Οικονομία

Πώς θα αποφύγετε την παγίδα των τεκμηρίων - Παραδείγματα

τεκμήρια

Παγίδα πρόσθετων φόρων αναμένεται να αποτελέσουν για μία ακόμη χρονιά τα τεκμήρια για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που ενώ τα πραγματικά τους εισοδήματα είναι πολύ πιο χαμηλά από εκείνα που ορίζει η Εφορία αυθαίρετα ως ελάχιστη ετήσια δαπάνη διαβίωσης, εντούτοις φορολογούνται επί πλασματικών εισοδημάτων με αποτέλεσμα να πληρώνουν φόρους που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

Η εφαρμογή των νέων τεκμηρίων ισχύουν από το 2010 και όλα τα προηγούμενα μνημονιακά χρόνια παραμένουν ίδια και απαράλλαχτα, τη στιγμή που τα εισοδήματα των πολιτών συνολικά και αποδεδειγμένα μέσω της ελληνικής στατιστικής αρχής έχουν υποστεί μείωση τουλάχιστον κατά 25% κατά μέσο όρο.

Για να αποφύγει κάποιος την πληρωμή έξτρα φόρου θα πρέπει να καλύψει τα τεκμήρια με διάφορους τρόπους, όπως είναι ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών, έσοδα από πώληση περιουσιακών στοιχείων ή γονικές παροχές και δωρεές χρηματικών ποσών οι οποίες όμως αποδεικνύονται με συμβολαιογραφική πράξη με ημερομηνία ως 31 Δεκεμβρίου 2018.

Τα τεκμαρτά εισοδήματα διαμορφώνονται ως εξής:

– Τεκμαρτό εισόδημα άγαμου: 3.000 ευρώ

– Τεκμαρτό εισόδημα παντρεμένου ζευγαριού: 5.000 ευρώ

– Τεκμήριο αυτοκίνητου: Από 4.000 ευρώ

– Τεκμήριο σπιτιού: Κατά μ.ο. 3.500 ευρώ

Τα τεκμήρια μπορούν όμως να οδηγήσουν τους πολίτες να πληρώσουν πρόσθετους φόρους για λιγότερες αποδείξεις που έχουν συγκεντρωθεί.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος έχει μηδενικό πραγματικό εισόδημα, αλλά έχει τεκμαρτό εισόδημα 9.000 ευρώ. Θα πρέπει να έχει μαζέψει αποδείξεις 900 ευρώ (9.000 Χ 10%). Αν έχει συγκεντρώσει μέσα στο προηγούμενο έτος 200 ευρώ αποδείξεις τότε θα κληθεί να πληρώσει «πέναλτι» φόρου 22% στη διαφορά (900 – 200 = 700 Χ 22% = 154 ευρώ)

Τα τρελά των τεκμηρίων
Σύμφωνα με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν πέρυσι, πολίτες δηλώνουν ετήσιο εισόδημα 75 δισ. αλλά φορολογούνται για 82,7 δισ. ευρώ.

Περισσότεροι από 1.800.000 πολίτες φορολογούνται με 7 δισ. πλασματικό εισόδημα, ενώ μεγάλα θύματα είναι οι άνεργοι και όσοι δηλώνουν ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ τον χρόνο.

Παραδείγματα αδικιών λόγω τεκμηρίων:

Μισθωτός με τεκμαρτά εισοδήματα: 10.500 ευρώ και πραγματικό εισόδημα: 4.200 ευρώ ετησίως. Θα πληρώσει φόρο: 411 ευρώ αντί για 0 ευρώ
Συνταξιούχος με τεκμαρτά εισοδήματα: 12.500 ευρώ και πραγματικό εισόδημα: 5.700 ευρώ ετησίως. Θα πληρώσει φόρο: 851,1 ευρώ αντί για 0 ευρώ
Τι φόρο θα πληρώσει μισθωτός με 2 παιδιά που θα πιαστεί φέτος στην παγίδα των τεκμηρίων
– Μισθωτός με 2 παιδιά: Ετήσιο εισόδημα 6.000 ευρώ

– Τεκμαρτό εισόδημα (Παντρεμένος, 1η κατοικία, πατρικό, ΙΧ): 12.510 ευρώ

– Φόρος στο τεκμαρτό εισόδημα: 750 ευρώ

– Θα πρέπει να μαζέψει και αποδείξεις: 1.376,5 ευρώ αντί για 600 ευρώ

– Πέναλτι φόρου σε λιγότερες αποδείξεις: 171 ευρώ

– Τελική φορολογική επιβάρυνση: 750 ευρώ + 171 ευρώ = 921 ευρώ
Πηγή: in.gr

Οικονομία

Μίχαλος: Το πρόβλημα της πανδημίας πρέπει να αντιμετωπισθεί με μια πολυδιάστατη πολιτική

μιχαλος

O πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος σχολίασε τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, για την στήριξη επιχειρήσεων που θα πληγούν από την επιβολή των νέων περιορισμών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Το πρόβλημα της πανδημίας πρέπει να αντιμετωπισθεί με μια πολυδιάστατη πολιτική, που θα στοχεύει πρωτίστως στην ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας και λιγότερο θα επιβάλει μέτρα που πλήττουν την αγορά και τους εργαζομένους και τελικά θα οδηγήσουν σε χειρότερα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα», είπε αρχικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κωνστανίνος Μίχαλος.

Αναλυτικά ο κ. Μίχαλος ανέφερε: «Η απόφαση για lockdown στις επιχειρήσεις εστίασης, ψυχαγωγίας και αθλητισμού είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημία, όχι μόνο στους συγκεκριμένους κλάδους, αλλά στο σύνολο της εθνικής μας οικονομίας, καθώς θα πληγεί σχεδόν το σύνολο της ελληνικής αγοράς.

Για παράδειγμα από το λουκέτο στην εστίαση και την ψυχαγωγία θα πληγούν και οι βιομηχανικές μονάδες τροφίμων και ποτών που θα χάσουν τους πελάτες τους -τα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας- ,όπως και πολλές άλλες παραγωγικές μονάδες που προμηθεύουν με διάφορα είδη τις επιχειρήσεις που θα κλείσουν λόγω της πανδημίας.

Οι πρωτοβουλίες για την ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζόμενων με στόχο την άμβλυνση των οικονομικών συνεπειών από τα νέα μέτρα για την πανδημία, που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, είναι ότι λιγότερο που θα μπορούσε να γίνει για να μην οδηγηθεί η ελληνική αγορά στον πλήρη αφανισμό και οι εργαζόμενοι στην πλήρη φτωχοποίηση και στην μακροχρόνια ανεργία. Τα μέτρα αυτά είναι μια ασπιρίνη για τις επιπτώσεις στην οικονομία της πανδημίας.

Το πρόβλημα της πανδημίας πρέπει να αντιμετωπισθεί με μια πολυδιάστατη πολιτική, που θα στοχεύει πρωτίστως στην ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας και λιγότερο θα επιβάλει μέτρα που πλήττουν την αγορά και τους εργαζομένους και τελικά θα οδηγήσουν σε χειρότερα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα».