Οικονομία

Ο Γ. Πιτσιλής πρόεδρος του Ενδο-Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φορολογικών Διοικήσεων

πιτσιλής

Τιμητική  διάκριση  για  την  Ελλάδα  αποτελεί  η  επιλογή  για  την  Προεδρία  του  Ενδο-Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φορολογικών Διοικήσεων (Intra-european  Organization  of  Tax Administrations, ΙΟΤΑ) για την περίοδο 2019-2020, του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή. 

Ο IOTA είναι πανευρωπαϊκός Οργανισμός με 44 κράτη μέλη, ο οποίος παρέχει στα μέλη του εξειδικευμένη πλατφόρμα ανταλλαγής εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών σε κομβικής σημασίας  θέματα  και  τρέχουσες  εξελίξεις  σχετικά  το  έργο  και  τις  προκλήσεις  των φορολογικών διοικήσεων.Παράλληλα, ο ΙΟΤΑ προωθεί τη συνεργασία, τόσο μεταξύ των μελών του, όσο και με άλλους  ευρωπαϊκούς  και  διεθνείς  οργανισμούς,  όπως  η  Ευρωπαϊκή  Επιτροπή,  ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Στόχος του είναι να βοηθά τα μέλη του να αναπτύσσουν τις βέλτιστες και πιο σύγχρονες πρακτικές για την είσπραξη των φορολογικών εσόδων, να διασφαλίζουν και να ενισχύουν τη συμμόρφωση των φορολογουμένων και να παρέχουν ταυτόχρονα υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες. Η ανάληψη της Προεδρίας του ΙΟΤΑ από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και τον κύριο  Πιτσιλή  αποτελεί  μια  σημαντική  διάκριση  για  την  Ελλάδα  και  την  ελληνική φορολογική διοίκηση. 

Η θητεία θα ολοκληρωθεί με τη διοργάνωση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού, το καλοκαίρι του 2020, στη χώρα μας.Όπως δήλωσε ο κ. Πιτσιλής: "Πέραν της σημαντικής διάκρισης για την Ελλάδα και την ΑΑΔΕ, και τη μεγάλη τιμή για εμένα προσωπικά, η εκλογή μου στην Προεδρία του ΙΟΤΑ αποτελεί την  αναγνώριση  της  δουλειάς,  που  γίνεται  στην  Αρχή  από  το  σύνολο  των  12.000 εργαζομένων της, τους οποίους και ευχαριστώ θερμά. Αποτελεί, όμως, και σημαντική πρόκληση για την ελληνική φορολογική διοίκηση. Στο δωδεκάμηνο αυτό θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση επίλυσης θεμάτων, που απασχολούν τις φορολογικές διοικήσεις διεθνώς, αλλά και θα επιδιώξουμε τη βελτιστοποίηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό της συνεργασίας μεταξύ των κρατών -μελών του Οργανισμού".

Οικονομία

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Ποιοι πληρώνονται σήμερα

αποζημίωση

Εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης, ύψους 40.756.800 ευρώ, από τον Ε.Φ. 1033-501-0000000, ΑΛΕ 2310989899 οικονομικού έτους 2020, προκειμένου να προχωρήσει η πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε 50.946 δικαιούχους.

Από αυτούς οι 2.255 δικαιούχοι αφορούν αναστολές συμβάσεων Μαρτίου-Απριλίου 2020 ποσού 1.804.000 ευρώ και οι 48.691 δικαιούχοι αφορούν ειδικές περιπτώσεις ποσού 38.952.800 ευρώ. Αυτό προβλέπει απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, σύμφωνα με την οποία η πίστωση θα γίνει σήμερα 5 Ιουνίου.