Οικονομία

Πρώτη κατοικία: Σπριντ για συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής

πρώτη κατοικία

Έως την επόμενη Παρασκευή θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το φλέγον ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Το υφιστάμενο πλαίσιο εκπνέει στα τέλη του μήνα και το οικονομικό επιτελείο έχει ζητήσει από τους θεσμούς την παράτασή του έως τα τέλη του έτους. Η απάντηση μέχρι στιγμής είναι σύμφωνα με πληροφορίες ένα κατηγορηματικό όχι, αλλά δεν αποκλείεται η διαπραγμάτευση να συνεχιστεί σε υψηλότερο επίπεδο, προκειμένου η κυβέρνηση να διασφαλίσει έστω μία μικρή παράταση και να αποτρέψει ένα κύμα πλειστηριασμών. 

Από το βήμα της Βουλής ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί τι ακριβώς θα γίνει. Όπως είπε η όποια απόφαση θα είναι προσεχτική. Αν και αρχικά η κυβέρνηση πίστευε ότι η βαθύτατη κρίση που πυροδοτεί η κρίση του νέου κορωνοϊού θα πείσει τους εκπροσώπους των θεσμών να επιτρέψουν την διατήρηση του πλαισίου προστασίας για λίγους μήνες ακόμη, ήρθε αντιμέτωπη με τη σθεναρή αντίσταση των Ευρωπαίων.

Όπως γράφει σήμερα η «Ναυτεμπορική» οι δανειστές απείλησαν με σύνταξη αρνητικής έκθεσης αξιολόγησης τον Μάιο, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην εκταμίευση της επόμενης δόσης των ANFAs και των SMPs ύψους περίπου 640 εκατομμυρίων ευρώ.

Μετά το χθεσινό ναυάγιο, η πρωτοβουλία των κινήσεων περνάει πλέον σε υψηλότερο επίπεδο -ακόμη και στο επίπεδο του πρωθυπουργού- καθώς θα πρέπει να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση μέσα στα επόμενα 24ωρα, δεδομένου ότι ο χρόνος λειτουργίας της πλατφόρμας για τα κόκκινα δάνεια εκπνέει στο τέλος του μήνα δηλαδή σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Οικονομία

Επίδομα θέρμανσης: Ανοίγει η πλατφόρμα – Ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα το πάρουν

επίδομα θέρμανσης

Εν αναμονή του ανοίγματος της πλατφόρμας για το επίδομα θέρμανσης είναι οι δικαιούχοι που φέτος, θα εισπράξουν το επίδομα όχι μόνο όσοι καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και αυτοί που καταναλώνουν άλλα επιδοτούμενα είδη καυσίμων θέρμανσης.

Ειδικότερα, όπως είχε προαναγγείλει στη Βουλή ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μέχρι και στα 700 ευρώ θα φτάνει το επίδομα για τις περιοχές με πολύ αυξημένες ανάγκες θέρμανσης.

Το επίδομα θα καταβληθεί και στα νοικοκυριά ανά την επικράτεια που καταναλώνουν φυσικό αέριο ή υγραέριο, ενώ τα νοικοκυριά ορεινών περιοχών, με πληθυσμό έως 2.500 κατοίκους, που καταναλώνουν καυσόξυλα ή pellet, θα λάβουν επίσης το επίδομα θέρμανσης.

Σημειώνεται ότι ο υπολογισμός του επιδόματος θέρμανσης αλλάζει ριζικά και, στο εξής, θα λαμβάνονται υπόψη οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή της χώρας.

Ο υπολογισμός του επιδόματος θα στηριχτεί σε έρευνα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η οποία υπολόγισε τις ανάγκες θέρμανσης σε 200.000 σημεία ανά την ελληνική επικράτεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Lockdown: Πέντε μέτρα στήριξης για τον Δεκέμβριο