Οικονομία

Μήνυμα Πιτσιλή στους ξένους επενδυτές: «Η ΑΑΔΕ πληρώνει τα χρέη της»

πιτσιλής

Την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών ζήτησε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ κύριος Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στο 20ο Συνέδριο Invest In Greece που διεξάγεται στην Νέα Υόρκη.

Όπως τόνισε, «έχω την ευκαιρία να επανεβεβαιώσω ενώπιον ενός κοινού που ενδιαφέρεται να επενδύσει στην Ελλάδα την δέσμευσή μας να εγκαθιρδύσουμε μια Φορολογική Διοίκηση που θα αξίζει την εμπιστοσύνη των φορολουμένων της».

Και για τον λόγο αυτό τόνισε ότι η ΑΑΔΕ (σσ: αλλά μόνον αυτή από όλο το Δημόσιο σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα το ΓΛΚ) πληρώνει τα χρέη τους στους ιδιώτες. Όπως ανέφερε ο κύριος Πιτσιλής «καθήκον μας δεν είναι μόνον να ελέγξουμε τους φορολογουμένους αλλά και να τους επιστρέφουμε στην ώρα τους τους φόρους που τους οφείλονται, γιατί έχει μεγάλη σημασία για τις εξαγωγικές εταιρίες και για όσους περιμένουν επιστροφές ΦΠΑ». Και ανέφερε ότι από τα 3,285 δισ. ευρώ το 2015, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων έχουν μειωθεί σε λιγότερο από 1 δισ. ευρώ (σσ: μόλις 600 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του ΓΛΚ) και μάλιστα μόλις το 20% εξ αυτών δεν έχει ξεκινήσει επεξεργασία επιστροφής τους (σσ: δηλαδή για το 80% βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη).

Ο κύριος Πιτσιλής τόνισε πως η ΑΑΔΕ αποτελεί πλέον μια οργανωτικά και λειτουργικά Ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων, που κατάφερε να αυξήσει τις εισπράξεις φορολογικών εσόδων για 2η συνεχή χρονιά και επίσης, να καταγράψει νέο ρεκόρ στην συλλογή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Αναφέρθηκε επίσης στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της Εφορίας μέσω εξάπλωσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών και μείωσης της γραφειοκρατίας και του κόστους («Blueprint reform») καθώς ήδη μπαίνουν οι βάσεις για την ηλεκτρονική τιμολόγηση και τήρηση των βιβλίων, που θα αντικαταστήσουν το χαρτί.

Οικονομία

Νέες αιτήσεις στο «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ»

εξοικονόμηση κατ' οίκον

Την υπαγωγή άλλων 5.799 αιτήσεων στο Β’ κύκλο του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», ενέκρινε σήμερα η επενδυτική επιτροπή του Ταμείου «Εξοικονομώ ΙΙ» που συνεδρίασε υπό την προεδρία της γενικής γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρας Σδούκου.

Οι αιτήσεις σχετίζονται με επενδύσεις συνολικού ύψους 103,5 εκατ. ευρώ από τα οποία η δημόσια δαπάνη (επιχορήγηση και δάνειο) ανέρχεται σε 82,3 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα, στον Β’ Κύκλο έχουν υπαχθεί 21.160, αιτήσεις και έχουν ολοκληρωθεί 707 έργα συνολικού προϋπολογισμού 6,3 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, η επιτροπή ενέκρινε την υπαγωγή μικρού αριθμού αιτήσεων στον Α’ κύκλο του προγράμματος. Ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων σε υπαγωγή για τον εν λόγω κύκλο ανέρχεται μέχρι σήμερα σε 42.680, που αντιστοιχούν σε παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 637,1 εκατ. ευρώ. Η αναλογούσα δημόσια δαπάνη (επιχορήγηση και δάνειο) ανέρχεται σε 459,9 εκατ. ευρώ.

Όπως δήλωσε η κ. Σδούκου, «Καταβάλλουμε προσπάθεια να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό και η υπαγωγή των υπολοίπων αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στο Β’ κύκλο του «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ». Ήδη εργαζόμαστε εντατικά για να «βγει στον αέρα» το φθινόπωρο ο τρίτος κύκλος του προγράμματος, με αυξημένο προϋπολογισμό και βελτιωμένη αρχιτεκτονική που θα διευρύνει την εμβέλειά του. Οι δράσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης βρίσκονται στο επίκεντρο όχι μόνο της πολιτικής του υπουργείου μας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας που αποτελεί βασικό εργαλείο επανεκκίνησης της οικονομίας μετά τον κορονοϊό. Αυτό φαίνεται άλλωστε και από την γενναία πριμοδότηση των δράσεων στην πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ».
Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/oikonomia/nees-aitiseis-sto-exoikonomisi-kat-o...