Οικονομία

Λιγνιτικές μονάδες: Μόνο το τίμημα τους κρατάει στην κούρσα

λιγνιτικές μονάδες

Χλιαρό παραμένει το ενδιαφέρον των υποψήφιων επενδυτών για τις μονάδες Μελίτης και Μεγαλόπολης, καθώς είναι κοινή η εκτίμηση ότι η νέα συμφωνία αγοραπωλησίας που ενέκρινε η ΔΕΗ (SPA) δεν διαφοροποιείται από αυτήν του πρώτου διαγωνισμού.

Οι επενδυτές ωστόσο θα αξιοποιήσουν το διάστημα της παράτασης μέχρι την 28η Μαΐου για να επανεκτιμήσουν τη στάση τους, αξιολογώντας αυτή τη φορά δύο νέα στοιχεία. Το ένα και σημαντικότερο είναι ότι η DGcomp ενέκρινε το αίτημα της ελληνικής πλευράς για την επανάληψη του διαγωνισμού υπό τον όρο ότι η ΔΕΗ θα κάνει αποδεκτές προσφορές ανεξάρτητα από το ύψος του τιμήματος. Πρόκειται για τη μοναδική ουσιαστική αλλαγή σε σχέση με τον πρώτο διαγωνισμό που κήρυξε άγονο η ΔΕΗ απορρίπτοντας τη μοναδική προσφορά της «Μυτιληναίος Α.Ε.» για τη Μελίτη έναντι 25 εκατ. ευρώ. Η δέσμευση αυτή της ΔΕΗ έναντι της DGcomp αποτιμάται από τους επενδυτές ως το μοναδικό κίνητρο του νέου διαγωνισμού για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, αφού δημιουργεί προϋποθέσεις ανταγωνισμού στη βάση ενός χαμηλού τιμήματος.

Το δεύτερο στοιχείο, το οποίο η πλειοψηφία των ενδιαφερόμενων επενδυτών φέρεται να λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν σε αυτόν τον διαγωνισμό, είναι η κατάσταση της ΔΕΗ όπως αποτυπώνεται επισήμως πια στα αποτελέσματα του 2018. «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την κατάσταση της ΔΕΗ. Υπάρχει ανησυχία και για τη βιωσιμότητα των μονάδων που καλούμαστε να επενδύσουμε και για τη βιωσιμότητα της ίδιας της ΔΕΗ», αναφέρει στην «Κ» εκπρόσωπος της επενδυτικής πλευράς, περιγράφοντας τη διάσταση του προβλήματος ΔΕΗ και τις επιπτώσεις στο σύνολο της αγοράς ηλεκτρισμού. Με αυτά τα δύο δεδομένα και προσδοκώντας κάποιες αλλαγές στο τελικό κείμενο του SPA, αν και δεν αναγνωρίζουν μέχρι στιγμής τέτοια διάθεση από τη ΔΕΗ, οι υποψήφιοι επενδυτές παραμένουν στο σύνολό τους στην κούρσα του διαγωνισμού για να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις τους, αφού ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τη ΔΕΗ και την DGcomp για τους όρους του SPA. To ενδιαφέρον ωστόσο είναι χλιαρό και οι προσδοκίες για αλλαγές που θα περιορίσουν το ρίσκο για την επένδυση στον λιγνίτη, χαμηλές.

Για τους επενδυτές, η βιώσιμη τροφοδοσία της Μελίτης με λιγνίτη δεν έχει διασφαλισθεί με τη νέα σύμβαση που συμφώνησε και υπέγραψε η ΔΕΗ με την «Ορυχεία Αχλάδας». Οπως τονίζουν, η συμφωνία προβλέπει τιμή στα 16,5 ευρώ ο τόνος από τη στιγμή που θα προχωρήσει η απαλλοτρίωση για τη διάνοιξη του νέου ορυχείου και χωρίς ρήτρες για την παράδοση ποσοτήτων εάν δεν προχωρήσει. Παράλληλα, μέχρι να γίνει η απαλλοτρίωση η τιμή προμήθειας λιγνίτη θα είναι στα υψηλά των 21,5 ευρώ ο τόνος. Η ασάφεια σε σχέση με τον χρόνο λειτουργίας των μονάδων Αμυνταίου και Καρδιάς είναι ένας ακόμη παράγοντας που αξιολογείται αρνητικά από τους επενδυτές. Είναι άλλο το ρίσκο της επένδυσης όταν ξέρεις ότι στο σύστημα θα λειτουργούν για παράδειγμα έξι λιγνιτικές μονάδες και άλλο τέσσερις, αναφέρει η πλευρά των επενδυτών, η οποία εισέπραξε αρνητικά την υπαναχώρηση της ΔΕΗ στο θέμα της δέσμευσης για τη λειτουργία του Αμυνταίου μέχρι τις αρχές του 2021. Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της ΔΕΗ υποχρεώθηκε να πάρει πίσω αντίστοιχη εισήγηση από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 5 Απριλίου μετά τις έντονες αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ. Η πλευρά των επενδυτών ζητεί από τη ΔΕΗ ένα δεσμευτικό πρόγραμμα για τη λειτουργία των μονάδων Αμυνταίου και Καρδιάς με ρήτρα αποζημίωσης στην περίπτωση που δεν τηρηθεί. Χαμηλές προσδοκίες ως προς το αποτέλεσμα του διαγωνισμού έχει πάντως και η πλευρά του υπουργείου Ενέργειας αλλά και της ΔΕΗ, αφού οι προσπάθειες να τονώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον με την είσοδο και νέων επενδυτών σε συνεργασία με τους υφισταμένους δεν απέδωσαν.

Οικονομία

Εφορία: Ρυθμίζονται οφειλές, φόροι εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ

Εφορία

Ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή προβλέπουν αναστολές πληρωμών και πολλές μηνιαίες δόσεις άτοκες ή χαμηλότοκες προς την εφορία.
 Χρέη από ΦΠΑ, από φόρους κληρονομιάς, από πρόστιμα κ.λπ. μπορούν να ρυθμιστούν εκ νέου έως και σε 24 ή και 48 δόσεις, ενώ παλιές ρυθμίσεις 100 και 120 δόσεων που χάθηκαν την περίοδο της πανδημίας μπορούν να αναβιώσουν χωρίς επιπτώσεις για τους οφειλέτες.

Ακόμη όμως και τρέχουσες οφειλές για τις οποίες δεν ελήφθη καμία έκτακτη μέριμνα για ρύθμισή τους σε πολλές δόσεις, όπως ο φόρος εισοδήματος των φετινών φορολογικών δηλώσεων και ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. μπορούν, εφόσον δεν εξοφλήθηκαν εγκαίρως, να ρυθμιστούν έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις.

Για όλα αυτά τα θέματα μπορείτε να συμβουλευτείτε  έναν πλήρη κι αναλυτικό οδηγό ερωταπαντήσεων.

Με βάση τις διατάξεις που ισχύουν αυτή τη στιγμή:

Όσοι φορολογούμενοι πληγέντες από το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού άφησαν απλήρωτες και αρρύθμιστες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση, για τις οποίες οι προθεσμίες καταβολής έληγαν κανονικά εντός της περιόδου Μαρτίου-Ιουνίου 2020 αλλά πήραν παράταση μέχρι το τέλος Απριλίου 2021 λόγω αναστολών που δόθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, έχουν το δικαίωμα τμηματικής αποπληρωμής των συσσωρευμένων αυτών οφειλών είτε σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις άτοκα είτε σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Σε κάθε περίπτωση η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί από τον Μάιο του 2021 και μετά.   

 Όσοι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτες και αρρύθμιστες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση, για τις οποίες οι προθεσμίες καταβολής έληγαν κανονικά εντός της περιόδου Ιουλίου-Οκτωβρίου 2020 και για τις οποίες δεν ισχύει καμία αναστολή πληρωμής, έχουν το δικαίωμα να εντάξουν τις οφειλές αυτές στη νέα πάγια ρύθμιση που προβλέπει τη δυνατότητα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων και μη ληξιπρόθεσμων οφειλών από τακτικά επιβαλλόμενους φόρους σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 5,32% ή σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 6,82%.

Επίσης, με τη νέα πάγια ρύθμιση μπορούν να ρυθμιστούν σε 24 έως 48 μηνιαίες δόσεις με βάση εισοδηματικά κριτήρια έκτακτες φορολογικές οφειλές (π.χ. από φόρους κληρονομιάς, πρόστιμα της τροχαίας, του δήμου ή της πολεοδομίας που βεβαιώθηκαν στην Εφορία κ.λπ.).

Οι οφειλές από φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος και φόρο πολυτελούς διαβίωσης μπορούν να ρυθμιστούν εναλλακτικά σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 5,32% ή σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 6,82%, όπως προβλέπει η νέα πάγια ρύθμιση.

Όσοι οφειλέτες δεν πλήρωσαν κατά την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2020 μηνιαίες δόσεις παλαιών αλλά ενεργών ρυθμίσεών τους, λόγω των αναστολών που δόθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών μέχρι το τέλος Απριλίου 2021, θα μπορούν να συνεχίσουν κανονικά να πληρώνουν τις δόσεις τους αυτές από τον Μάιο του 2021 και μετά χωρίς καμία  επιβάρυνση με τόκους.