Οικονομία

Μειώθηκαν κατά 2% οι τιμές των οικοδομικών υλικών

οικοδομη

Μείωση 2% σημείωσαν το 2015 μεσοσταθμικά οι τιμές των οικοδομικών υλικών, μετά και τη μείωση κατά 2,4% τον περασμένο Δεκέμβριο. 

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται τόσο στο γεγονός ότι οι τιμές των υλικών συνεχίζουν να ακολουθούν την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, όσο και στο ότι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν βρεθεί σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, μειώσεις τιμών καταγράφηκαν σε Πετρέλαιο κίνησης- Diesel (13%), Σίδηρο οπλισµού (6,7%), Σωλήνες χαλκού (5,7%), Ασβέστη (5%), Παράθυρα (4,7%), Εξηλασµένη πολυστερίνη, πολυστερόλη, πολυουρεθάνη (3,8%), Γυψοσανίδες (3,6%), Κιγκλιδώµατα σιδερένια (3,5%), Πλακίδια γενικά- δαπέδου, τοίχου (3,2%), Κυκλοφορητές (3,1%), Γκαραζόπορτες (2,9%), Εντοιχισµένα ντουλάπια (2,9%), Λέβητες (2,7%), Λεκάνες (2,7%), Κιγκλιδώµατα αλουµινίου (2,6%), Έτοιµο σκυρόδεµα (2,5%), Ανελκυστήρες (2,4%), Νιπτήρες (2,3%), Πόρτες εσωτερικές (2,1%) και Καυστήρες ντίζελ και αερίου (1,9%). Στον αντίποδα, οι τιμές αυξήθηκαν σε Ηλεκτρική ενέργεια (0,7%) και Αγωγούς χάλκινους (0,5%).

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης τιµών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών παρουσίασε µείωση 2,4% τον Δεκέμβριο 2015 σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του ∆εκεµβρίου 2014, έναντι µείωσης 2,6% που σηµειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών το 2014 προς το 2013.

Ο γενικός δείκτης, τον ∆εκέµβριο 2015 σε σύγκριση µε τον δείκτη του Νοεµβρίου 2015, παρουσίασε µείωση 0,2% έναντι µείωσης 0,4% που σηµειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντιστοίχων δεικτών το 2014.

Ο µέσος δείκτης του δωδεκαµήνου Ιανουαρίου 2015- ∆εκεµβρίου 2015 σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαµήνου Ιανουαρίου 2014- ∆εκεµβρίου 2014, παρουσίασε µείωση 2% έναντι µείωσης 2,8% που σηµειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούµενων δωδεκαµήνων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία

Νέα πλατφόρμα αντί του taxisnet

ΑΑΔΕ

Την αντικατάσταση του γνωστού Taxisnet από τη νέα πλατφόρμα myAADE, ανακοίνωσε σήμερα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Η παρουσίαση της νέας πλατφόρμας έγινε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου από τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε και την ημερομηνία που θα σταλούν τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ.

Το myAADE, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, είναι μια πλατφόρμα με νέο φιλικό ψηφιακό περιβάλλον. Φυσικά και νομικά πρόσωπα μπορούν πλέον εύκολα:

• να έχουν πρόσβαση σε όλες τις ψηφιακές εφαρμογές της ΑΑΔΕ (δηλώσεις φόρων, ρυθμίσεις, φορολογία ακινήτων και οχημάτων, ηλεκτρονικά βιβλία myDATΑ, κλπ), βρίσκοντας γρήγορα την υπηρεσία που ενδιαφέρει τον καθένα
• να διαχειριστούν τον λογαριασμό και τα στοιχεία επικοινωνίας τους, να μεταβάλλουν στοιχεία της επιχείρησής τους
• να δουν τις οφειλές, πληρωμές και τις επιστροφές και να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους
• να αποκτήσουν ΑΦΜ και κλειδάριθμο
• να υποβάλλουν τα αιτήματά τους ψηφιακά προς την αρμόδια υπηρεσία της ΑΑΔΕ (πιλοτική λειτουργία)
• να κλείσουν ψηφιακά ραντεβού με υπάλληλο της αρμόδιας υπηρεσίας της ΑΑΔΕ (προσεχώς)

250 συναλλαγές ψηφιακά μέσα από το myAADE

Μέσα από το myAADE θα μπορούν να γίνονται 250 συναλλαγές ψηφιακά, ακόμα και η αλλαγή ΚΑΔ και στοιχείων επιχειρήσεων, εξοικονομώντας -απ’ όλα τα μέρη- πάνω από 2 εκατ. ώρες τον χρόνο.

Όπως δήλωσε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, «με τη νέα ψηφιακή μας πύλη, συνδυάζουμε ψηφιακή ευφυία και συναισθηματική νοημοσύνη, με σκοπό οι ψηφιακές μας υπηρεσίες να σχεδιάζονται και να προσφέρονται στο κοινωνικό σύνολο, μέσα από την οπτική του πολίτη».

 

Διαβάστε επίσης:

Hράκλειο - Τροχαίο: Σύγκρουση ΙΧ εντός της Βιομηχανικής- Φώτο

Λευκά Όρη: Επιχείρηση για τη μεταφορά κτηνοτρόφου σε νοσοκομείο

ESPA BANNER