, αν και έχουν σημαντικά χρέη προς την Κοινωνική Ασφάλιση, είναι το στοιχείο που αναδεικνύεται από την τελευταία διαθέσιμη έκθεση του ΚΕΑΟ, που αφορά το 1ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Μόνο τη ρύθμιση των 120 δόσεων, την έχουν χάσει συνολικά 282.503 οφειλέτες, με το ρυθμιζόμενο ποσό που τώρα βρίσκεται εκτός διαδικασίας, να ανέρχεται στα 3,06 δισ. ευρώ. Από αυτούς, μόλις οι 12.000 επέλεξαν να αναβιώσουν την παλιά ρύθμιση…

Προτιμούν την πάγια ρύθμιση

Αντίθετα, η «πάγια» ρύθμιση των 24 δόσεων φαίνεται ότι αφήνει ικανοποιημένους τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας καθώς έως τώρα έχουν υποβληθεί περίπου 120.000 αιτήσεις, με το ρυθμισμένο ποσό οφειλής, να ανέρχεται στα επίπεδα των 880 εκατ. ευρώ, συνολικά.

Σε κάθε περίπτωση οι ρυθμίσεις των 72 και των 120 δόσεων αφορούν μόνο όσους έχουν παλαιά χρέη. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι τα χρέη αυτά να τα είχαν εντάξει κατά το παρελθόν στη ρύθμιση των 120 δόσεων ή ακόμα και στη ρύθμιση των 72 δόσεων που εφαρμόστηκε για χρέη που δημιουργήθηκαν λόγω πανδημίας.

Ακριβέστερα, η αναβίωση παλαιότερων ρυθμίσεων (120 δόσεις) αφορά εκείνες τις μηνιαίες καταβολές που χάθηκαν μέχρι  01/02/2023. Για να ξεκινήσει η διαδικασία χωρίς να παρουσιαστούν εμπλοκές, πρέπει ο ενδιαφερόμενος να καταβάλλει το ποσό που αντιστοιχεί σε τουλάχιστον δύο μηνιαίες δόσεις της απολεσθείσας ρύθμισης. Η καταβολή για να θεωρηθεί ως εμπρόθεσμη θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της σχετικής αίτησης αναβίωσης. Το ποσό αυτό καλύπτει τις παλαιότερες δόσεις της απολεσθείσας ρύθμισης και θα αφαιρεθεί από το σύνολο του χρέους.

Οι νέες οφειλές

Εάν υπάρξουν στο μεταξύ και νέες οφειλές όμως, αυτές θα πρέπει ή να εξοφληθούν άπαξ, ή να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, το αργότερο μέχρι την 31 η Ιουλίου του τρέχοντος έτους. Μάλιστα, η πάγια ρύθμιση θα πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα και εν συνεχεία να αναβιώσει η παλαιά ρύθμιση.

Αναφορικά με τη ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών για μερικώς συνεπείς οφειλέτες που παραμένουν συνεπείς για τις υπόλοιπες ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, η δυνατότητα ένταξης αφορά μόνο για τυχόν οφειλές της περιόδου από τον Σεπτέμβριο 2021 έως Δεκέμβριο 2022. Δικαίωμα ένταξης υπάρχει όμως μόνο για τα όποια χρέη έχουν δημιουργηθεί την ανωτέρω περίοδο προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ), με εξαίρεση το νεοσύστατο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), που τέθηκε σε λειτουργία την 1 η Ιανουαρίου 2022.

Δικαίωμα ένταξης έχουν και οφειλέτες με χρέη εντός της ανωτέρω χρονικής περιόδου, οι οποίοι μπορεί να είχαν δημιουργήσει και προγενέστερες οφειλές. Όμως θα πρέπει αυτές ειδικά τις οφειλές να την έχουν ρυθμίσει μέχρι την 1 η Νοεμβρίου 2021 το αργότερο.

 

Διαβάστε επίσης:

Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Μέχρι 4 Αυγούστου επικαιροποιούνται οι καταστάσεις για Δημόσιο και ΕΦΚΑ

Υπουργείο Εργασίας: «Παγώνουν» τα επιτόκια για οφειλές προς ταμεία

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis