Οικονομία

Μηδενικά ενοίκια και τον Μάιο με τα ίδια κριτήρια του Απριλίου

Τι φέρνει το 2020 στα ενοίκια

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ενεργοποιηθεί το πακέτο μηδενικών ενοικίων για τον Μάϊο. Το πιθανότερο σενάριο αυτήν την στιγμή είναι τα κριτήρια να είναι τα ίδια με του Απριλίου.

Παράλληλα, στο τραπέζι έχει «πέσει» εισήγηση και για την καθιέρωση διπλής ταχύτητας ελαφρύνσεων ενοικίων ανάλογα με το εάν άνοιξαν τον Απρίλιο οι επιχειρήσεις ή όχι. Ωστόσο, φαίνεται πως η επικρατέστερη άποψη είναι η πρώτη, καθότι φαίνεται πως το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα επαναληφθεί και τον Ιούνιο

Επίσης, για τους εργαζομένους επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές διατηρείται το επίδομα των 534 ευρώ το οποίο θα συμπληρωθεί με το πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία το οποίο παρατείνεται έως τον Σεπτέμβριο. Τα συνολικά μέτρα στήριξης του Μαϊου αναμένεται να οριστικοποιηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και σήμερα.

Δήλωση για «κουρεμένα» ενοίκια

Την ίδια ώρα, θα πρέπει οι περίπου 269.461 ιδιοκτήτες που έλαβαν προκαταβολικά αποζημίωση για κουρεμένα ενοίκια του Μαρτίου, να υποβάλλουν μέχρι και τις 14 Μαΐου την δήλωση Covid στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ που άνοιξε χθες.

Οι ίδιοι έλαβαν ποσό  ύψους 182,5 εκατ. ευρώ, με το οποίο το κράτος κάλυψε έως και το 80% της μείωσης του μισθώματος για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Λόγω του ότι είχαν τεθεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τον Μάρτιο, η ΑΑΔΕ καλεί τους ιδιοκτήτες και υπεκμισθωτές ακινήτων να υποβάλουν τη δήλωση Covid για τα κουρεμένα ενοίκια του περασμένου μήνα έως τις 14 Μαΐου 2021 προκειμένου να γίνουν οι σχετικοί έλεγχοι και διασταυρώσεις στα στοιχεία των ιδιοκτητών και ενοικιαστών ακινήτων με μειωμένα μισθώματα.

Όσοι δεν υποβάλουν τη δήλωση θα κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος της αποζημίωση καθώς η νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ορίζει ρητά ότι «για τις περιπτώσεις που προκαταβληθεί αποζημίωση αλλά δεν υποβληθεί «Δήλωση Covid» έως τις 14 Μαΐου 2021 το ποσό καθίσταται απαιτητό».

Προϋποθέσεις

Σημειώνεται ότι η προκαταβολή του ποσού της αποζημίωσης για τον μήνα Μάρτιο 2021 διενεργήθηκε  στους δικαιούχους που έχουν υποβάλλει δήλωση Covid  για το μήνα Φεβρουάριο 2021, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

-Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.
-Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο/νομική οντότητα να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
-Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
-Ο μισθωτής-επιχείρηση να είναι κατά περίπτωση δικαιούχος απαλλαγής της υποχρέωσης καταβολής του συνολικού μισθώματος ή του 40% του συνολικού μισθώματος για τον μήνα Μάρτιο 2021 βάσει των ΚΑΔ
-Να τελεί σε αναστολή για τον μήνα Μάρτιο η σύμβαση εργασίας/ναυτολόγησης, του μισθωτή ή συζύγου/ έτερου μέρος συμφώνου συμβίωσης.
-Να τελεί σε αναστολή η σύμβαση εργασίας, για τον μήνα Μάρτιο, ενός τουλάχιστον γονέα με τέκνο – εξαρτώμενο μέλος το οποίο φοιτά σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του.

