Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολονύχτιο θρίλερ στο Eurogroup για να γεφυρωθεί το χάσμα Σόιμπλε-ΔΝΤ

Image
eurogroup
 clock 23:30 | 22/05/2017
writer icon newsroom ekriti.gr

Αγρια νύχτα απόψε στις Βρυξέλλες καθώς στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup, διεξάγονται παράλληλες, πολυεπίπεδες και πολυμερείς διαβουλεύσεις προκειμένου να αποφασίσει τελικά το ΔΝΤ αν θα μετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

Τα «μηνύματα» πριν την έναρξη του Eurogroup έδειχναν ότι δύσκολα θα επιτευχθεί συνολική συμφωνία, δηλαδή να εγκριθεί η εκταμίευση δόσης έπειτα από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, αλλά και να καθοριστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

Συνεχείς, διμερείς και πολυμερείς επαφές πραγματοποιούνται από τις 19:00 στο περιθώριο του Eurogroup. Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε τετραμερή σύσκεψη με τον Πολ Τόμσεν, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον νέο υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ.

Στόχος των επαφών είναι να βρεθεί μια συμβιβαστική πρόταση για συμφωνία που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Οι επαφές συνεχίζονται ακόμα σε διάφορα επίπεδα και με διαφορετικές συνθέσεις, ανέφερε η ίδια πηγή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, όσο περνά η ώρα τα πράγματα δείχνουν να πηγαίνουν χειρότερα για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της «Καθημερινής» Ελένη Βαρβιτσιώτη το πρώτο draft του κειμένου του Eurogroup ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2% του ΑΕΠ την περίοδο 2023-2060! Το δεύτερο προσχέδιο ανέφερε πλεονάσματα 2,2% του ΑΕΠ για την περίοδο 2023-2060.

Αν και όλα δείχνουν ότι η εκταμίευση της δόσης θα εγκριθεί σήμερα- το δήλωσε και ο Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος ενώ νωρίτερα το EuroWorking Group είχε επικυρώσει την έκθεση των Θεσμών για τα προαπαιτούμενα- αλλά θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο να πειστεί το ΔΝΤ να μπει στο πρόγραμμα, που είναι και ο βασικός στόχος της συζήτησης, όπως σημειώνει το Reuters.

Το Ταμείο θέλει από την ευρωζώνη να δεσμευθεί τώρα, με λεπτομέρειες, σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ακόμη κι αν αυτό γίνει το 2018. Ομως, το Βερολίνο αντιδρά, όπως και αρκετές ακόμη χώρες, που θέλουν να διατηρήσουν ένα μέσο πίεσης στην ελληνική κυβέρνηση, ώστε να είναι βέβαιοι ότι θα υλοποιήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί έως το 2018.  

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Eurogroup γράφουν και σβήνουν προκειμένου να καταλήξουν σε ένα προσχέδιο κοινής ανακοίνωσης, με δύο να έχουν ήδη απορριφθεί, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis