Οικονομία

Νέες φορο-ελαφρύνσεις σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο

Υπουργείο Οικονομικών

Στο προεκλογικό του πρόγραμμα επιστρέφει το κυβερνών κόμμα από το 2022, ξεκινώντας τη σταδιακή μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών.  Σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση εισφορών, κατάργηση τέλος επιτηδεύματος, μείωση του ΕΝΦΙΑ και φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις περιλαμβάνει ο κυβερνητικός σχεδιασμός.

Η διασφάλιση της ρήτρας διαφυγής και για το 2022 επιτρέπει στο οικονομικό επιτελείο να σχεδιάζει μέτρα ελάφρυνσης και για την επόμενη χρονιά, έστω και αν αυτά εξακολουθήσουν να έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Ωστόσο, τα προσωρινά μέτρα του 2022 θα λάβουν μόνιμο χαρακτήρα από το 2023. 

Σύμφωνα με παράγοντα του οικονομικού επιτελείου, η κυβέρνηση ανέστειλε την εφαρμογή των προεκλογικών εξαγγελιών συνεπεία της υγειονομικής κρίσης και σταδιακά θα ξεκινήσει η υλοποίησή τους χωρίς όμως να μπαίνει σε κίνδυνο η μακροπρόθεσμη δημοσιονομική πειθαρχία στην οποία δίνουν έμφαση οι αγορές. Μάλιστα ο ίδιος παράγοντας αναφέρει ότι οι παρεμβάσεις θα υλοποιούνται ανάλογα με τις εξελίξεις στην οικονομία. Η επαναφορά της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά με τη συνδρομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να τονώσουν τα δημόσια έσοδα, δημιουργώντας δημοσιονομικά περιθώρια χρηματοδότησης των μέτρων. Άλλωστε και ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας ανέφερε στη Βουλή ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα ενισχύσει τα έσοδα του δημοσίου κατά περίπου 2,8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, δίνοντας τη δυνατότητα μειώσεων στη φορολογία.

Αν και το σχέδιο απλώνεται σε βάθος χρόνου σύμφωνα με τις διαπιστώσεις διεθνών κι εγχώριων οργανισμών ένα από τα βαρίδια για την παραγωγική ανάκαμψη  και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας είναι το υψηλό φορολογικό φορτίο στην εργασία και τις επιχειρήσεις. Μάλιστα υπουργοί της κυβέρνησης έχουν αναφερθεί στους λόγους που υπάρχει επενδυτικό κενό στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι αποτέλεσμα των υψηλών φορολογικών συντελεστών και του υψηλού κόστος εργασίας.

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των φορολογικών ελαφρύνσεων

- Αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ενοίκια, τόκους και μερίσματα. Από το μέτρο ωφελούνται κυρίως τα μεσαία εισοδήματα ενώ το κόστος του προϋπολογισμού ανέρχεται στα περίπου 800 εκατ. ευρώ. Μισθωτός υπάλληλος του ιδιωτικού τομέα με ετήσιες αποδοχές ύψους 15.000 ευρώ κερδίζει 66 ευρώ τον χρόνο. Μισθωτός με ετήσιες αποδοχές 20.000 ευρώ θα έχει όφελος 176 ευρώ τον χρόνο, ενώ μισθωτός υπάλληλος με ετήσιες αποδοχές 30.000 ευρώ θα κερδίσει 676 ευρώ τον χρόνο.

- Διατήρηση της μείωσης των εισφορών κατά τρεις μονάδες και μείωση μισής ποσοστιαίας μονάδας για τις εισφορές της επικουρικής ασφάλιση. To κόστος για τον προϋπολογισμό θα ανέλθει στα 800 εκατ. ευρώ.

- Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% με εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών. Οι εισηγήσεις των εκτιμητών ακινήτων έχουν κατατεθεί στο οικονομικό επιτελείο και όπως όλα δείχνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες θα τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022.  Αυτό που περιμένει ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας είναι η εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών για τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργεί η ένταξη περίπου 3.000 περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων και τα οποία σήμερα υποφορολογούνται, από το οποίο θα προκύψει και η μείωση του ΕΝΦΙΑ.

- Περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών από το 22% στο 20%. Σημειώνεται ότι τα φετινά κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογηθούν με συντελεστή 22% από 24%.  

- Μείωση προκαταβολής φόρου στο 80% για τις επιχειρήσεις και στο 55% για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

2023

- Πλήρης κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης τόσο για ιδιωτικό όσο και δημόσιο τομέα και συνταξιούχους. Το κόστος για το 2023 υπολογίζεται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ.  Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης καθιερώθηκε με το άρθρο 29 του ν. 3986/2011 στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ των φυσικών προσώπων και η οποία θα έπρεπε να είχε καταργηθεί στα τέλη του 2014. Συνολικά τα φυσικά πρόσωπα καταβάλλουν περί το 1,2 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό το οποίο τα προηγούμενα χρόνια (για παράδειγμα το 2014) ξεπερνούσε το 1,5 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ανακουφίσει κυρίως τη μεσαία τάξη, η οποία τα προηγούμενα χρόνια σήκωσε το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής. 

- Περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,60 ποσοστιαίες μονάδες 

- Μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος. Αυτό σημαίνει ότι το τέλος επιτηδεύματος, από 650 ευρώ, θα μειωθεί στα 325 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στα 500 ευρώ για τις επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι το τέλος επιτηδεύματος εφαρμόσθηκε το 2011 μαζί με την έκτακτη εισφορά. Λόγω αδυναμίας περιορισμού της φοροδιαφυγής, κυρίως στους ελεύθερους επαγγελματίες η τότε κυβέρνηση επέβαλε οριζόντιο τέλος σε επιτηδευματίες (φυσικά και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες) και ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, τα έσοδα από το τέλος επιτηδεύματος ανήλθαν το 2020 σε 480 εκατ. ευρώ και αυτά αντλούνται από περίπου 611.000 ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξαρτήτως αν το εισόδημά τους είναι μικρό, μεσαίο ή μεγάλο. Το τέλος θα διαμορφωθεί ως εξής:

• Από 800 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση, και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους, σε 400 ευρώ.

• Από 1.000 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση, και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους, σε 500 ευρώ.

• Από 650 ευρώ ετησίως για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, σε 325 ευρώ.

• Από 600 ευρώ ετησίως για κάθε υποκατάστημα, σε 300 ευρώ.

- Μείωση συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις στο 20% από 24% που έχει διαμορφωθεί σήμερα. Σημειώνεται ότι το 2019 ο συντελεστής μειώθηκε από το 28% στο 24% με στόχο να προσεγγίσει τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.  Σημειώνεται ότι σχεδόν παντού στην Ευρώπη καταγράφεται μείωση των επιβαρύνσεων των επιχειρήσεων.

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη - καιρός: "Καμίνι" το νησί το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα

Ηράκλειο: Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της εστίασης (φωτο)

Οικονομία

Γερμανία: Χωρίς πρώτες ύλες πολλές βιομηχανίες

βιομηχανία

Για ελλείψεις σε πρώτες ύλες κάνει λόγο το οικονομικό ινστιτούτο του Μονάχου Ifo, σύμφωνα με το οποίο σχεδόν το 50% των γερμανικών βιομηχανιών, με τις οποίες επικοινώνησε τον Απρίλιο, κάνουν λόγο για ελλείψεις σε πρώτες ύλες και προβλήματα ανεφοδιασμού.

«Είχα διαβάσει για διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Δεν μου ήταν ωστόσο σαφές το μέγεθος του προβλήματος», δηλώνει στη DW ο Κλάους Βόλραμπε από το οικονομικό ινστιτούτο Ifo: «Κυρίως η αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετωπίζει προβλήματα με τον ανεφοδιασμό με μικροτσίπ». Σημαντικές ελλείψεις καταγράφουν ωστόσο και οι βιομηχανίες πλαστικών, καθώς και συσκευασιών. Έτσι, για παράδειγμα, πολλές βιομηχανίες ζαχαρωδών δυσφορούν, διότι δεν έχουν πια συσκευασίες για τα προϊόντα τους.

«Οι Ευρωπαίοι  πρέπει να απογαλακτιστούν από κινεζικές εταιρίες»

Οι λόγοι για την αρνητική αυτή εξέλιξη ποικίλουν, σημειώνει η DW. Κατ΄ αρχήν είναι η πανδημία, η οποία έχει πλήξει τις εφοδιαστικές αλυσίδες. Για παράδειγμα: Λόγω της παγκόσμιας κρίσης η παραγωγή ημιαγωγών περιορίστηκε σημαντικά, ενώ κανείς δεν περίμενε ότι η παγκόσμια οικονομία θα ανέκαμπτε τόσο γρήγορα. Παράλληλα η πανδημία επιτάχυνε τη διαδικασία ψηφιοποίησης και η αυξημένη τηλεργασία εκτόξευσε τη ζήτηση διεθνώς για κομπιούτερ και κινητά, δηλαδή και για μικροτσίπ. Ευθύνη για τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες αποδίδεται και στο ατύχημα του πλοίου κοντέινερ Ever Given, το οποίο έκλεισε το Μάρτιο για σχεδόν μια εβδομάδα τη διώρυγα του Σουέζ.

Θα χρειαστεί χρόνος για να αποκατασταθούν πλήρως οι εφοδιαστικές αλυσίδες έτσι ώστε η βιομηχανική παραγωγή να επανέλθει σε επίπεδα προ πανδημίας. «Η διαδικασία κάθε άλλο παρά εύκολη είναι», εκτιμά ο Κλάους Βόλραμπε: «Δεν μπορείς από τη μια μέρα στην άλλη να αναπτύξεις καινούργιες αλυσίδες εφοδιασμού. Υποθέτω ότι πολλές επιχειρήσεις αναζητούν τώρα εναλλακτικές λύσεις για την προμήθεια απαραίτητων πρώτων υλών. Όμως οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες χρειάζονται χρόνο, έτσι ώστε να απογαλακτιστούν, τουλάχιστον εν μέρει, από την παραγωγή στη Κίνα».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Δήμος Μαλεβιζίου: Ξεκινά το έργο του πολιτιστικού κέντρου στο Αμμούδι

Εμβόλια κορωνοϊού: Η γερμανική CureVac κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι μπλοκάρουν την παραγωγή της

Κορωνοϊός - Μοχός: Rapid test από τον ΕΟΔΥ