Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κριστίν Λαγκάρντ: Η αύξηση των επιτοκίων δεν θα ανέκοπτε τον υψηλό πληθωρισμό

Image
Κριστίν Λαγκάρντ
 clock 21:21 | 11/02/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Η αύξηση τώρα των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν θα ανέκοπτε τον υψηλό πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ και θα έπληττε μόνο την οικονομία, τονίζει η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στον γερμανικό όμιλο μέσων ενημέρωσης Redaktionsnetzwerk. Deutschland (RND)

Αν και η Πρόεδρος της ΕΚΤ άφησε ανοικτό την περασμένη εβδομάδα το ενδεχόμενο της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ εφέτος, εκτιμά ότι κάτι τέτοιο δεν θα αντιμετώπιζε την άνοδο οι τιμές του πετρελαίου και τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, που έχουν τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό.«Δεν θα έλυνε κανένα από τα τρέχοντα προβλήματα.

Αντίθετα: αν ενεργήσουμε πολύ βιαστικά τώρα, η ανάκαμψη των οικονομιών μας θα μπορούσε να αποδυναμωθεί σημαντικά και οι θέσεις εργασίας να απειληθούν», τονίζει η Λαγκαρντ στην RND. Επισημαίνει μάλιστα ότι η ΕΚΤ θα τροποποιήσει την χαλαρή νομισματική πολιτική της σταδιακά και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. «Μπορούμε τώρα να προσαρμόσουμε - ήρεμα, βήμα προς βήμα - τα μέσα νομισματικής πολιτικής μας.

Και όταν τα οικονομικά δεδομένα το επιτρέψουν, θα το κάνουμε", δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ. -«Κυρία Λαγκάρντ, πηγαίνετε ακόμα για ψώνια»; ήταν η πρώτη ερώτηση που έθεσαν οι δημοσιογράφοι της RND στην πρόεδρο της ΕΚΤ: -Φυσικά αγοράζω μόνη μου τα ψώνια μου και πληρώνω και τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου. -Τότε ξέρετε ότι όλα έχουν γίνει πιο ακριβά; -Φυσικά. Βλέπω ότι οι τιμές ανεβαίνουν και δεν είμαι καθόλου αδιάφορος.

Έχω μέλη στην οικογένειά μου, των οποίων η επιχείρηση παλεύει με την αύξηση των τιμών της ενέργειας. Αυτό είναι πολύ κοντά μου… Η αποστολή μας είναι η σταθερότητα των τιμών. Αν δούμε τον κίνδυνο, θα δράσουμε. Το ερώτημα, ωστόσο, είναι πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνει αυτό.

Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι κάθε απόφαση που παίρνουμε συνήθως τίθεται πλήρως σε ισχύ μόνο εννέα έως 18 μήνες αργότερα», τονίζει η Κριστίν Λαγκάρντ και προσθέτει: «Πρώτα από όλα, πρέπει να καταλάβουμε από πού προέρχεται η αύξηση των τιμών: Κατ` αρχήν στην απότομη άνοδο των τιμών της ενέργειας. Το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και το ρεύμα έχουν γίνει πιο ακριβά.

Και δεδομένου ότι εισάγουμε πολλά από αυτά, αυτές οι τιμές είναι κάπως έξω από τη σφαίρα επιρροής της οικονομίας μας. Ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας τιμών ήταν τα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό: πολύ λίγα μικροτσίπ, εμπλοκή στα εμπορευματοκιβώτια, διακοπτόμενες αλυσίδες εφοδιασμού.

Τώρα σας ρωτάω: τι μπορεί να κάνει η ΕΚΤ για αυτό; Μπορούμε να διορθώσουμε τα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό; Μπορούμε να μεταφέρουμε κοντέινερ, να μειώσουμε την τιμή του πετρελαίου ή να διευθετήσουμε γεωστρατηγικές συγκρούσεις; Όχι, δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα αυτά…Λιγότερο από δύο χρόνια πριν, υπήρχε τόσο πολύ πετρέλαιο που τα δεξαμενόπλοια δεν μπορούσαν να μεταφέρουν. Και οι αγοραστές έπαιρναν ακόμη και χρήματα για να αγοράσουν πετρέλαιο.

Αυτή η πτώση της ζήτησης ήταν άνευ προηγουμένου – όπως και η ανάκαμψη της ζήτησης και οι γεωπολιτικές ανατροπές που οδήγησαν τις τιμές σε άνοδο λίγο αργότερα. Για να είμαι ειλικρινής, και οι δύο κινήσεις δεν ήταν λογικά προβλέψιμες».

Διαβάστε επίσης:

 

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Σήμερα οι πληρωμές για τις αναστολές Ιανουαρίου

e-Αποδείξεις: Χωρίς εξαιρέσεις το όριο του 30%

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis