Οικονομία

Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και ποιοι θα πληρώσουν το «μάρμαρο»

ΕΝΦΙΑ

Αντίστροφη μέτρηση για τον οικονομικό επιτελείο με τους δανειστές να επιστρέφουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα για το δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων της τέταρτης αξιολόγησης. Το υπουργείο Οικονομικών ανεβάζει ταχύτητες καθώς ΕΝΦΙΑ και νέες αντικειμενικές αξίες αναμένεται να βρεθούν στο «τραπέζι» των συζητήσεων με τους θεσμούς και να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.

Τόσο οι αντικειμενικές αξίες όσο και ο προσδιορισμός του ΕΝΦΙΑ προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διότι αποτελούν ένα από τα βασικά πλέον προαπαιτούμενα στη διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν μαζέψει τους φακέλους και περιμένουν από την επόμενη εβδομάδα να συζητήσουν το θέμα με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών ώστε να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται προφανώς στους νέους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών, έχει ετοιμάσει τους «φακέλους» με τις νέες αντικειμενικές αξίες, ενώ οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα τρέξουν μια δοκιμαστική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για το 2018. Βάση υπολογισμού θα αποτελέσουν οι νέες τιμές ζώνης. Το αποτέλεσμα που θα δώσει τεστ προσομοίωσης θα είναι καθοριστικό.

Θα κρίνει που θα μπει κόφτης στις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών και για ποιους θα χτυπήσει η καμπάνα των αυξήσεων. Πιο συγκεκριμένα αν η δοκιμαστική εκκαθάριση βγάλει χαμηλότερο φόρο από τα 3,1 δισ. ευρώ της περσινής εκκαθάρισης τότε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να λάβει αποφάσεις.

Στην Καραγιώργη Σερβίας, αρμόδιες πηγές λένε ότι δεν χρειαστούν διορθώσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ και τα φετινά εκκαθαριστικά θα είναι πανομοιότυπα με τα περυσινά.
Όσο για τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας περί απαλλαγής των μικρών ιδιοκτησιών από ΕΝΦΙΑ και μετάβαση σε ένα νέο σύστημα ενιαίου φόρου ακινήτων, οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν πως δεν είναι της παρούσης, ούτε καν ως σκέψη δεν υπάρχει για το 2019.

Τα σενάρια

Στο πλαίσιο αυτό, σενάρια επί σεναρίων έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου οι όποιες αλλαγές να μη φέρουν αναταράξεις στην κυβέρνηση.

Το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στους νέους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ και αυτό διότι η κυβέρνηση φοβούμενη το πολιτικό κόστος θα προσπαθήσει να «προστατεύσει» τους μικροϊδιοκτήτες ακινήτων.
Ένα σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν μικρή ακίνητη περιουσία, ενώ να αυξηθεί σε όσους έχουν περιουσία πάνω από 200.000 – 300.000.

Όλα αυτά θα συζητηθούν την επόμενη εβδομάδα με την έλευση των θεσμών στην Αθήνα. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι και ο φετινός εισπρακτικός στόχος παραμένει αμετάβλητος στα 2,65 δισ. ευρώ και αυτή θα είναι η βάση των συζητήσεων με τους δανειστές.

Η κυβέρνηση θέλει να αντικαταστήσει τον σημερινό τρόπο υπολογισμού με έναν νέο ο οποίο θα επιβάλλει τον φόρο όχι ανά τετραγωνικό όπως συμβαίνει σήμερα αλλά με βάση την αξία των ακινήτων. Ένας τέτοιος φόρος (ο οποίος προφανώς θα έφερε και διαφορετικό όνομα προκειμένου να υλοποιηθεί και η προεκλογική εξαγγελία για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ) θα προέβλεπε ένα μικρό αφορολόγητο της τάξεως των 50.000 ευρώ ικανό όμως να απαλλάξει πάνω από δύο εκατομμύρια πολίτες από τον ΕΝΦΙΑ και συντελεστές υψηλούς για τις περιουσίες άνω των 200-300.000 ευρώ προκειμένου να συγκεντρωθούν τα έσοδα από περίπου 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με οικονομική εξόντωση.

Εϊναι εξαιρετικά αμφίβολο αν οι δανειστές θα δεχτούν ένα τέτοιο σενάριο καθώς πάγια επιθυμία τους είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και όχι η συρρίκνωσή της. Όσοι λιγότεροι είναι αυτοί που καλούνται να πληρώσουν, τόσο μικρότερες είναι οι πιθανότητες να διατηρηθούν οι συντελεστές εισπραξιμότητας στο ύψος τους.
Πηγή: dikaiologitika.gr

Οικονομία

e-ΕΦΚΑ: Σε ισχύ η ρύθμιση των 72 δόσεων

ΕΦΚΑ

Σε ισχύ τέθηκε από σήμερα η νέα ρύθμιση για τους πληγέντες από την πανδημία ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, η οποία επιτρέπει τον διακανονισμό των οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ σε έως και 72 μηνιαίες δόσεις.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, η ρύθμιση αφορά οφειλές που δημιουργήθηκαν, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού εντός της χρονικής περιόδου Φεβρουαρίου 2020 έως Ιουνίου 2021, με την προϋπόθεση να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και να έχουν διαβιβαστεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Σημειώνεται ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία προσδιορισμού των οφειλών για 767.645 μη μισθωτούς για το χρονικό διάστημα από 01.01.2020 έως 30.09.2021, η ένταξη των οποίων στο ΚΕΑΟ ξεκίνησε επίσης από 01.12.2021. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι οφειλές Φεβρουαρίου-Μαρτίου-Απριλίου–Μαΐου 2020, που είχαν τεθεί σε αναστολή είσπραξης, δεν εντάσσονται στην εν λόγω ρύθμιση, καθώς δεν θεωρούνται ληξιπρόθεσμες. Η περίοδος αναστολής είσπραξης αυτών των οφειλών λήγει στις 31/12/2021.

Νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ -Οι 8 μεγάλες αλλαγές που έρχονται
«Ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι ότι παρακολουθείται αυτοτελώς, χωρίς να επηρεάζεται από την ύπαρξη τρεχουσών οφειλών ή την τήρηση άλλων παράλληλων ρυθμίσεων του ίδιου οφειλέτη. Για τον λόγο αυτό, έχει δημιουργηθεί ξεχωριστός ειδικός κωδικός πληρωμής, ο οποίος συνδέεται αποκλειστικά με τη συγκεκριμένη ρύθμιση και θα πρέπει να χρησιμοποιείται από τους οφειλέτες για την καταβολή των δόσεων», επισημαίνει ο e-ΕΦΚΑ.

Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται, μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΚΕΑΟ. Για οφειλέτες που τυχόν εξαιρούνται από την πιστοποίηση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΚΕΑΟ η αίτηση θα μπορεί να υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, κλείνοντας ένα ηλεκτρονικό ραντεβού μέσα από τον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ.

 ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κρήτη - Μετάλλαξη Όμικρον: Με ήπια συμπτώματα στο σπίτι του ο ασθενής

Κορωνοϊός - Μετάλλαξη Όμικρον: Η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ για το κρούσμα στα Χανιά

Σεισμός - Αρκαλοχώρι: Καταγγέλουν μειωμένο αριθμό οικίσκων

 

ESPA BANNER