Πηγή: ΟΙκονομικός Ταχυδρόμος

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Πέθανε λίγο μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο

Τροχαίο στη Γαύδο: Ενώπιον του Ανακριτή ο 40χρονος

Pfizer - κορωνοϊός: Χάπι κατά του ιού ενδεχομένως και μέσα στο 2021

Οικονομία

Ακίνητα: Η «ηλεκτρονική ταυτότητα» μπλοκάρει τις μεταβιβάσεις

Ακίνητα

Παράταση της ισχύος της βεβαίωσης μηχανικού μέχρι 31.12.2021 ζητούν από την κυβέρνηση οι ιδιοκτήτες ακίνητων ώστε να μην φρακάρουν στο στάδιο της έκδοσης ηλεκτρονικής ταυτότητας όσα ήδη βρίσκονται σε διαδικασία μεταβίβασης.

Η ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών, που θα ισχύσουν από το 2022, έχει προκαλέσει ένα κύμα γονικών παροχών και μεταβιβάσεων. Αυτήν την φορά όμως η διαδικασία δεν τόσο απλή καθώς οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι αντιμέτωποι και με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου.

Σε αυτή ενσωματώνονται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στοιχεία και σχέδια για κάθε ακίνητο, ενώ μόνο με την απόκτησή της θα θεωρείται ολοκληρωμένη – και – η τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Υποχρέωση για ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου έχουν:

Όλα τα νέα κτίρια και οι διηρημένες ιδιοκτησίες για τα οποία εκδίδονται νέες οικοδομικές άδειες.

Τα παλαιότερα κτίρια κατά τη στιγμή της μεταβίβασής τους.

Τα αυθαίρετα κατά την περαίωση των δηλώσεων.

Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου ισχύει κανονικά από την 1η Φεβρουαρίου και υποχρεωτικά από την 1η Ιουλίου 2021. Όπως λένε οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρόκειται για “μια νέα και αδοκίμαστη διαδικασίας, που απαιτεί σειρά απροσδιόριστων εγγράφων μεταξύ των οποίων και συνυποβολή μελέτης στατικής επάρκειας για την ταυτότητα ακόμη και μιας μικρής «αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας», κάτι που είναι δυνατό και έχει νόημα μόνον για ολόκληρα κτίρια.

Ως εκ τούτου η ζητούν από την κυβέρνηση μια ενδιάμεση λύση ωστε οι πολίτες να μπορούν να κάνουν μεταβιβάσεις με τις τρέχουσες αντικειμενικές αξίες. Πως μπορεί να γίνει αυτό; Ενα από τα δικαιολογητικά που πρέπει να συγκεντρώσουν οι ενδιαφερόμενοι για να εφαρμοστεί η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου είναι η βεβαίωση μηχανικού.

Πρόκειται για το έγγραφο που πιστοποιεί την ύπαρξη ή μη πολεοδομικών παραβάσεων. Με τη βεβαίωση αυτή διευκολύνονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων για τα οποία έχει γίνει αυτοψία έως τις 31 Ιανουαρίου 2021 από μηχανικό, αλλά δεν έχει καταστεί δυνατόν να υπογραφεί το συμβόλαιο μεταβίβασης πριν από τη λήξη της βεβαίωσης. Με σχετική τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος η ισχύς της έχει παραταθεί έως τις 30 Ιουνίου 2021.

Εν όψει της μαζικής προσέλευσης πολιτών για σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης ακινήτων και των ανυπέρβλητων δυσχερειών που συνεπάγεται η αποκλειστική ισχύς της Ταυτότητας Κτιρίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) με επιστολή την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ζητά τα εξής:

Να επιτραπεί η παράλληλη ισχύς της βεβαίωσης μηχανικού μέχρι την 31.12.2021, ώστε να μην παραλύσει η κτηματαγορά και καταστεί αδύνατον οι πολίτες να προβούν σε δικαιοπραξίες με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες.

Να αφαιρεθεί η μελέτη στατικής επάρκειας από τις προϋποθέσεις για έκδοση ταυτότητας «Διηρημένης Ιδιοκτησίας», δηλαδή μεμονωμένων διαμερισμάτων κλπ.,

Να δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης αυθαιρέτων κατηγορίας 5 μέσω αποκλειστικά της υποβολής ταυτότητας κτιρίου, μέσα στην προθεσμία ισχύος του νόμου, με τις νόμιμες προσαυξήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Συντριβή αεροσκάφους στην Ηλεία: Αυτά είναι τα θύματα του δυστυχήματος

Γλυκά Νερά: Τα πρώτα λόγια του πατέρα του 32χρονου συζυγοκτόνου