Οικονομία

Οι Έλληνες εφοπλιστές έκαναν αγορές πλοίων με 2,3 δισ. δολάρια

φωτο αρχείου

Με ντεμαράζ διαρκείας ο Έλληνες εφοπλιστές πήραν κεφάλι στις αγοραπωλησίες πλοίων αφήνοντας πίσω τους Κινέζους οι οποίοι το 2020 εμφανίζονται ιδιαίτερα δραστήριοι.

Πιο συγκεκριμένα,  σύμφωνα με το ναυλομεσιτικό οίκο  Allied  οι Έλληνες έως και την 25η Οκτωβρίου έχουν αγοράσει 158 συνολικά πλοία εκ των οποίων  με 92 φορτηγά, 50 δεξαμενόπλοια, 13 containerships και τρία υγραεριοφόρα.

Έχουν επενδύσει 2,517 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι Κινέζοι πέρασαν στη δεύτερη θέση τόσο με βάση των αριθμών πλοίων όσο και  με τα ποσά που έχουν επενδύσει. Ειδικότερα έχουν δώσει 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά συνολικά  135 πλοία εκ των οποίων 89 είναι φορτηγά, 36 δεξαμενόπλοια και 10 μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Η παγκόσμια υγειονομική κρίση έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιαστεί επιβράδυνση στον τομέα των αγοραπωλησιών πλοίων σε σύγκριση με το 2019 ακολουθώντας τις μειωμένες παραγγελίες για ναυπηγήσεις.

Ειδικότερα σύμφωνα με το ναυλομεσιτικό οίκοι Allied, το 10μηνο Ιανουάριος-Οκτώβριος  του 2019 είχαν δοθεί 15,6 δισεκατομμύρια δολάρια για την απόκτηση 1.198 πλοίων παντός τύπου.

Για το 2020 τα κεφάλαια ανέρχονται στα 13,788 δισεκατομμύρια δολάρια για αγορά 922 πλοίων.

Από αυτά 409 είναι φορτηγά που έχουν και τη μερίδα του λέοντος, 306 δεξαμενόπλοια 92 μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και 31 υγραεριοφόρα.

Η γενική συγκριτική εικόνα σε σχέση με το 2019 δείχνει ότι οι επενδυτικοί ρυθμοί στις αγοραπωλησίες ανέκαμψαν  μετά τη χαλάρωση, μέσα στο καλοκαίρι, των μέτρων κατά του κορωνοϊού. Όμως ήρθε  το δεύτερο κύμα και οι αναλυτές είναι διστακτικοί για το άμεσο μέλλον.

 

Οικονομία

e-ΕΦΚΑ: Σε ισχύ η ρύθμιση των 72 δόσεων

ΕΦΚΑ

Σε ισχύ τέθηκε από σήμερα η νέα ρύθμιση για τους πληγέντες από την πανδημία ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, η οποία επιτρέπει τον διακανονισμό των οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ σε έως και 72 μηνιαίες δόσεις.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, η ρύθμιση αφορά οφειλές που δημιουργήθηκαν, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού εντός της χρονικής περιόδου Φεβρουαρίου 2020 έως Ιουνίου 2021, με την προϋπόθεση να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και να έχουν διαβιβαστεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Σημειώνεται ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία προσδιορισμού των οφειλών για 767.645 μη μισθωτούς για το χρονικό διάστημα από 01.01.2020 έως 30.09.2021, η ένταξη των οποίων στο ΚΕΑΟ ξεκίνησε επίσης από 01.12.2021. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι οφειλές Φεβρουαρίου-Μαρτίου-Απριλίου–Μαΐου 2020, που είχαν τεθεί σε αναστολή είσπραξης, δεν εντάσσονται στην εν λόγω ρύθμιση, καθώς δεν θεωρούνται ληξιπρόθεσμες. Η περίοδος αναστολής είσπραξης αυτών των οφειλών λήγει στις 31/12/2021.

Νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ -Οι 8 μεγάλες αλλαγές που έρχονται
«Ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι ότι παρακολουθείται αυτοτελώς, χωρίς να επηρεάζεται από την ύπαρξη τρεχουσών οφειλών ή την τήρηση άλλων παράλληλων ρυθμίσεων του ίδιου οφειλέτη. Για τον λόγο αυτό, έχει δημιουργηθεί ξεχωριστός ειδικός κωδικός πληρωμής, ο οποίος συνδέεται αποκλειστικά με τη συγκεκριμένη ρύθμιση και θα πρέπει να χρησιμοποιείται από τους οφειλέτες για την καταβολή των δόσεων», επισημαίνει ο e-ΕΦΚΑ.

Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται, μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΚΕΑΟ. Για οφειλέτες που τυχόν εξαιρούνται από την πιστοποίηση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΚΕΑΟ η αίτηση θα μπορεί να υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, κλείνοντας ένα ηλεκτρονικό ραντεβού μέσα από τον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ.

 ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κρήτη - Μετάλλαξη Όμικρον: Με ήπια συμπτώματα στο σπίτι του ο ασθενής

Κορωνοϊός - Μετάλλαξη Όμικρον: Η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ για το κρούσμα στα Χανιά

Σεισμός - Αρκαλοχώρι: Καταγγέλουν μειωμένο αριθμό οικίσκων

 

ESPA BANNER