Τρίτη 22 ΟΚΤ 2019 16:49
 • Ηρακλειο
  24°C
 • Χανια
  24°C
 • Ρεθυμνο
  24°C
 • Λασιθι
  24°C
Ekriti.gr Logo

Προς συμφωνία με τους θεσμούς για τα "κόκκινα" δάνεια

Προς συμφωνία με τους θεσμούς για τα "κόκκινα" δάνεια

kokkina-daneia.jpg

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες από την Αθήνα και τις Βρυξέλλες, "κλειδώνει", εκτός απροόπτου, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου το αργότερο η προώθηση του "ελληνικού" (και όχι ιταλικού, όπως υπενθυμίζουν από το ΥΠΟΙΚ) μοντέλου για την τιτλοποίηση του πρώτου μεγάλου όγκου NPEs, με βάση την πρόταση του ΤΧΣ/ΥΠΟΙΚ.

H υιοθέτηση του προσαρμοσμένου στα ελληνικά δεδομένα μοντέλου εγγύησης του Δημοσίου σε τιτλοποιημένα περιουσιακά στοιχεία –αυτό που αρχικά αναφερόταν ως ιταλικό μοντέλο (Assets Protection Scheme, APS)– έχει ήδη γίνει αντικείμενο τεχνικής επεξεργασίας από τις υπηρεσίες της DGComp. Η διαφορά με το ιταλικό μοντέλο αφορά το γεγονός ότι η πρόταση που έχουν υιοθετήσει ΤΧΣ/ΥΠΟΙΚ οφείλει να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι η πιστοληπτική διαβάθμιση του χρέους της χώρας είναι ακόμη non investment grade, σε αντίθεση με το ιταλικό μοντέλο.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται τόσο από παράγοντες στην DGComp όσο και από την πλευρά του ΥΠΟΙΚ, η επεξεργασία είναι πλέον "ώριμη" να καταλήξει σε οριστική απόφαση, μετά βεβαίως το "ΟΚ" που αναμένεται να δώσει η αρμόδια επίτροπος, κυρία Βεστάγκερ. Με βάση την πρόταση αυτή, το ελληνικό Δημόσιο εμπλέκεται μόνο στην παροχή εγγυήσεων, τις οποίες "αγοράζουν" οι τράπεζες και μόνο για το κομμάτι των senior ομολόγων που θα εκδοθούν. 

Το χαρακτηριστικό αυτό, άλλωστε, είναι που διαφοροποιεί το "ελληνικό σχήμα" από το αντίστοιχο "ιταλικό", καθώς το ιταλικό χρέος παραμένει –ακόμη– στην τελευταία βαθμίδα του investment grade ("ΒΒΒ").

Ο όγκος των τιτλοποιήσεων αρχικά είχε υπολογιστεί με το σχήμα αυτό ότι θα μπορούσε να αγγίξει τα 16 δισ. ευρώ, αλλά ήδη οι προσδοκίες κάνουν λόγο για ποσά που σταδιακά θα ξεπεράσουν τα 20 ή και 24-25 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρεται από τις εμπλεκόμενες πλευρές, ήτοι το ΥΠΟΙΚ και τις τράπεζες, η έγκριση του σχήματος αυτού θα προκαλέσει ένα θετικό σοκ στην τραπεζική αγορά, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που ξεκλειδώνει η θεσμική αντιμετώπιση για ένα τόσο μεγάλο μέρος του τραπεζικού προβλήματος που είναι τα NPEs αλλά, βέβαια, και τα NPLs.

Διαβάστε επίσης. . .

Την περαιτέρω ελάφρυνση της φορολογίας στην ακίνητη περιουσία από το 2020 εξετάζει η κυβέρνηση καθώς εκτιμάται ότι η...
Υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης θα βρεθούν το αμέσως προσεχές διάστημα 564.034 φορολογούμενοι...
Η «ηλεκτρονική επανάσταση» στη φορολογία, που δρομολογεί η ΑΑΔΕ με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής