Οικονομία

Μαζικά αιτήματα για παράταση των φορο-δηλώσεων

ευρώ χρήματα

Με τις μέρες να κυλούν αντίστροφα, ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δεν φαίνεται να βελτιώνεται κάτι που κατά πάσα πιθανότητα να οδηγήσει σε παράταση των φορολογικών δηλώσεων. Ήδη τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών είναι δεκάδες από πολλές ενώσεις λογιστών αλλά και το Οικονομικό επιμελητήριο.

Η αλήθεια είναι ότι οι λογιστές έχουν "τραβήξει" όσα κανένας άλλος κλάδος από τον Μάρτιο του 2020. Όλα πέρασαν από τα χέρια τους. Από τις αναστολές εργασίας, τις επιστρεπτέες προκαταβολές, τα κουρεμένα ενοίκια, το πρόγραμμα παγίων δαπανών μέχρι τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται αυτές τις μέρες. Χωρίς ανάσα, θα έλεγε κανείς δουλεύουν ασταμάτητα από την αρχή της πανδημίας. Ωστόσο, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν χαμηλούς ρυθμούς στην υποβολή των δηλώσεων. Στοιχεία που δεν αποκλείεται να γίνουν χειρότερα καθώς έχουν ξεκινήσει οι καλοκαιρινές διακοπές.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 3.088.508 δηλώσεις που αντοιστοιχούν σε 4.237.739 εκκαθαριστικά σημειώματα. Ουσιαστικά έχουν υποβληθεί λιγότερες από τις μισές δηλώσεις μέχρι στιγμής και απομένουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ακόμα 3,4 εκατ. δηλώσεις. Από την επεξεργασία των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που έχουν εκδοθεί φαίνεται ότι μόλις τρεις στους δέκα φορολογούμενους καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που εισέπραξαν το προηγούμενο έτος.

Συγκεκριμένα, το 69,74% των εκκαθαριστικών σημειωμάτων  που έχουν εκδοθεί είναι πιστωτικά ή μηδενικά και όπως όλα δείχνουν η τάση θα συνεχισθεί και ενδεχομένως να μειωθούν οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα. Και αυτό καθώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται πλέον με αρχικό συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, εξαιρούνται από την εισφορά αλληλεγγύης, ενώ έχουν και μειωμένη προκαταβολή φόρου (από το 100% στο 55%) με αποτέλεσμα οι περισσότεροι είτε να έχουν επιστροφή φόρου είτε να μην πληρώνουν επιπλέον φόρο στο ελληνικό δημόσιο. Παράλληλα χιλιάδες μισθωτοί είχαν τεθεί σε αναστολή εργασίας λαμβάνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα μόνο την αποζημίωση των 534 ευρώ από το κράτος. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών υπολογίζουν φέτος ότι επιστροφή φόρου θα λάβουν περί τους 1,5 εκατ. φορολογούμενους από 1,1 εκατ. το περυσινό έτος, ενώ σημαντική αύξηση αναμένεται και στα μηδενικά εκκαθαριστικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

• Το 30,26% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1.282.232 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 966,56 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 753 ευρώ.

• Το 52,51% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 4.237.739 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, 2.225.237 είναι μηδενικά.

• Για το 17,23% των φορολογουμένων ή 730.270 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 225 ευρώ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Κρήτη: "Οργώνουν" τη θάλασσα για τον εντοπισμό του ζευγαριού

Ηράκλειο: Η γη δεν σταματά να σείεται

Άγιος Νικόλαος: Ένας τεράστιος … λεκές στη θάλασσα της πόλης! ΒΙΝΤΕΟ

Οικονομία

Σε δημόσια διαβούλευση τα κριτήρια για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

ταμειο ανακαμψης

Αναρτάται αύριο σε δημόσια διαβούλευση το κείμενο των επιλεξιμοτήτων για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), τα οποία στοχεύουν στη χρηματοδότηση σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων. Τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα καλύπτουν από 30% έως 50% το κόστος του επιχειρηματικού σχεδίου και κατευθύνονται σε επενδυτικά σχέδια που εμπίπτουν σε πέντε κατηγορίες:

α) ψηφιακός μετασχηματισμός, β) πράσινη μετάβαση, γ) εξωστρέφεια, δ) ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων, ε) καινοτομία – έρευνα & ανάπτυξη.

Η κλιμάκωση μεταξύ του 30% και του 50% βασίζεται στον βαθμό μεγαλύτερης συνεισφοράς σε καθεμία από τις πέντε κατηγορίες, ή/και σε συνδυασμό τους. Η αξιολόγηση των επιλεξιμοτήτων θα γίνεται από ανεξάρτητους ελεγκτές, ενώ η φερεγγυότητα του επενδυτικού σχεδίου θα αξιολογείται από τα τραπεζικά ιδρύματα. Για το κάθε επενδυτικό σχέδιο απαιτείται τουλάχιστον 20% ίδια συμμετοχή του επενδυτή και τουλάχιστον 30% πόροι τρίτων.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται η πρόσκληση προς τις εμπορικές τράπεζες και η υπογραφή των επιχειρησιακών συμφωνιών με την EIB και ΕBRD.
Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 28.9.21 και στη συνέχεια μέχρι τις 30.9.21 θα ακολουθήσει σχετική υπουργική απόφαση του αρμόδιου Αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Θόδωρου Σκυλακάκη για τη θέσπισή τους.
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ηράκλειο: Διαψεύδει ο Π. Σταμπουλίδης την παραχώρηση του "Νίκος Καζαντζάκης" στο ΤΑΙΠΕΔ

Ηράκλειο: Γύρισε στο δωμάτιο και άρχισε να χτυπά τη σύντροφό του

Ηράκλειο: Αντιδράσεις στην Αλικαρνασσό για τις δεξαμενές υγραερίου

ESPA BANNER