Οικονομία

Προβλήματα στο Taxis με τη ρύθμιση των 120 δόσεων

120 δόσεις

Σοβαρά προβλήματα παρουσιάζονται σε σχέση με την πρόσφατη ρύθμιση των 120 δόσεων, αφού φαίνεται ότι υπάρχουν τεχνικά θέματα με το σύστημα Taxis.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί από τους οφειλέτες του Δημοσίου που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση κι έχουν πληρώσει την πρώτη δόση, να μην εμφανίζονται στο σύστημα.

Με αυτό τον τρόπο, η καταβολή της πρώτης δόσης βρίσκεται στον “αέρα” αφού, λόγω τεχνικών προβλημάτων, δεν έχει αφαιρεθεί από το δοσολόγιο του Taxis.

Όπως επισημαίνουν λογιστές και φοροτεχνικοί, στην πρόσφατη ρύθμιση σε αρκετές περιπτώσεις, αν και φορολογούμενοι υπέβαλαν την αίτηση για υπαγωγή τους, το σύστημα δεν διασταύρωσε την πληρωμή με αποτέλεσμα η ρύθμιση να φαίνεται ότι δεν εξυπηρετείται.

Σημειώνεται ότι το ποσό ή τα ποσά που καταβλήθηκαν δεν χάνονται, αλλά δεν πρόκειται να αφαιρεθούν από τη ρύθμιση και θα βρίσκονται στον «αέρα» μέχρι να λυθεί το τεχνικό πρόβλημα.

Για αυτόν τον λόγο, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν στο Taxis εάν φαίνεται στο δοσολόγιό τους η αφαίρεση των ποσών των δόσεων που κατέβαλαν, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθούν στις ΔΟΥ που ανήκουν και ειδικότερα στο Τμήμα Εσόδων, προκειμένου να λύσουν το πρόβλημα που τυχόν έχει ανακύψει.
 

Οικονομία

Μισθοί: Τι αλλάζει από την 1η Ιανουαρίου - Ποιοι θα δουν αύξηση έως και 10%

Κατώτατος μισθός

Δύο πολύ σημαντικά μέτρα που αφορούν τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους. Πρόκειται για τη μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών και την αναστολή της επιβολής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Η ταυτόχρονη εφαρμογή των δύο αυτών μέτρων θα έχει ως συνέπεια να αυξηθούν κατά 1,45% έως 10,43% τα καθαρά ποσά των μηνιαίων μισθών που θα λάβουν από τον Ιανουάριο του 2021 εκατοντάδες χιλιάδες ιδιωτικοί υπάλληλοι.

Ειδικότερα, από την 1η-1-2021:
Οι μηνιαίες κρατήσεις ασφαλιστικών εισφορών θα μειωθούν κατά 8 έως 78 ευρώ για εργαζομένους με μικτές μηνιαίες αποδοχές από 650 έως 6.500 ευρώ.

Οι μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος θα παραμείνουν μηδενικές για εργαζομένους με μικτές μηνιαίες αποδοχές από 650 έως 780 ευρώ και θα αυξηθούν κατά 0,80 έως 34,32 ευρώ για εργαζομένους με μικτές μηνιαίες αποδοχές πάνω από 780 και έως 6.500 ευρώ. Οι μικρές αυτές αυξήσεις στις κρατήσεις φόρου εισοδήματος θα οφείλονται στο γεγονός ότι, εξαιτίας της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, από την 1η-1-2021 οι φορολογητέες μηνιαίες αποδοχές, δηλαδή αυτές που θα απομένουν μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών κρατήσεων, θα είναι αυξημένες. Έτσι, οι κρατήσεις φόρου εισοδήματος θα υπολογίζονται από την 1η-1-2021 επί αυξημένων φορολογητέων μηνιαίων αποδοχών με αποτέλεσμα να αυξηθούν.

 Οι μηνιαίες κρατήσεις ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα παραμείνουν μηδενικές για όσους εργαζομένους λαμβάνουν μικτές αποδοχές μέχρι 1.000 ευρώ το μήνα και θα μηδενιστούν πλέον και για όσους λαμβάνουν μικτές αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ, λόγω της προσωρινής κατάργησης της εισφοράς αυτής για τους μισθούς του 2021 στον ιδιωτικό τομέα.

Η προσωρινή κατάργηση των μηνιαίων κρατήσεων ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα θα ωφελήσει μόνο όσους εργαζομένους λαμβάνουν μικτά ποσά αποδοχών (ποσά μισθών πριν αφαιρεθούν οι κρατήσεις ασφαλιστικών εισφορών, φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης) άνω των 1.000 ευρώ το μήνα ή φορολογητέα ποσά αποδοχών άνω των 858 ευρώ το μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ καταψήφισαν την ρύθμιση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών