Οικονομία

Παρεμβάσεις σε φόρους και ασφαλιστικό από το Σεπτέμβριο

ασφαλιστικό

Με το βλέμμα στο 2021 και φυσικά στις εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας, η κυβέρνηση στοχεύει να προχωρήσει στην εφαρμογή φοροελαφρύνσεων αλλά και να ανοίξει το ασφαλιστικό με παρεμβάσεις που θα συνιστούν μια νέα τολμηρή μεταρρύθμιση. 

Με αφετηρία τη φοροελάφρυνση της μισθωτής εργασίας και τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, το οικονομικό επιτελείο ζεσταίνει τις μηχανές προκειμένου να επαναφέρει τον σχεδιασμό για περιορισμό των βαρών, αλλά και να προετοιμαστεί για τις δημοσιονομικές δυσκολίες που φέρνει η μετά τον κορωνοϊό εποχή.

Η κυβέρνηση από τα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανακοινώσει ένα «συνδυαστικό» πακέτο, περιλαμβάνοντας ένα μείγμα μέτρων στήριξης για τους πληγέντες της πανδημίας, τη μονιμοποίηση φορολογικών παρεμβάσεων με σταδιακή ισχύ από το 2021, ενώ ως βασική προτεραιότητα αναδεικνύονται οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα, τόσο στις επικουρικές όσο και στον πρώτο αναδιανεμητικό πυλώνα.

Οι σχεδιασμοί είναι πάνω στο τραπέζι και οι προτάσεις αναμένονται να συζητηθούν με τις Βρυξέλλες μετά το τέλος του καλοκαιριού.

Στο υπό εξέταση πακέτο ελαφρύνσεων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση του τέλους επιτηδεύματος, η μείωση του ΕΝΦΙΑ και φυσικά η στήριξη της μισθωτής εργασίας.

Ανάμεσα στις προτεραιότητες είναι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την τόνωση της απασχόλησης και τη μείωση της αδήλωτης εργασίας.

Οικονομία

Στο τραπέζι αλλαγές στα εργασιακά τον Νοέμβριο

υπουργείο Εργασίας

Αντίστροφη μέτρηση το πολύ ενάμιση μήνα έχει ξεκινήσει για την ψήφιση και εφαρμογή της νέας εργασιακής μεταρρύθμισης με αιχμή τις υπερωρίες, το ωράριο και τον συνδικαλιστικό νόμο.

Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν  πως το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να διευκολύνει την επιχειρηματικότητα στον ιδιωτικό τομέα, προγραμματίζεται να έρθει σε δημόσια διαβούλευση το αργότερο έως την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, ενώ η ψήφισή του αναμένεται στο α' δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως από εργοδοτικούς κύκλους έχουν πέσει στο τραπέζι των πρώτων επαφών με το υπουργείο Εργασίας προτάσεις, μεταξύ άλλων, σε 3 βασικά πεδία.

Το πρώτο πεδίο αφορά το "καθεστώς" των υπερωριών. Έχει τεθεί ζήτημα αύξησης του ορίου των υπερωριών, κατάργησης της διαδικασίας έγκρισής τους από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας και εξόφλησής τους με μη χρηματικούς όρους (π.χ. ημέρες επιπλέον αδείας) και, έτσι, της μείωσης του κόστους τους. Το δεύτερο πεδίο αφορά το ωράριο, όπου υπάρχει εισήγηση για ευελιξία με πρωτοβουλία του ίδιου του εργαζομένου, χωρίς όμως την καταστρατήγηση του 40ωρου. Κατά τρίτον, το πεδίο των αλλαγών αφορά τον συνδικαλιστικό νόμο, και συγκεκριμένα την ψηφιοποίηση των μητρώων μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Δηλώσεις Μητσοτάκη - Βρούτση 

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δηλώσει πως "λίγοι θα είχαν αντίρρηση στο να μπορούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να έχουν περισσότερη ευελιξία, εφόσον το επιθυμούν οι ίδιοι, στο πώς κατανέμουν τον χρόνο τους. Χωρίς αυτό, σε καμία περίπτωση, να σημαίνει κατάργηση του 8ώρου". Επίσης, τόνισε πως "λίγοι μπορεί να έχουν αντίρρηση στο γεγονός ότι ένας συνδικαλιστικός νόμος, ο οποίος, εάν δεν κάνω λάθος, είχε ψηφιστεί το 1982, χρειάζεται επιτέλους κάποιον ουσιαστικό εξορθολογισμό".