Οικονομία

Μεγάλοι χαμένοι και προσωρινά κερδισμένοι από ένα άλμα των τιμών στο πετρέλαιο

siria-petrelaia1.jpg

Κρίσιμα θα είναι τα επόμενα 24ωρα για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την πορεία των τιμών του πετρελαίου. Τα όσα θα ανακοινώσει επισήμως η Σαουδική Αραβία για τις επιθέσεις που «έκαψαν» το 70% των πετρελαϊκών εξαγωγών της και οι αποφάσεις των ΗΠΑ θα αποκαλύψουν εάν οδηγούμαστε σε νέα ανάφλεξη στον Περσικό Κόλπο ή σε προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι. Τα σενάρια πάντως για εκτίναξη των τιμών του αργού κοντά στα 100 δολάρια έχουν επανέλθει για τα καλά στο προσκήνιο και δεν θα μπορούσαν να έρθουν σε πιο κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία περίοδο. Εμπορικοί πόλεμοι, πολιτικές ανατροπές και ένα κλίμα επίμονης αβεβαιότητας λειτουργούν ως βαρίδι στην ανάπτυξη. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον το ακριβό πετρέλαιο θα μπορούσε να «κάψει» οικονομίες, αλλά και να στηρίξει άλλες- προσωρινά. 

Aν και τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Σαουδική Αραβία δηλώνουν έτοιμες να καλύψουν το κενό στην αγορά με τα στρατηγικά τους αποθέματα, είναι προφανές ότι η ζυγαριά των ανησυχιών που έως τώρα βάρυνε περισσότερο στην πλευρά της ζήτησης, κλίνει απότομα πια προς την προσφορά. Αυτό σημαίνει ότι παρά την σημερινή αποκλιμάκωση των τιμών, η νέα άνοδος είναι πιθανή. Η εξέλιξη είναι απολύτως καλοδεχούμενη για όλους τους μεγάλους παραγωγούς- πλην βεβαίως της Σαουδικής Αραβίας, που έως ότου αποκαταστήσει την παραγωγική της δυνατότητα (η κάλυψη της απώλειας 5,7 εκατ. βαρελιών ημερησίως δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση) κινδυνεύει να χάσει πελάτες και μερίδιο αγοράς. 

Το Ιράν ωφελείται μόνο στον βαθμό που πετυχαίνει να παρακάμψει το αμερικανικό εμπάργκο με τα λεγόμενα «πλοία φαντάσματα»- κάτι εξαιρετικά αμφίβολο. Τα άλλα κρατίδια του Κόλπου θα χαρούν επίσης να δουν τα πετροδολάρια να ρέουν στα ταμεία τους. Η Ρωσία, ο Καναδάς, η Βραζιλία, το Μεξικό είναι επίσης μεταξύ των μεγάλων κερδισμένων, ως κορυφαίοι παραγωγοί. Αφρικανικές χώρες, όπως η Λιβύη, η Αγκόλα και η Νιγηρία μπορούν επίσης να εισπράξουν οφέλη σε μικρότερο βαθμό. 

Οι μεγαλύτεροι ωφελημένοι όλων ωστόσο ενδεχομένως να είναι οι ανεξάρτητοι παραγωγοί των ΗΠΑ. Εκμεταλλευόμενοι την αλματώδη ανάπτυξη των σχιστολιθικών κοιτασμάτων πέτυχαν να αναδείξουν τη χώρα τους σε κορυφαίο παραγωγό πετρελαίου του κόσμου και δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα, μετά τη Σαουδική Αραβία. Ωστόσο οι αμερικανικές πετρελαιοβιομηχανίες δεν είναι κρατικά ελεγχόμενες και για την αμερικανική οικονομία το ακριβό πετρέλαιο θα μπορούσε να αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι. 

Οικονομία

Μικρή πτώση, σήμερα, στο Χρηματιστήριο

πτωση στο χρηματιστηριο

Σε χαμηλότερα επίπεδα υποχώρησε η χρηματιστηριακή αγορά στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδος, κινούμενη κόντρα στο θετικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών, ενώ σε χαμηλά επίπεδα κυμάνθηκε ο τζίρος.

Στήριγμα στην αγορά έδωσαν οι μετοχές του ΟΠΑΠ, της ΔΕΗ και της Ελλάκτωρ, ενώ πιέστηκαν οι τίτλοι της Alpha Bank, της Coca Cola, του ΟΤΕ και της Eurobank.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 615,07 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,41%.

Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 619,55 μονάδες (+0,31%) και κατώτερη τιμή στις 613,33 μονάδες (-0,69%).

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 32,25 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 26.451.837 μετοχές.