Οικονομία

"Παρασκευή ή Δευτέρα η νέα λίστα μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα"

younger.jpg

Την εκτίμηση του πως σύντομα η ελληνική κυβέρνηση θα παραθέσει πλήρη λίστα απτών μεταρρυθμίσεων στους εταίρους της, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από το έδρανο της μικρής ολομέλειας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.
 
Ο Πρόεδρος Γιούνκερ που είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Τσίπρα το βράδυ της Τρίτης 24 Μαρτίου, μετέφερε την δέσμευση του πρωθυπουργού για παρουσίαση των επίμαχων μεταρρυθμίσεων την Παρασκευή ή την Δευτέρα, έτσι ώστε να εξεταστούν από τις τεχνικές ομάδες και φτάσουμε σε κάποια τελική απόφαση.
 
Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Γιούνκερ δήλωσε τα εξής: «Η Ελλάδα πρέπει να μας παρουσιάσει έναν κατάλογο με άμεσα υλοποιήσιμες μεταρρυθμίσεις. Συνομίλησα με τον πρωθυπουργό Τσίπρα χθες το βράδυ και μου ανακοίνωσε πως είναι έτοιμος να παρουσιάσει έναν πλήρη κατάλογο τη Παρασκευή ή την ερχόμενη Δευτέρα.»
 
«Ο κατάλογος θα εξεταστεί από τεχνικές ομάδες που θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη συγκέντρωσης στοιχείων στην Αθήνα και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να τον εξετάσουν πολύ προσεκτικά και να προχωρήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.»
 
«Ήμουν πολύ απαισιόδοξος τις προηγούμενες εβδομάδες γιατί δεν υπήρχε κανέναν βήμα προόδου αλλά τώρα περάσαμε ευτυχώς σε μια διαδικασία εξομάλυνσης και ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε ένα αίσιο τέλος για την αγαπημένη μου Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.»
 
Όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, Από τη πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ εξέφρασε την πίστη του πως ανακτήθηκε η αναγκαία εμπιστοσύνη και απόφευχθηκαν τα χειρότερα. Επίσης μετέφερε την πρόταση του για σύγκλιση ειδικής ομάδας στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, ή ακόμα και νέα έκτακτη Σύνοδο για την Ελλάδα, κάτι όμως που οι υπόλοιποι ηγέτες απέρριψαν.
 
Συγκεκριμένα ο πολωνός πρόεδρος δήλωσε πως:
 

«Ήταν πολύ σημαντική για την Ελλάδα η άτυπη συνεδρίαση που έγινε έπειτα από αίτημα του πρωθυπουργού Τσίπρα (σσ. στη Σύνοδο Κορυφής 19-20 Μαρτίου). Ανακτήθηκε η εμπιστοσύνη και αποφύγαμε τα χειρότερα επιταχύνοντας την εφαρμογή του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και ο Αλέξης Τσίπρας μας υποσχέθηκε επιπρόσθετα μέτρα το συντομότερο. Ευελπιστούμε έτσι να ανοίξει ο δρόμος.»
 
«Την επόμενη μέρα πρότεινα να γίνει ειδική σύσταση ομάδας του Συμβούλιου για να συζητηθεί η Ελλάδα (έτσι ώστε να εμπλακούν και οι πλευρές που δεν ήταν παρούσες στην οχταμερή συνάντηση)  το συντομότερο, όμως οι υπόλοιποι ηγέτες το αρνήθηκαν.

Οικονομία

ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα για επανένταξη στις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων

ΑΑΔΕ

Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (myBusinessSupport) για την επανένταξη των πληγέντων από την πανδημία στις ρυθμίσεις των 100 & 120 δόσεων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, ” δυνατότητα να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων (νόμοι 4321/2015 και 4611/2019 αντίστοιχα) έχουν, από σήμερα και έως τις 30 Σεπτεμβρίου, οι φορολογούμενοι, που επλήγησαν από την πανδημία του COVID-19 και τέθηκαν εκτός αυτών των ρυθμίσεων από 01/03/2020 έως και 31/07/2021.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων άνοιξε τη σχετική εφαρμογή, μέσω του myBusinessSupport. Σημειώνεται ότι, για την επανένταξή τους, απαιτείται η καταβολή, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021, της δόσης του Αυγούστου”.

Μεταξύ άλλων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν για τις ρυθμίσεις των 100 & 120 δόσεων τα εξής:

Οι δικαιούχοι

Ο νόμος αφορά σε όσους απώλεσαν ρυθμίσεις το χρονικό διάστημα Μαρτίου 2020 έως και Ιουλίου 2021 με την προϋπόθεση ότι:
-Μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα Σεπτεμβρίου 2021 έχουν καταβληθεί η δόση μηνός Αυγούστου 2021 μαζί με τη δόση του μηνός Σεπτεμβρίου 2021.

-Έχουν τακτοποιήσει ή εξοφλήσει με νόμιμο τρόπο τις λοιπές ληξιπρόθεσμες οφειλές τους μέχρι 31-12-2020. Ως «νόμιμος τρόπος τακτοποίησης» λαμβάνεται υπόψη ακόμη και η υπαγωγή απλήρωτων δόσεων των ρυθμίσεων των λοιπών αυτών οφειλών στο -προβλεπόμενο από άλλες έκτακτες διατάξεις- καθεστώς αναστολής πληρωμών μέχρι και τις 31-12-2021.

-Έχουν εξοφλήσει όλες σχεδόν τις προ πανδημίας κορονοϊού μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης των 100 δόσεων ή 120 δόσεων ως εξής:
α.όλες τις δόσεις που έληξαν μέχρι την 31η-12-2019 για τη ρύθμιση του ν.4321/2015 και
β.όλες τις δόσεις που έληξαν μέχρι την 31η-1-2020 για τη ρύθμιση του ν.4611/2019.
-Έχασαν τον Απρίλιο του 2021 τη δεύτερη ευκαιρία να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις τους αυτές, όπως προέβλεπαν οι διατάξεις του άρθρου 291 του ν. 4738/2020, επειδή δεν υπέβαλαν τις σχετικές αιτήσεις μέχρι τις 31-12-2020

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλλάζει ο «χάρτης» των ελληνικών εξαγωγών

Σούπερ μάρκετ: Αυξήθηκε ο τζίρος - Πού ξόδεψαν περισσότερα χρήματα οι καταναλωτές

Τουρισμός - ΤτΕ: Εκτοξεύτηκαν τα έσοδα τον Ιούλιο – Ανήλθαν στα 2,275 δισ.

ESPA BANNER