Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλειστηριασμοί: Σε αναμονή 700.000… σφυράκια

Image
Τέλος Ιουνίου το ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας των ευάλωτων
 clock 12:36 | 29/01/2023 writer icon newsroom ekriti.gr

Στον πάγο μπαίνουν οι πλειστηριασμοί για περίπου 700.000 ακίνητα που έχουν τον ρόλο εμπράγματων εξασφαλίσεων για δάνεια ύψους περίπου 40 δισ. ευρώ, τα οποία τώρα βρίσκονται στα χέρια των funds. Ο Αρειος Πάγος δένει τα χέρια των funds να βγάζουν στο σφυρί ακίνητα, την ώρα που τρέχουν σχεδόν 789 πλειστηριασμοί για αυτή την εβδομάδα, από τους συνολικά 167.349 αναρτημένους.

Στην περίπτωση που ο Αρειος Πάγος αναγνωρίσει το δικαίωμα των διαχειριστών να δίνουν εντολές πλειστηριασμών, αναμένεται να σταματήσουν οι ανακοπές από τους δικηγόρους των δανειοληπτών που κατά 20% γίνονται δεκτές. Στην αντίθετη περίπτωση, ανοίγει ο δρόμος για να τεθούν οι servicers εκτός της διαδικασίας στα τιτλοποιημένα δάνεια. Ως προς το αποτέλεσμα, δεν αλλάζει η ουσία, δηλαδή δεν σταματούν οι πλειστηριασμοί, απλώς την εντολή για πλειστηριασμούς δεν θα την έχουν τα funds αλλά τα δικηγορικά γραφεία.

Παρ’ όλα αυτά, η εκκρεμότητα αυτή, σύμφωνα με στελέχη των εταιρειών διαχείρισης, έχει συμβάλει στην επιβράδυνση των ρυθμίσεων μέσω εξωδικαστικού και έχει ακυρώσει αρκετούς πλειστηριασμούς. Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί στενότητα στην ανάκτηση εσόδων από τα τιτλοποιημένα δάνεια, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ζημιές στο τραπεζικό σύστημα. Πάντως, μέχρι σήμερα οι τιτλοποιήσεις τρέχουν εντός στόχων, παρά τις δυσκολίες, πλην εκείνων που είχαν πραγματοποιηθεί πριν από την πανδημία. Σε εκείνες τις τιτλοποιήσεις παρατηρείται μικρή υστέρηση στις ανακτήσεις λόγω της αναστολής των πλειστηριασμών κατά τη διάρκεια των lockdown.

Το ίδιο έργο με τους πλειστηριασμούς

Τα τελευταία δύο χρόνια περισσότερα από 20 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων πέρασαν από τις ελληνικές τράπεζες σε εταιρείες διαχείρισης δανείων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για το 2022, από τους 52.595 προγραμματιζόμενους έγιναν τελικά 39.318, ενώ παράλληλα ο εξωδικαστικός μηχανισμός έχει αυξήσει τους ρυθμούς. Η προοπτική για τους επόμενους μήνες με βάση το βασικό σενάριο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει ότι στο επόμενο διάστημα των πέντε μηνών αναμένονται ρυθμίσεις 1,5 δισ. ευρώ, ενώ στο αισιόδοξο σενάριο αναμένονται ρυθμίσεις 1,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για την πορεία του το 2022, έχουν υποβληθεί 45.800 αιτήσεις, οι περισσότερες (14.571) στην Αττική, και έχουν ρυθμιστεί 6.400 αιτήματα.

Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο αναπληρωτής καθηγητής στη Νομική Σχολή (ΕΚΠΑ) Νίκος Παπασπύρου, «το κρίσιμο ερώτημα είναι αν μπορούν οι εταιρείες διαχείρισης (servicers) ναεπισπεύσουν οι ίδιες τους πλειστηριασμούς ή αν αυτό μπορούν να κάνουν οι(αλλοδαπές κατά βάση) εταιρείες που έχουν αποκτήσει τα δάνεια. Αν γίνειδεκτό ότι δεν έχουν τέτοιο δικαίωμα οι servicers, τότε ανακύπτει ζήτημακύρους για όσους πλειστηριασμούς έχουν γίνει, αρκεί βέβαια να έχειεπίκαιρα τεθεί ο ισχυρισμός ενώπιον των δικαστηρίων.

Το ευρύτερο πάντωςζήτημα είναι να διασφαλιστεί ότι ισχύουν κανόνες: κανόνες σαφείς πουρυθμίζουν ισόρροπα τα έννομα συμφέροντα όλων.Οι οφειλέτες ορθό είναι να συμβουλεύονται τους δικηγόρους τους. Κάθε υπόθεση έχει τη δική της ουσιαστική και δικονομική ιδιαιτερότητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ληξιπρόθεσμα χρέη: «Πυκνώνουν» πλειστηριασμοί και κατασχέσεις - «Πήρε φωτιά» το «EISPRAXIS»

Συνταξιούχοι: Έρχεται έξτρα μπόνους πριν από το Πάσχα - Ποιες ομάδες θα επωφεληθούν

Φορολογικές δηλώσεις: Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την έναρξη υποβολής τους - Οι ημερομηνίες «κλειδιά»

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2023 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis