Οικονομία

Πότε επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα

ευρωπη, θεσμοι

Μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του μήνα και μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον (21-23 Απριλίου) θα επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Τον Ιούλιο -το νωρίτερο- και εφόσον όλα πάνε καλά αναμένεται η απόφαση της ΕΚΤ για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Έκδηλη ήταν η ικανοποίηση χθες στις Βρυξέλλες για την καταρχήν απόφαση της περασμένης Παρασκευής για την Ελλάδα, που απεγκλώβισε τη διαδικασία της αξιολόγησης και απομάκρυνε τις ανησυχίες. Ωστόσο, όπως τονίζουν, επειδή το άτυπο ορόσημο για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας είναι η συνεδρίαση του Εurogroup της 22ας Μαΐου και με δεδομένες τις αργίες του Πάσχα, οι δύο πλευρές θα πρέπει να επιταχύνουν τα επόμενα βήματα.
Μετά την καταρχήν συμφωνία της Μάλτας η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα εξελίσσεται πλέον παράλληλα με τη συζήτηση για τον περαιτέρω προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.
Εν τω μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει ένα ξεκάθαρο τοπίο για το χρέος, έστω κι αν τα μέτρα υλοποιηθούν με τη λήξη του προγράμματος. Θεωρεί ότι η απόφαση του Εurogroup, του Μαΐου 2016 που αναφέρονταν σε παρεμβάσεις τριών σταδίων, χρειάζεται περαιτέρω διευκρίνιση στο σκέλος των μεσοπρόθεσμων μέτρων, δεδομένου ότι τα βραχυπρόθεσμα αποφασίστηκαν και βρίσκονται σε φάση υλοποίησης.

Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μία ανάσα από τις 900 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο

Ανοδικές τάσεις κατλεγραψαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου το οποίο ολοκλήρωσε την εβδομάδα οριακά κάτω από τις 900 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε με κέρδη 0,65% στις 899,58 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 68 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 40 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο +0,82% και στις 2.176,13 μονάδες, ενώ στο +1,29% και στις 1.322,45 μονάδες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,39% στις 591,98 μονάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Ποιους βγάζει εκτός η κυβέρνηση

- Συντάξεις Μαΐου: Ξεκινά σήμερα η καταβολή τους

Επιταγές: Αναστολή 60 ημερών και για τις επιταγές Μαΐου