Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ναυτιλία: Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές «σήκωσαν» τη γαλανόλευκη

Image
Τάνκερ
 clock 20:50 | 05/02/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού νηολογίου έχει πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να προσελκύσει ένα μεγάλο ποσοστό του ελληνόκτητου στόλου στη γαλανόλευκη σημαία.

Τα πρώτα σημάδια από τα νέα μέτρα ανταγωνιστικότητας για την ναυτιλία είναι ενθαρρυντικά, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, οι αιτήσεις για εγγραφή νέων πλοίων στο ελληνικό νηολόγιο το 2021 αυξήθηκαν κατά 61% έναντι του 2020, ήτοι 37 αιτήσεις, έναντι 21 αιτήσεων για το σύνολο του 2020. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από τα 37 νέα πλοία, περίπου τα μισά, 16 τον αριθμό, έκαναν αλλαγή σημαίας από αλλοδαπή προς την ελληνική, στοιχείο που συνιστά ένδειξη βελτιωμένης ανταγωνιστικότητας, ενώ τα υπόλοιπα είναι νεότευκτα (newbuildings).

 

Παράλληλα όμως με τη σημαία, η ελληνική πλοιοδιαχείριση, ο ελληνόκτητος στόλος, με τον καταλυτικότερο ρόλο στην οικονομία και την απασχόληση, έφτασε στο τέλος του 2021 στο ιστορικό υψηλό των 4.941 πλοίων.

Επίσης, το πρώτο δεκάμηνο του 2021 (Ιαν.-Οκτ.), με τη σταδιακή επανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από την πανδημία COVID-19, καταγράφηκε σημαντική αύξηση του ναυτιλιακού συναλλάγματος στα 15,2 δισ. ευρώ, αύξηση κατά 30,4% έναντι του 2020, ξεπερνώντας κατά 750 εκατ. ευρώ τα προ της πανδημίας επίπεδα του 2019 στην εισαγωγή συναλλάγματος. Σε σχέση με τα προ COVID έτη 2019, 2018 και 2017, η ποσοστιαία αύξηση, σε επίπεδο πάντα δεκαμήνου, είναι 5,2%, 10,5% και 26,5% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τη Value Vessels, η αξία του ελληνόκτητου στόλου έχει αυξηθεί κατά 32% τα τελευταία τρία χρόνια, φθάνοντας στα 132,58 δισ. δολάρια και αριθμώντας 4.546 πλοία.

Νεότερη έρευνα, αυτή τη φορά από τη Διεθνή Ενωση Ναυτιλιακών Ασφαλίσεων (IUMI), καταδεικνύει ότι επικεφαλής της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας παρέμεινε και το 2021 η ελληνόκτητη ναυτιλία με 17%. Τα κινεζικών συμφερόντων πλοία αντιπροσωπεύουν το 15% και ακολουθούν οι Ιάπωνες με 12%.

ετά την Ελλάδα, στην Ευρώπη ακολουθεί η Γερμανία με μόλις 4%. Το ελληνικό νηολόγιο αριθμεί 706 πλοία, άνω των 1.000 τόνων το καθένα, των οποίων η oλική χωρητικότητα ανέρχεται σε 39,19 εκατομμύρια. Ο στόλος υπό ελληνική σημαία κατατάσσεται στην 8η θέση διεθνώς και στη 2η θέση στην Ε.Ε. σε όρους μεταφορικής ικανότητας (dwt).

«Τα στοιχεία του 2021 για τις εγγραφές και διαγραφές στο ελληνικό νηολόγιο δικαιώνουν τη στρατηγική που ακολουθούμε για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ναυτιλίας μας. Τα μέτρα που πήραμε άρχισαν να αποδίδουν καρπούς, αφού οι εγγραφές πλοίων είναι οι περισσότερες και το ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών το καλύτερο τα τελευταία πέντε χρόνια», δήλωσε στο «business stories» ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση αναμένει μεγαλύτερη ανταπόκριση του εφοπλισμού:

«Πρόκειται για θετικό βήμα, το οποίο όμως δεν είναι αρκετό. Αναμένουμε μεγαλύτερη ανταπόκριση του εφοπλισμού στο νέο, πολύ πιο ανταγωνιστικό πλαίσιο που δημιουργήσαμε. Την ίδια στιγμή, έχουμε δρομολογήσει σειρά πρόσθετων πρωτοβουλιών και δράσεων στην εκπαίδευση, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στη ναυτική εργασία, καθώς και στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην εξυπηρέτηση της ελληνικής πλοιοκτησίας και του Έλληνα ναυτικού. Επιλογή μας είναι η σταθερή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας, ώστε το βήμα που έγινε το 2021 να έχει ακόμα καλύτερη συνεχεία, προκειμένου να αντιστραφεί η τάση μείωσης του ελληνικού νηολογίου, που κρατά -δυστυχώς- 30 ολόκληρα χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών: Επιδότηση 30% - 50% σε 200.000 νοικοκυριά

Χρήστος Σταϊκούρας: Όλα ανοιχτά για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis