Οικονομία

Πιτσιλής: Αυστηροποίηση ποινών και υψηλά πρόστιμα σε όσους ασκούν βία κατά ελεγκτών της ΑΑΔΕ

πιτσιλης ΑΑΔΕ.jpg

Αυστηροποίηση των ποινών και επιβολή υψηλών διοικητικών προστίμων σε όσους θα ασκούν βία κατά στελεχών της ΑΑΔΕ, που θα πραγματοποιούν τους απαραίτητους και νόμιμους ελέγχους θα εισηγηθεί τις επόμενες ημέρες, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, που επισκέφθηκε την πρωτεύουσα της Μαγνησίας και είχε συνάντηση και με τον τραυματισμένο ελεγκτή της ΔΟΥ Βόλου, ο οποίος δέχθηκε αναίτια επίθεση το βράδυ της Πέμπτης την ώρα του καθήκοντος μέσα σε κατάστημα εστίασης στον Πλατανιά του Νοτίου Πηλίου.

Ο τραυματίας ελεγκτής -εφοριακός περιέγραψε στον κ.Πιτσιλή πώς ακριβώς συνέβει το περιστατικό και πώς τον τραυμάτισε ο σύζυγος της ιδιοκτήτριας του καταστήματος όταν διαπιστώθηκαν οι φορολογικές παραβάσεις, με αποτέλεσμα από τα χτυπήματα να προκληθεί κάταγμα στο αριστερό χέρι.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ είπε προς ελεγκτή υπάλληλο (που είναι και πρόεδρος των εφοριακών υπαλλήλων Μαγνησίας) ότι η υπηρεσία είναι στο πλευρό του και πως θα του παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια για την αποκατάσταση της υγείας του.

Παρούσα στην επίσκεψη Πιτσιλή ήταν και η γυναίκα ελεγκτής που γλύτωσε την επίθεση με καρέκλα την τελευταία στιγμή και δήλωσε ότι "τίποτα δεν προμήνυε τέτοια εξέλιξη στον έλεγχο που κάναμε, αφού ήταν ίσως ο πιο ήσυχος έλεγχος που έχουμε κάνει. Μας έδωσε η κόρη της ιδιοκτήτριας του καταστήματος ό,τι ζητήσαμε, μέχρι την στιγμή που εμφανίσθηκε αιφνιδιαστικά ο σύζυγος της ιδιοκτήτριας.Μας προστάτευσαν και μας γλύτωσαν από τα χειρότερα, η κοπέλα, ο σύζυγός της και οι υπόλοιποι".

Παράλληλα ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής ακούγοντας αναλυτικά τα περί του συμβάντος στον Πλατανιά του Νοτίου Πηλίου δήλωσε ότι "αυταπατάται όποιος πιστεύει ότι με την βία θα αποθαρρύνει τα στελέχη μας, από το να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.Το μόνο που πετυχαίνει ένα τέτοιο άτομο είναι να πολλαπλασιάζει τις δυσμενείς συνέπειες για τον ίδιο.Τις επόμενες ημέρες θα δώσουμε στον υπουργό τις εισηγήσεις μας για την αυστηροποίηση των ποινών για όσους ασκούν βία,επειδή μπορεί να πιστεύουν ότι έτσι θα αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους".

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι για τις τρεις αποδείξεις που έλειπαν κατά τον έλεγχο στο συγκεκριμένο κατάστημα στον Πλατανιά, δεν προβλεπόταν πρόστιμο παρά μόνο 250 ευρώ, ενώ τώρα μετά τα όσα συνέβησαν προβλεπεται και σφράγισμα του καταστήματος ακόμη και ένα μήνα.

Οικονομία

Χρηματιστήριο: Πτώση 2,42% εν μέσω έντασης με Τουρκία

Ρεκόρ 20ετίας κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών το 2019.jpg

Η ένταση που προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο με το ερευνητικό σκάφος Oruc Reic “βούλιαξε” την αγορά με πτώση πάνω 2,42% στις 617,33 μονάδες.

Η ελληνική αγορά, για μια ακόμα φορά, ήταν απούσα από το πάρτυ των διεθνών αγορών καθώς στις ΗΠΑ αναμένεται νέο πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας.

Οι συνεχείς δηλώσεις, η έκδοση νέων ναυτιλιακών οδηγιών από την Τουρκία ήταν η αφορμή για την πτώση στην Αθήνα σε συνδυασμό με τα αυξημένα κρούσματα που θα οδηγήσουν σε νέα μέτρα.

Το ψυχροπολεμικό κλίμα με την έξοδο των πολεμικών πλοίων δημιούργησε άσχημο κλίμα στην αγορά με χαμηλού τζίρους στην αρχή, και αργότερα με άνοδο της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου στο 1,034%.

Τις πιέσεις δέχθηκαν φυσικά οι τραπεζικές μετοχές, αλλά και ορισμένα blue Chips του FTSE25 τα οποία σημείωσαν πτώση πάνω απο 4 -5%.

Οι μετοχές της Eurobank και του ΟΤΕ διασώθηκαν απο τον ftse25 καθώς η πρώτη έκλεισε με πτώση 1,33% στα 0,37 ευρω και διακίνηση 15,9 εκατ. μετοχών εκ των οποίων τα 7,1 εκατ. μετοχές ήταν πακέτο στα 0,37 ευρώ. Με πτώση 1,08% ο ΟΤΕ στα 12,86 ευρώ.

Στο κλείσιμο στις δημοπρασίες οι πιέσεις στις τράπεζες εντάθηκαν κυρίως σε Πειραιώς και Εθνική. Η πρώτη έχασε 7,56% στα 1,10 ευρώ και η Εθνική έχασε 6,17% στα 1,08 ευρώ. Με βουτιά 4,56% η Alpha bank στα 0,495 ευρώ.Βουτιά 4,8% ο Μυτιληναίος στα 7.70 ευρώ.

Με πτώση 2,19% η Γεκ -Τέρνα στα 5,80 ευρώ. Με βουτιά 4,59% η ΔΕΗ στα 3,702 ευρώ. Βουτιά 5.56% η Aegean στα 3,40 ευρώ. Με κέρδη 2,21% έκλεισε η Τέρνα Ενεργειακή στα 12 ευρω. Με άνοδο 1,06% ο Σαράντης στα 8,62 ευρώ. Οι συνολικές συναλλαγές ανήλθαν στα 41,8 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 2,6 εκατ. Ευρώ ήταν ένα πακέτο στην Eurobank.